Соціальна екскурсія в Державний природознавчий музей - Блог про Львів

Соціальна екскурсія в Державний природознавчий музей

Соціальна екскурсія в Державний природознавчий музей

29 червня 2022 р. КЗ ЛОР «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека» організовано екскурсію в Державний природознавчий музей НАН України, Палац Дідушицьких на запрошення депутата Львівської обласної ради Дзвенислави Калинець-Мамчур, в межах проєкту «Інноваційна бібліотека» (організатор – заступник директора ЛОНПБ Оксана Кумецька) для дітей, переміщених до Львова з Київської, Луганської, Донецької, Харківської та ін. областей і школярів-львів’ян.

Діти побували в музеї (відкритий для відвідувачів з 1870 р.), фонди якого сформувалися на основі унікальних колекцій Природознавчих музеїв ім. Дідушицьких, Наукового товариства ім. Т. Шевченка, який занесено до європейських і світових каталогів.

Вони дізналися про його засновника – графа Володимира Дідушицького (22.06.1825-18.09.1899), відомого орнітолога, зоолога, етнографа, археолога.

Дзвенислава Калинець-Мамчур звернула увагу дітей на будинок для комах, що знаходиться у подвір’ї музею.

Учні відвідали виставки «Мистецтво виживання» та «Льодовикова епоха. Повернення мамута до Львова».

В межах виставки «Мистецтво виживання», діти у супроводі професійного екскурсовода музею оглянули експонати водного, наземного, повітряного середовища.

На початку виставки незабутнє враження справила велика комаха богомол, що в житті має 8 см. Учні дізналися про особливість її поведінки у засідці, яка нагадує людську в час молитви.
З водного світу особливо привернув до себе увагу бобер – великий гризун, що здатний перебувати під водою 15 хв.

В наземному середовищі зацікавили дітей степовий богомол, жук-Геркулес (один з найбільших жуків у світі; приблизно 17 см.), жук вусач, багато видів якого занесено до Червоної книги України.
В повітряному середовищі погляд тягнувся до колекції дивовижних метеликів, найвідомішим з яких є Махаон через своє яскраве забарвлення та великий розмір (розмах крил досягає 8 см.).
Дзвенислава Калинець-Мамчур звернула увагу дітей на ворон, зазначивши, що у Львові вони є досить рідкісними птахами, а у Києві їх багато.

Також читайте:   Чому дівчата відмовляють хлопцям?

На виставці «Льодовикова епоха. Повернення мамута до Львова» Дзвенислава Калинець-Мамчур ознайомила учнів з наукою палеонтологією, яка вивчає вимерлі організми і реконструює за знайденими залишками їхній зовнішній вигляд.

Вона розповіла про село Старуня, що на Передкарпатті, яке відоме усьому світові з 1907 р. випадковими знахідками законсервованих в озокериті туш мамута та волохатих носорогів.

Діти сфотографувалися в реконструкції первісного житла, біля мамута. Їм дуже сподобалися електронні ігри, зокрема гра, яка дозволяє з пазлів складати зображення тварин.

Учасники заходу, з ініціативи Звенислави Калинець-Мамчур, гуртом промовили теплі слова: «Ми любимо Львів, Київ, Харків, Суми, Луганськ, Донецьк… Ми любимо Україну!».
Екскурсія відбулася за кошти німецьких спонсорів Max- Reger-Gymnasium Amberg та Kepler-Gymnasium WEIDEN.

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека висловлює велику подяку депутату Львівської обласної ради Дзвениславі Калинець-Мамчур та екскурсоводу музею за пізнавальну, дуже цікаву екскурсію.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*