Іспанія захистила звання чемпіонок, історичний виступ України: підсумки жіночого Євро-2022 з футзалу - Блог про Львів

Іспанія захистила звання чемпіонок, історичний виступ України: підсумки жіночого Євро-2022 з футзалу

Підсумки

От і відбувся довгоочікуваний «Фінал чотирьох» з жіночого футзалу. Чотири найкращі збірній Європи зійшлись на паркеті у португальському Гондомарі, серед них була й Україна. Як і прогнозувалось іспанкам вдалось захистити звання чемпіонок Європи. Хоча Португалія була надзвичайно близькою, щоб зруйнувати усі плани Іспанії. Лише серія пенальті, яку називають футзальною фортуною, визначила переможця фіналу.

Українські футзалістки ж переписали історію нашого футзалу. Підопічні Олега Шайтанова навіть без лідерки Анна Шульги, яка, на жаль, спостерігала за грою дівчат з трибун у Гондомарі, здобули бронзові нагороди чемпіонату Європи-2022. Розповімо вам коротко про те, як відбувався “Фінал чотирьох”, якщо ви раптом його пропустили. Полетіли!

Розгроми у півфіналах

У першому півфіналі Євро на українську збірну чекав надскладний екзамен проти чинних чемпіонок Європи Іспанії. Українки не побоялись суперниць, хоча моментами у грі наші дівчата виглядали розгублено. Однак клас іспанок взяв гору над пресингом «синьо-жовтих». Чотири голи влетіли у ворота Вікторії Кислової у першому таймі. Хоча у першій 20-хвилинці не можна сильно дорікнути нашим дівчатам, які старались щось протиставити чемпіонкам.

Другий тайм українки провели гірше. Іспанські футзалістки наколотили в українські володіння ще п’ять голів та зробила рахунок непристойний – 9:0. На жаль, підопічні Шайтанова з розгромної перемоги стартували на Євро-2022. Дива не сталось.

У паралельному півфіналі Португалія оформила не менш переконливу перемогу над Угорщиною – 6:0. Хоч перший гол у матчі був забитий аж на 12-й хвилини зустрічі.

Нагадаємо, що Угорщина замінила ворожу росію у «Фіналі чотирьох».

Підопічні Шайтанова переписали історію українського футзалу

Як і прогнозувалось, Україна зіграла з Угорщиною у матчі за третє місце Євро-2022. Дівчата добре розуміли, як потрібна була нашій країні перемога на спортивному фронті. Тому Олегу Шайтанову не потрібно було додатково налаштовувати підопічних на боротьбу до останнього.

Протягом усього поєдинку, за виключенням кінцівки матчу, українські футзалістки контролювали гру. Однак підводила реалізація. Дуже багато моментів були змарновані. Чи не найбільше гарних шансів мала Олександра Скибіна, але м’яч все ніяк не ліз у ворота. Дев’ять хвилин знадобилось Україні, щоб нарешті розмочити нулі на табло. Софія Рубан класно побачила Юлію Титову, якій залишалось лише переграти голкіперку. Для нашої досвідченої футзалістки це стало проблемою – 0:1.

На перерву українки пішли з мінімальною перевагою у рахунку. Після відпочинку підопічні Шайтанова продовжували грати першим номером. Активність в атаці принесла результат. Сніжана Воловенко стала авторкою класного голу у ближній кут воріт. От це Сніжана приклалась по м’ячу. Якесь дежавю із 2019-м.

Перевага у два голи не дозволяла українкам розслабитись, адже в угорок почали з’являтись моменти біля воріт Вікторії Сагайдачної.

Також читайте:   Футзал. Турнір "Героїв УПА". «Keep Calm» 3:6 "Сало Япі" (Воробус програє)

Наприкінці бронзового фіналу Угорщина кинула на майданчик усі карти, випустивши п’яту польову. Що дало свій результат. Завдяки голу Хорват угоркам вдалось відквитати один м’яч. На щастя, на більше угорських футзалісток не вистачило. У підсумку – 1:2, перемога України.

Жіноча збірна України з футзалу вперше в історії здобула нагороду чемпіонату Європи. З другого разу підопічним Шайтанова таки вдалось завоювати медалі. У такий час ці бронзові медалі «на вагу золота».

Футзалістки не стримували своїх емоцій та подякували трибунам вже у традиційному стилі для українських збірних. Слід відзначити, що у Гондомарі наші дівчата не залишились без підтримки. Багато синьо-жовтих прапорів майоріли на трибунах у Гондомарі. Приємно було побачити, що у такий складний час українці стали одним цілим.

Фінал, який можна передивлятись вічно

Українки вже у статусі бронзових призерок спокійно спостерігали з трибун за фінальним поєдинком, у якому зійшлись Іспанія та Португалія. Цей фінал можна сміливо назвати кращим навіть за фінальну битву чоловічого чемпіонату Європи з футзалу. Команди подарували фанатам, які вщент заповнили трибуни, справжнє футзальне свято, у якому було все.

Справа дійшла аж до серії пенальті, де точнішими були іспанки (1:4). Дуже шкода португальських футзалісток, які показали феноменальну гру. Але футзальний Бог був цього вечора на стороні суперниць. Іспанія успішно захистила звання чемпіонок Європи.

У чемпіонському складі слід виділити де Пас, яка з 3 голами в активі стала найкращою бомбардиркою команди. Такою з результативністю може похизуватись гравчиня Португалії Пішку, яка у фіналі оформила дубль.

Цікаво, що найкращою гравчинею фіналу Євро-2022 стала Ана Азеведу – капітан збірної Португалії.

Сльози португалок та щасливі українки

Було складно дивитись на засмучені обличчя португалок, які не стримували сліз навіть на церемонії нагородження, яке відбулось одразу після фінального свистка. Участь в урочистій події взяли усі збірній.

Першою серед наших дівчат на п’єдестал підійнялась досвідчена Юлія Форсюк, капітан збірної. Футзалістки були у гарному настрої та не стримували своїх емоцій. Українки пройшлись коридором, який вибудували чемпіонки Європи.

Іспанські футзалістки обіймали українок та подавали руку. Адже більшість дівчат знайомі між собою. Останнім свою заслужену нагороду отримав головний тренер команди Олег Шайтанов.

Слідом за нашими дівчатами свої срібні медалі пішли отримувати португальські футзалістки, які воліли б забути цей поєдинок, як страшний сон. Що не скажеш про іспанок.

Ну що ж, футзальне свято під назвою «Фінал чотирьох» закінчилось. Чекаємо на наступне. Сподіваємось, що незабаром побачимо розширений формат цього цікавого турніру та без ворожих збірних на паркеті, яким не місце на міжнародній арені.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*