Як облаштувати ставок? - Блог про Львів

Як облаштувати ставок?

ставок

Ставок привертає увагу, дарує настрій, розслабляє і заспокоює. Варто мати в саду хоча б невеликий ставок. Вода візуально збагачує сад, а, випаровуючись, підвищує вологість повітря, тим самим покращуючи мікроклімат саду. В результаті рослини краще ростуть, а нам легше дихається.

Якщо ви маєте ставок у саду чи на дачі, це також дає можливість відпочивати, спостерігаючи за дрібними рибками, яких можна поселити у воду. Тому багатьох ще цікавить, скільки риби запускати у ставок.

Розташування, форма і розмір водойми

В ідеалі ставок має бути видно з вітальні або тераси. У цих місцях ми проводимо найбільше часу і таким чином зможемо часто насолоджуватися чарами нашої води.

Крім естетичних міркувань, місце для ставка не варто розташовувати прямо під деревами – у нас буде проблема, коли листя опадає і гниє у воді, але також не може весь день перебувати на сонці – занадто гаряча вода сприяє зростанню водоростей, що призводить до кисневої недостатності. Варто мати поруч доступ до проточної води, так як це полегшить роботу по утриманню ставка.

Дуже важлива форма резервуара. Найпопулярнішими і, в принципі, підходять до будь-якого інтер’єру, є ставки з природною береговою лінією. Однак у простих, строгих садах з чіткою геометричною формою ідеально круглий або прямокутний ставок може виглядати краще.

Також читайте:   Рушники для дому: види і правила вибору

Ставки з пологими берегами найбільш безпечні для тварин.

Цікавим рішенням може бути, наприклад, зробити ставок на дерев’яній терасі без рослин, а тільки з дном, вистеленим гравієм або галькою.

ставок з рибками

Великий ставок вимагає набагато менше догляду, ніж маленький ставок площею в кілька квадратних метрів. Це тому, що у великій водоймі набагато легше створити екосистему, схожу на природну. Невеликі водойми вимагають оксигенації, тому в них обов’язково встановлюються пристрої фільтрації та аерації води.

Матеріали для виготовлення ставка

На ринку представлені різні матеріали для виготовлення ставка. Найпопулярніші з них: готовий збірний пластик, гнучка підкладка або фольга і бентонітовий мат.

Найшвидший, але в той же час, мабуть, і найдорожчий спосіб обзавестися власним ставком – купити готові пластикові форми. Вони пропонуються різних форм і розмірів (від кількох десятків сантиметрів до кількох квадратних метрів). Всі моделі мають різну глибину і окремі полиці для рослин.

Якщо розміри саду дозволяють побудувати велику водойму, варто урізноманітнити його переходом з каменів замість містка.

А може, варто збагатити свій сад струмком? На ринку доступні набори для реактивних конструкцій, які містять усі необхідні елементи будь-якої форми та обробки. Ви також можете створити будь-яку форму потоку, яку ви винайшли, використовуючи пластикові і геотекстильні плівки.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*