Концерт «Від Бога наша пісня»: «Саме в цей день ми вперше побачили у Львові табличку із написом вул. Ігоря Білозіра» (Ольга Гошовська)

Концерт Ігоря Білозіра

20 жовтня 2022 року на камерній сцені Львівської національної філармонії ім. Мирослава Скорика відбувся теплий концерт «Від Бога наша пісня». Автор музики пісень, які звучали – відомий український композитор, народний артист України, лідер вокально-інструментального ансамблю «Ватра» Ігор Білозір. Саме в цей день у Львові вперше з’явилася табличка із написом “вул. Ігоря Білозіра”.

На захід запрошені працівники «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки». Організатор в бібліотеці – профспілка книгозбірні.

Ведучою концерту була Ольга Гошовська, яка розповіла про доречність перейменування львівської вулиці Герцена на вулицю Ігоря Білозіра. Адже композитор багато років проживав на вулиці Фредра, яка паралельна до вулиці Герцена. В молоді роки жив у помешканні рідної сестри Руслани Білозір на вулиці Драгоманова, що навпроти. Навчався в консерваторії на Нижанківського, доволі близько від вулиці Герцена. Працював у філармонії на Чайковського, що теж у цій локації. Кілька років мав свою студію на Князя Романа у приміщенні Львівського радіо. У помешканні заслуженого артиста України Ярослава Ковальчука на вул. Герцена записували разом твори.

Також читайте:   Найбільший подарунок для неї, коли прочитають її книги: зустріч із Ольгою Михайлюк

Ольга Гошовська згадувала спільні з Ігорем Білозіром поїздки в Радехів до матері композитора, прекрасні вишивки, які вони там бачили. За словами Ольги Гошовської, в батьківському будинку Ігоря Білозіра були вишиті навіть штори. Тому не дивно, що композитор написав музику на вірші Богдана Стельмаха «Мамина світлиця».

Лилися пісні, покладені на музику Ігоря Білозіра. Багато життєствердних, радісних. Серед них пісня на слова Михайла Ткача «Від Бога наша пісня, наша мова».

Життя композитора було жорстоко знищене нелюдами в кав’ярні на проспекті Шевченка у Львові. На тому місці залишився хрест і терновий вінок. Але його пісні живуть. Приносять море позитиву. Крізь їхнє проміння згадуються дитинство, юність. Ігор Білозір заслуговує на те, щоб у Львові одна з вулиць була названа в честь його імені.

Дві фотографії з сторінки Ольги Гошовської у соціальній мережі Фейсбук

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*