Переваги та недоліки світлодіодних ламп - Блог про Львів

Переваги та недоліки світлодіодних ламп

світлодіодні лампи

Значне зростання тарифів на електроенергію в останні роки змусило багатьох людей замислитися про економію. І оскільки зростання цін на електрику триває й досі, варто розглянути варіанти електроприладів з меншим її споживанням. Зокрема ламп для світильників.

Порівняно недавно найвигіднішими лампами вважалися так звані «економки» – компактні люмінесцентні лампи з вбудованим пусковим пристроєм і стандартним для ламп розжарювання цоколем – стандарту Е14 і Е27. Багато в чому такі конструкції перевершують лампи розжарювання, але існує досить багато сумнівів щодо їх безпеки та іншого.

Однак технології не стоять на місці, і сьогодні настав час світлодіодних варіантів ламп і світильників. У кожному будинку стали з’являтися такі світильники, будь то точкові стельові моделі, свілтодіодні стрічки або ж інші варіанти. А використовуючи що-небудь нове в своєму будинку, варто ознайомитися з особливостями – перевагами і недоліками. У даній статті я і пропоную ближче розглянути практичну цінність та певні мінуси світлодіодних ламп.

Ознайомитися з асортиментом та цінами на такі лампи можна, наприклад, тут: https://elektrovoz.com.ua/svetodiodnye-svetilniki.

світлодіодні лампи в інтер’єрі

Переваги світлодіодних ламп

Отже, про переваги. Основних плюсів у світлодіодних світильників три:

  • Низький рівень споживання енергії. Світлодіодні лампи набагато економічніші за своїх “попередників”. Споживання електроенергії у таких світильників подекуди в 10 разів менше, ніж у моделей, оснащених лампами розжарювання. І навіть “економки” споживають в три рази більше світлодіодів при аналогічній інтенсивності освітлення.
  • Термін служби. Світлодіодні лампи здатні пропрацювати до одинадцяти років безперервно. Таким тривалим терміном експлуатації інші похвалитися не можуть.
  • Безпека. На відміну від люмінесцентних ламп, світлодіоди не містять в собі ртуті та інших шкідливих металів. Навіть лампи розжарювання більш небезпечні своєю скляною колбою.

Недоліки світлодіодних ламп

Тепер, що стосується недоліків. Практика показала, що є у світлодіодних ламп і вони.

  • Вартість. Серед інших ламп, світлодіодні не тільки самі економічні, але і найдорожчі. Вартість світильників з такими лампами, як і самих ламп, у кілька разів перевищує ціну на люмінесцентні лампи. Про контрасті з лампами розжарювання і говорити не доводиться.
  • Спектр світіння. Особливий світловий спектр світлодіодів подобається далеко не кожному і може викликати певний дискомфорт.
  • Чітка спрямованість світлового потоку. Для якісного освітлення кімнати знадобиться більше світильників, оснащених світлодіодами, ніж у випадку з іншими лампами. Існують моделі зі спеціальними розсіюючими фільтрами, але в такому випадку страждає інтенсивність світлового потоку.
  • Погана сумісність з вітчизняними електричними мережами. Не секрет, що на вітчизняних теренах напруга в електромережі досить часто піддається перепадам. Для світлодіодних світильників необхідні системи охолодження і спеціальні джерела живлення. Без цих елементів лампи псуються швидше. У свою чергу, дані системи дуже чутливі до перепадів напруги в електромережі.

світлодіодні лампи

Проте, як свідчить практика, ефект від використання світлодіодних світильників все ж позитивний. А користуватися ними чи ні – вирішувати Вам.

За допомогу у підготовці матеріалів для статті висловлюю подяку спеіалістам Інтернет-магазину електротоварів elektrovoz.com.ua.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*