Як вибрати велосипед для будь-яких потреб - Блог про Львів

Як вибрати велосипед для будь-яких потреб

Як вибрати велосипед

Зараз всі природні ознаки вказують на те, що на дворі справжня весна. А чим хороша весна? Правильно, тим, що можна насолоджуватися велосипедними поїздками без зимових обмежень, як то мороз, ожеледь, сніжна каша, темрява. Лижі та сноуборди дбайливо упаковуються і радісно витягуються весняно-літньо-осінні спортивні снаряди, серед яких почесний трон істинного імператора насолоди свіжим повітрям займає велосипед.

Для тих, хто збирається купити свій перший серйозний велосипед або замінити старий на більш сучасний, пропоную на допомогу дану статтю. Осягнути неосяжне, як відомо, якщо і не неможливо, то немає сенсу й невиправдано складно. Тому буду в одній статті розглядати всі напрямки велосипедної активності, а виберу золоту середину. Тобто розповім Вам сьогодні, як вибрати універсальний велосипед, який буде задовольняти більшість потреб.

Що ж таке універсальний велосипед?

  1. Тип велосипеда. Перше, цей велосипед повинен підходити для більшості поверхонь: асфальт хороший, асфальт поганий (ну, ви мене зрозуміли, дорогі співвітчизники), ґрунтова дорога, ліс, бруківка, трава, пісок. Велосипед, який зможе приблизно в однаковій мірі їхати по всім перерахованим вище поверхнях, називається «гірський» або mountain bike (скорочено MTB). Гірські велосипеди, в свою чергу також діляться на кілька груп за призначенням, нас в даному випадку цікавлять велосипеди «крос-кантрі» або cross-country. Серед усього сімейства гірських велосипедів вони найуніверсальніші. Замовити такі можна в Інтернет-магазині Velosiped 24.
  2. Рама. Визначившись з типом велосипеда, переходимо до вибору основи основ будь-якого байка – рамі. В принципі, тут все просто, рама повинна бути алюмінієва. Переваги – невелика вага, прекрасна жорсткість.
  3. Підвіска. Для швидкого і комфортного переміщення по більшості поверхонь, вибирайте велосипед без заднього амортизатора, але з передньої амортизуючою вилкою, бажано, з блокуванням ходу. Якщо Ви не збираєтеся більшу частину часу проводити спускаючись з гір по лісових стежках, задній амортизатор буде великою перешкодою. По-перше, він сильно ускладнює конструкцію велосипеда, підвищує його вагу і поглинає значну енергію вашого педалювання. Тобто крутити педалі ви будете сильніше, а їхати повільніше. Передня вилка навпаки, повинна бути амортизаційної, але з блокуванням ходу. На хорошому асфальті ви її блокуєте і не витрачаєте зайві сили долаючи її стиснення. На пересіченій місцевості, ви розблоковуєте вилку і вона згладить дрібні нерівності дороги, позбавивши Вас і Ваш велосипед від неприємних вібрацій і заощадить тим самим ваші сили.
  4. Колеса. Найкраще, якщо обода будуть подвійними. На вартість і вагу подвійні обода впливають не сильно, зате значно підвищується міцність коліс. Погнутий або тріснутий обід – це дуже сумно. Крім ободів, зверніть увагу на сам розмір колеса. Все більшої популярності набирають колеса радіусом 29 дюймів, які приходять на зміну класичним 26 дюймовим. Великі колеса краще згладжують дрібні нерівності і у них краще «накат», ви витрачаєте менше зусиль, долаючи ту ж відстань.

    Як вибрати велосипед

  5. Педалі. Педалі повинні бути алюмінієві, досить широкі і чіпкі. Якщо на велосипеді стоять пластикові з катафотами, викиньте їх і поставте нормальні, не пошкодуєте.
  6. Сидіння. Від правильного сидіння, без перебільшень, залежить ваше задоволення від велопоїздок. Воно не повинно бути занадто широким (буде незручно крутити педалі) і не повинно бути надто вузьким (заболить п’ята точка). Якщо приїжджаючи додому після велосипедної прогулянки замість приємною фізичної втоми ви відчуваєте дискомфорт, задумайтеся про заміну сидіння. Неправильне сидіння здатне завдати шкоди не тільки фізичну, а й моральну, вам навіть може здатися, що велосипед, це «не ваше» і ви не отримуєте задоволення від поїздок на ньому. Але ж проблема вирішується так легко.
  7. Кермо. Кермо має бути правильною, середньої ширини (занадто широке для велотріалу, вузьке для трекових гонок). Винесення (та деталь, яка з’єднує кермо і штир вилки), також повинен бути правильного розміру, коротенький – це для трюкового катання, де важливо, щоб велосипед легко «висмикувати» (перекидати назад тобто), довгий винос призначений для велогонок.
  8. Трансмісія. Описуваний нами ідеальний універсальний велосипед повинен бути оснащений касетою з зірочок ззаду і парою-трійкою великих зірок спереду. Це дозволить не напружуючись забиратися в гори і впевнено розганяти на рівнині.
  9. Гальма. Ідеальні гальма повинні бути дискові гідравлічні. Обов’язково дискові і обов’язково гідравлічні (дискова механіка це невдала маркетингова фішка, переваг у них немає ніяких). Тільки дискова гідравліка дозволить отримати досконалий контроль над гальмуванням. Якщо всі інші пункти щодо вибору велосипеда дотримані, а в запланований бюджет дискова гідравліка не вміщується, візьміть добрі гальма ві-брейки. Це такі закріплені на вилці (спереду) і на рамі позаду стискаючі обідок «клішні». Але зверніть увагу на те, щоб ваші колісні обода мали поверхню для колодок ві-брейків.

Отож, основні параметри вибору універсального велосипеда, який підійде більшості, ми розглянули. А тепер головне питання, скільки ж повинен коштувати хороший велосипед? Починаючи від 8 тисяч гривень цілком реально вибрати велосипед від нормального виробника, який буде відповідати всім перерахованим вище вимогам.

Як  вибрати велосипед

За допомогу у підготовці статті висловлюю подяку спеціалістам Інтернет-магазину velosiped-24.com.ua.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*