Штучні та природні водойми в ландшафтному дизайні - Блог про Львів

Штучні та природні водойми в ландшафтному дизайні

ландшафтний дизайн

У цій статті я спробую детально розглянути типи водойм, які створються в ландшафтному дизайні, у випадку, якщо на ділянці вже є водойма. Розглянемо основні типи штучних ставків у саду. Майже всі стилі ландшафтного дизайну включають водойму. Відмінним варіантом можна вважати місце, на території якого знаходиться природне водосховище. Це може бути річка, озеро або просто невеликий струмок.

Як правильно вбудувати природний водосховище в загальний дизайн ділянки

Насправді це не так просто, як може здатися на перший погляд. Кожен стиль передбачає свій тип водяного резервуару. Обраний Вами стиль залежить від того, як має виглядати берегова лінія, зелені насадження, освітлення тощо. Іноді потрібно лише вибрати стиль для існуючого резервуару на місці.

Французький (звичайний) стиль означає “втручання” в природні особливості місця, включаючи розташування водойми відповідно до вимог стилю. Потрібно буде створити чітку, прикрашену берегову лінію, підхід до води, широкі кам’яні сходинки з горщиками по краях. Можливо також створення штучного острова, на якому можна поставити кам’яну альтанку або скульптурну групу з зеленими насаджденнями.

ландшафтний дизайн

Англійський ландшафтний стиль не накладає таких жорстких вимог до існуючого водосховища. Найкраще просто працювати з береговою лінією, не намагаючись її вирівняти. Стилізовані напівзруйновані сходи можуть стати спуском до водойми. Берег найкраще висаджувати тінистими деревами з кронами, що нависають над водою. Водяні рослини – наприклад водяні лілії на поверхні води. Але не забуваємо, що водосховище, як і все в англійському парку, має бути справді доглянутим.

ландшафтний дизайн

Стиль бароко дозволить влаштувати все на березі. Спуск можна прикрасити великим водним каскадом з дорогого каменю. Острів можна побудувати на поверхні води і з’єднати з берегом багато прикрашеним рослинами мостом. Можна оточити острів «хребтом» фонтанів з високими потоками та стильним освітленням.

ландшафтний дизайн

Найпростіший спосіб підібрати природні прикраси для сільського стилю. Будь-яка річка, озеро чи струмок стануть природним продовженням ландшафтного дизайну в цьому стилі. Досить трохи пофантазувати з облаштуванням лавок, доріжок, посадкою фруктових дерев або облаштуванням прибережного міні-городу.

Екологічний стиль не означає втручання в природний ландшафт. Можна використовувати лише те, що росте на березі. Не рекомендується нічого міняти.

Але сади в етнічному стилі припускають, що дизайн берегової лінії природного водосховища відповідає стилю обраної етнічної групи. Щоб зробити це максимально правильно, необхідно серйозно вивчити, як виглядають водойми в цій частині світу, в стилі, в якому виконаний ландшафтний дизайн.

ландшафтний дизайн

Особлива розмова про фантастичні сади. Оскільки вони знаходяться не лише на берегах річок та озер, а й у заболочених місцях, то доведеться серйозно попрацювати над водосховищем, щоб перетворити його в загальний похмурий і таємничий світ фантазії та похмурого середньовіччя.

Також читайте:   Аміачна селітра для розвитку сільськогосподарської діяльності

ландшафтний дизайн

Ставок дуже добре підходить і легко вписується в романтичний стиль. Ви можете просто обмежитися створенням маленької пристані, до якої прив’язаний човен для любителів прогулянок. Ви можете влаштувати прибережний грот, переплетений зеленню та квітами. Невеликий, кам’янистий потік, що бурмоче по “території любові”, може бути просто знахідкою для дизайнера.

Найскладніше завдання доведеться вирішити при влаштуванні високотехнологічного ландшафтного дизайну. Сам вигляд природних водойм суперечить основній концепції стилю. Мабуть, найкращим рішенням буде добре покошений газон аж до води, без будь-яких інших насаджень. Професійний дизайнер зможе запропонувати більш складний прибережний дизайн із застосуванням сучасних матеріалів та вишуканої системи освітлення.

ландшафтний дизайн

Для альпійського саду водосховище має стати природним і логічним завершенням каскаду альпійських гірок, водоспадів та струмків. У нього повинна потрапляти вся вода. Берегова лінія утворена валунами та галькою.

ландшафтний дизайн

Створення штучної водойми на ділянці

Зовсім недавно відсутність водосховища стала відчутним недоліком при виборі місця. Але зараз багато людей воліють створювати штучні водойми, які набагато простіше інтегрувати в загальний ландшафтний дизайн. Їх розміри можуть бути абсолютно різними, від невеликого ставка чи басейну до величезного озерного сховища.

Дуже важливо, щоб планування водойми відбувалося одночасно з плануванням ландшафтного дизайну в цілому.

Як вибрати місце для водойми

Ставок знаходиться в найнижчій точці ділянки, але його не слід затемнювати. Цю умову потрібно дотримуватись, щоб забезпечити комфортний ріст ставкових рослин та прибережних насаджень.

Необхідно переконатися, що технічно можливо підвести всі необхідні комунікації (водопостачання, електропроводка) до вибраного місця для водойми.

ландшафтний дизайн

Дуже добре, якщо ставок знаходиться поруч із зоною відпочинку і його видно з головної будівлі. Але для великих територій ця умова не є необхідною.

Вибираючи місце для водойми, завжди слід враховувати також стиль ландшафтного дизайну. Наприклад, у французькому парку ставок, безумовно, повинен відповідати загальній симетрії. А в англійському парку це не так важливо.

ландшафтний дизайн

Якщо Ви бажаєте створити на своїй ділянці красиву водойму та не маєте на це часу, то звертайтесь в компанію Renesans Style. Ми професійно займаємось ландшафтним дизайном більше десяти років, тому готові до будь-яких складнощів. Якісно і швидко виконаємо всі необхідні роботи на Вашій ділянці. Наш веб-сайт.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*