Владислав ПЕТРЕНКО: «Для нас нинішній сезон – підготовка до наступного» + ФОТО - Блог про Львів

Владислав ПЕТРЕНКО: «Для нас нинішній сезон – підготовка до наступного» + ФОТО

Владислав Петренко

Наставник КДЮСШ «Барса» Владислав Петренко підбив підсумки минулого сезону у Першій лізі (U-17), Вищій лізі (U-15), поділився враженнями від нововведень у форматі змагань, інші вікові групи та роботу з гравцями під час карантину.

– Владиславе Олександровичу, розкажіть будь-ласка про Чемпіонат України (U-17) Першій лізі. Що вдалося чи не вдалося зробити?
– По-перше, хотілося б сказати, що дуже корисно для нашої команди було взяти участь у цьому чемпіонаті України (U-17) серед команд Першої ліги – це потрібний турнір для отримання необхідного нам досвіду. Тим паче, в нашому колективі майже весь склад 2004 р. н., а іноді доводилося підключати і молодших за віком гравців. Можно сказати, що для нас це була гарна підготовка до наступного сезону, в якому плануємо грати практично тим самим складом. Що вдалося чи не вдалося зробити? Результат нас повністю задовільнив. Маючи дуже обмежений за кількістю склад, на вище місце, ніж четверте, ми і не розраховували. Саме по цій причині в декількох зустрічах були провальними другі тайми через фізичну втому. Але, чесно кажучи, своєі мети ми досягли: отримали ігровий досвід, суттєво додали в тактичній та технічній підготовці, загартували вольові якості. Сподіваюсь, що в наступному сезоні наша команда U-17 покаже більш змістовну гру і досягне кращого результату.

– Цьогоріч формат проведення чемпіонату України U-15 зазнав змін. Розкажіть про ці зміни, а також чи сподобався цей формат?
– Так. Керівництво Комітету поділило змагання у цій віковій категорії на Вищу та Першу ліги. Маючи таку кількість команд, які заявили про свою участь, це правильний крок з точки зору організації чемпіонату. Отримавши пропозицію виступати в цьому сезоні у Вищій лізі серед команд U-15, ми майже не розмірковували і одразу дали згоду. Приваблював як формат чемпіонату, так і склад його учасників. Ми розуміли, що з декількох причин ми не зможемо змагатися за призові місця з більш досвідченими суперниками. А саме-перехід кількох основних гравців до команди з великого футболу та вік нашоі команди підходив під U-14. Але прогнозувалося, що в такому форматі, коли десять команд зіграють у два кола в чотирьох турах, відбудеться багато важких та корисних для формування колективу матчів. Мене, як тренера, майже не цікавила турнірна таблиця в цьому сезоні. Хотілося бачити розвиток команди від однієї гри до кожної наступної. І вважаю, що ми багато чого навчилися, виступаючи в цьому чемпіонаті. У наступному сезоні будемо ставити перед собою задачу потрапити до трійки призерів.

– Як загалом оціните рівень чемпіонату?
-Якщо казати про рівень організації чемпіонату, то все пройшло на достатньо високому рівні. Для нас складнощів не виникало. Залишились лише позитивні спогади. Кажучи про рівень гри, хотілося б відзначити тактичну підготовку в багатьох командах. На мою думку, трохи бракує динаміки у грі через недостатню кількість рівноцінних гравців. Спостерігаючи за матчами суперників протягом турніру, як на мене, сподобалась гра «Урагану». Вважаю, що команда на чолі з головним тренером на правильному шляху.

– На кожному етапі вихованцям КДЮСШ «Барса» довелося зіграти 4-5 матчів. Наскільки складно психологічно та фізично підготувати юних футболістів до таких навантажень?
– У кожному турі зіграти 4-5 ігор – це оптимальна кількість. В основному, ми грали один раз на день. Перенавантаження у хлопців не відбувалося. Психологічне налаштування на гру мало більше значення, бо ми і так розуміли, що програємо командам-лідерам в антропометрії та фізичній підготовці. Але, незважаючи на це, ми постійно шукали шлях до перемоги.

