Обираємо оперативну пам’ять правильно - Блог про Львів

Обираємо оперативну пам’ять правильно

оперативна пам’ять

Ключовим елементом будь-якого комп’ютера, стаціонарного чи портативного, є оперативна пам’ять. Саме вона тимчасово зберігає інформацію про працюючі програми, забезпечує зв’язок між жорстким диском та центральним процесором. Від оперативної пам’яті залежить швидкість обробки інформації, відповідно, темпи роботи системи. в міру збільшення обсягу пам’яті пришвидшується темп обробки поставлених задач. При нестачі обсягу оперативної пам’яті ми стикаємося з уповільненням завантаження сторінок, відкриття окремих папок.

Актуальність оперативної пам’яті для ігрових процесів

Особливо вимогливими до вибору ОЗУ є геймери, адже для повноцінного ігрового процесу потрібна швидкодіюча оперативка. Від рівня її швидкості залежить швидкість оновлень, відповідно, комп’ютер зможе одночасно опрацювати більше процесів.

Якщо ви часто стикаєтеся з повільним завантаженням гри, зависаннями, покадровим відтворенням відео, погіршенню якістю відео, варто пошукати нову оперативку.

Основні типи оперативної пам’яті

Найчастіше ОЗУ обирають за стандартом DDR. Найстаріші планки ОЗУ мають стандарт DDR, вони встановлюються в бюджетні комп’ютери, в сучасних системах використовуються дуже рідко.

Стандарт DDR 2 є покращеною версією попереднього типу. Планки памяті працюють в декілька разів швидше, обробляють значні обсяги даних.

ОЗУ стандарту DDR 3 підвищує продуктивність системи понад 10%. Така пам’ять установлювалась в ноутбуки та комп’ютери до 2014 року, вважалася на той період дуже затребуваною.

Наступним поколінням був стандарт DDR 4 — така пам’ять здатна працювати на частоті 2400 і більше мегагерц.

Також читайте:   Про завершення футзальної кар'єри, черговий локдаун та куди пропав Воробус

Найновітнішим стандартом вважається ОЗУ DDR5, базова частота котрої починається з 4800 МГц, а сягає 8400 МГц. Середня частота може знаходитись посередині цих двох значень, залежно від процесора.

Сумісність оперативної пам’яті

Щоб не помилитися з вибором цього важливого компонента, потрібно враховувати:

  • формат системи (ноутбук, комп’ютер чи сервер);
  • покоління (різні стандарти DDR розраховані на різні слоти);
  • характеристики процесора.

Оперативна пам’ять для комп’ютера — це DIMM, котрі легко встановлюються у системному блоці, де достатньо місця саме для цього формату. Для ноутбуків передбачена пам’ять удвічі меншого розміру SO-DIMM.

оперативна пам’ять

Пам’ять у форматі DIMM також випускається і для серверів — вона повністю ідентична планкам, що створюються для стаціонарних комп’ютерів. Планки пам’яті мають стандарту довжину, проте відрізняються за висотою. Наприклад, в ноутбуках мало місця для встановлення планок з радіатором. Тут можуть виникати певні нюанси: через більшу висоту планки іноді складно встановити систему для охолодження процесора.

Також важливо пам’ятати, що планки різних стандартів не є взаємозамінними. Тобто, на материнську плату DDR4 ви не зможете поставити планку DDR3, адже у них різні замки та контакти.

В магазині Comtrade вам завжди допоможуть підібрати оперативну пам’ять для ноутбука, комп’ютера чи серверної системи.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*