Гість Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки – Тарас Лозинський

Тарас Лозинський

30 липня 2019 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці (колишньому палаці графів Шептицьких) (вул. Зелена, 24), в рамках проекту Олени Білоус «Молитва до Митрополита. Софія», відбулася зустріч з художником, колекціонером Тарасом Лозинським, який прочитав лекцію на тему «Колекціонерство і національна безпека».

У своїй лекції п. Тарас наголосив, що нам часто нав’язують думку про те, що іноземні митці, художники – талановитіші, ніж наші, українські, наприклад, іспанський художник Пабло Пікассо, французький імпресіоніст Поль Сезан та ін. Але, на його думку, Україна має не менші таланти, які б були дуже цікаві світу. Якщо поставити перед собою завдання назвати п’ять найталановитіших художників України ХХ ст., які померли навіть на початку ХХ ст., потрібно обов’язково назвати: Миколу Пимоненка (1862–1912), Сергія Васильківського (1854–1917), Олександра Мурашка (1875–1919), Олексу Новаківського (1872–1935) та Івана Труша (1869–1941). Ці мистецькі світила мають достойно представляти Україну в світі.

Нещодавно скульптури Пінзеля були в Луврі. Ними захоплювалися французи, говорили про те, що його роботи чи не талановитіші, ніж у Мікеланджело. А в нас??? Яке ставлення в нас до Пінзеля?

Тарас Лозинський подарував Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці свою мистецьку роботу на склі, де зображено Матір Божу зі скіпетром в лівій руці, що завершується хрестом, яка тримає на руках Ісуса, а Він – тризуб. За ними угорі з одного боку сонях, з іншого – блакитна квітка. Це трішки нагадує стиль Олекси Новаківського, в якого було багато символів, експресія, але Тарас Лозинський виконав роботу саме на склі, і у нього свій стиль зображення.
Митець подарував також Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці ряд мистецьких альбомів:

Анатоль Петрицький. Театральні строї та декорації. Зі збірки музею театрального, музичного та кіномистецтва України // Упоряд. Т. Лозинський, Т. Руденко. – Київ-Львів, 2012. – 343 с.

Також читайте:   Ніч у Львові-2015: програма свята

Маргіт Сельська // Упоряд. Т. Лозинський, І. Завалій. – Львів. – Київ, 2005. – 128 с.

Роман Сельський. Графіка // Упоряд. І. Завалій, Т. Лозинський – Львів. – Київ, 2006. – 168 с.,

а також книжку Романа Піняжка «Історія Держави Української», де Тарас Лозинський – мистецький редактор.

Митець бажає бачити перед собою бібліотекарів, що чітко знають, які книги їм потрібні у фондах, які видання становлять особливу цінність їхньої бібліотеки… І бібліотекарі Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки доводять свою компетентність, а також дають зрозуміти що їм не байдужа доля бібліотеки…
Митрополитові Андреєві Шептицькому та його родині ніколи не була байдужою доля бібліотек, а Митрополит Андрей та його родина – це взірець для наслідування.

(До речі, Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці у 2025 році виповниться 100 років з часу заснування. І це 100-річчя потрібно зустріти достойно).

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека не єдина, що отримала прекрасний мистецький подарунок від п. Тараса. Тарас Лозинський не байдужий також до долі Батурина. Цього року разом з дружиною Роксоляною він подарував заповіднику унікальну ікону «Богоматір Одигітрія», яка датується 1677 роком. Ця святиня є ровесницею Батурина як гетьманської столиці. Портрет гетьмана Івана Мазепи, книги М. Костомарова «Руїна», «Мазепа та мазепинці» – це вже далеко не перші подарунки від пана Тараса та його дружини.

Тарас Лозинський проти того, щоб батьки вселяли своїм дітям ілюзії, що вони (діти) стануть колись відомими художниками, бо це рідкісні випадки. А діти, розчарувавшись, можуть отримувати сильні психологічні травми.
Також п. Тарас за формування мистецької культури.

Працівники Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки дякують п. Тарасу та п. Олені за цікаву лекцію, море подарунків та чудовий мистецький проект «Молитва до Митрополита. Софія».

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*