– Ваш клуб у цьому сезоні був представлений у всіх вікових категоріях. До речі, не кожен клуб може цим пишатись. Оцініть виступи команд та їх здобутки у сезоні, а також хто ще з тренерів разом з Вами працює в структурі клубу?
– Так, КДЮСШ «Барса» виступала у всіх вікових категоріях, бо футзальні чемпіонати України для нас є пріорітетом. Це можливість перевірити свої сили та побачити напрямки подальшої роботи. Окрім U-15 та U-17, я зі своїми вихованцями ще приймав участь в категорії U-11. Мені дуже важко було одночасно грати трьома командами, бо за регулярними від’їздами виникали проблеми з тренувальним процесом. Але іншого шляху не було, і ми робили все можливе, щоб брати участь у чемпіонатах. Команда U-11 не потрапила до фінальної частини через нестачу декількох очок. Але я задоволений тим, що ми суттєво додали в ігровому плані по ходу турніру. Сподіваюся, що ці хлопці ще покажуть, на що здатні, у майбутньому. У наступному сезоні декількох гравців планую включити у заявку команди U-13 (2008 р. н.). З іншими віковими категоріями займалися мої колеги: U-13 (2007 р. н.) – Володимир Носенко і U-10 (2010 р. н.) – Юрій Літвинов. Команда U-13 також не потрапила до фінальної частини, але показала непогану гру і мала шанси на вихід з групи. Команда U-10, на мою думку, дуже перспективний колектив. Показавши свої переможні амбіції в Кубку України, не змогли налаштуватись на чемпіонат і виступили невдало. Вважаю, що в наступному сезоні хлопці мають показати переконливу гру в категорії U-11.

Також читайте:   Підсумки "Фіналу чотирьох" Ліги чемпіонів – 2022 . «Бенфіка»

– КДЮСШ «Барса» не брала участь у розіграші Кубку України в даній віковій категорії. З чим це пов’язано?
– В цьому сезоні ми не взяли участь в Кубку України через нестачу коштів. Основний тягар фінансування виїздів на тури чемпіонату лягав на батьків дітей. На Кубки від спортивної школи матеріальна допомога не передбачена через недостатнє фінансування міською владою.

– Чи є у Вашій команді меценати,які надають допомогу?
– Ми отримуємо часткове фінансування на участь у чемпіонаті України від шосткинського місцевого бюджету. Це єдине джерело фінансової допомоги. На жаль, у нашому місті серед меценатів немає справжніх фанатів футболу та футзалу, які б допомагали підростаючому поколінню розвиватися в цьому напрямку.

– Окрім чемпіонату України по футзалу, Ваша команда ще десь бере участь?
– Не дивлячись на те, що ми більше приділяємо увагу футзалу, постійно беремо участь у регіональних змаганнях з футболу. Це необхідність, бо футзал у нашій місцевості розвинений слабо. Для його поширення ми постійно проводимо турніри в різних вікових категоріях, в тому числі Кубки та зональні етапи чемпіонатів України. Шостка має два спорткомплекса: «Свема» та «Імпульс». Таких залів не мають найближчі міста. Тому, бажаючих взяти участь у наших змаганнях вистачає. Але це стосується зимового періоду. У весняно-літній період навіть на товариську зустріч неможливо знайти суперника. Для цього потрібно виїжджати за межі області.

– Поділіться думками, що би Ви покращили в наступному сезоні в чемпіонатах та Кубках України? Також скажіть кілька слів про сайт Комітету ДЮФ АФУ, чого ще не вистачає на ньому?
– Формати, в яких проводилися Чемпіонати України в різних вікових категоріях нас повністю задовільняють. Якщо керівництво Комітету їх збереже, то від КДЮСШ «Барса» в наступному сезоні візьме участь така ж кількість команд. Дуже корисно в інформаційному плані, що запрацював сайт Комітету ДЮФ АФУ. Це допомагає тренерам, футболістам та їх батькам бути в курсі останніх новин, слідкувати за розкладом ігор та ситуацією в турнірних таблицях після кожного ігрового дня. Також приємно, що на сайті з’явилась База даних гравців. Вона допоможе нам вести статистику спортсменів та контроль за віковими параметрами суперників під час участі в змаганнях.

– Як Ви працюєте з вихованцями під час карантину?
– Під час карантину основне завдання для юнаків – підтримати ті фізичні кондиції, в яких перебували на момент останнього тренування. Для цього в кожну групу розіслані вправи для індивідуального виконання. Всі розуміють, що по закінченню карантину одразу почнуться обласні змагання з футболу. І після такої довгої паузи перевагу будуть мати ті команди, гравці яких відповідально відносились до самотренування.

– Ну, і наостанок, Ваші побажання нашім юним футзалістам, батькам та тренерам.
– Всім бажаю здоров’я як на спортивному майданчику, так і за його межами. Нехай заняття спортом приносить лише задоволення. Щоб поруч завжди були люди, які підтримують морально і матеріально. Також хочу висловити подяку Голові Комітету ДЮФ АФУ Сергієві Васильовичу Владико за розвиток дитячого-юнацького футзалу та надання можливості таким невеликим містам, як Шостка, приймати тури чемпіонатів та Кубки України для популяризації даного виду спорту в своїх регіонах.

5×5

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*