У Молодіжній Екстра-лізі (U-20) зіграють п’ять команд - Блог про Львів

У Молодіжній Екстра-лізі (U-20) зіграють п’ять команд

Молодіжна Екстра-ліга

З 14 по 18 листопада проходитиме перший з’їзний тур Молодіжної Екстра-ліги. Враховуючи те, що у цьому сезоні МЕЛ візьмуть участь лише п’ять команд, то фактично у вказані дати відбудуться поєдинки першого кола.

Нагадаємо, що до цього був проведений лише один сезон Молодіжної Екстра-ліги. Це було у сезоні 2020/2021 р. р., коли, на жаль, лише три команди взяли участь у змаганнях. І тоді чемпіонат Молодіжної Екстра-ліги (якщо його можна назвати чемпіонатом, враховуючи кількість команд-учасниць у першому сезоні МЕЛ. – А. Т.) проходив у віковій категорії U-19. Зараз же він проходитиме у віковій категорії U-20. Тобто, участь у цьому чемпіонаті можуть брати юнаки, які народились після 1 січня 2003 року народження. Таким чином, нинішню МЕЛ можна вважати своєрідним аналогом словацької Екстраліги (U-20), але з двома дуже вагомими відмінностями. По-перше – у словацькій Екстралізі (U-20) грають дев’ять команд, які входять до структур клубів дорослої Екстраліги. По-друге – у Словаччині є повноцінний регулярний чемпіонат серед 20-річних, а у нас чемпіонат пройде лише у два з’їзних тури, де будуть зіграні поєдинки першого та другого кола відповідно. Тим не менш, враховуючи те, що у цьому сезоні МЕЛ зіграють вже п’ять команд, то це можна вважати кроком вперед.

Однак, на жаль, у цьогорічного чемпіонату Молодіжної Екстра-ліги буде один дуже серйозний мінус: у нинішній МЕЛ не зіграють кілька команд, які цілком реально могли би претендувати на медалі. Зокрема, не зіграють такі команди, як львівський «КІВС Футзал» (хоча до останнього моменту ця команда була у списку потенційних учасників), івано-франківський «Ураган» (оскільки у цьому сезоні не буде повноцінного чемпіонату України серед команд Першої ліги, то, швидше за все, команда «Ураган-Юніор» гратиме у чемпіонаті Івано-Франківська), об’єднана команда з Одеської області «Іллічівець / ДЮСШ Роздільна» (хоча до останнього моменту підопічні Олександра Каплуна та Віктора Щура, так само, як і «КІВС Футзал», були серед потенційних учасників), рівненська ДЮСШ № 4 (чемпіон Юнацької Екстра-ліги (U-17) сезону 2020/2021 р. р. не гратиме, вочевидь, через те, що більшість представників того «золотого» складу вже грає у професіональному футзалі, а деякі пішли у футбол), енергодарський «Темп-ЗАЕС» (мабуть, не варто нагадувати, що Енергодар наразі знаходиться під російською окупацією?) та харківська ДЮСШ «Хвиля» (перший та поки що останній чемпіон Молодіжної Екстра-ліги, на жаль, через війну та трансфери лідерів команди в інші клуби, зокрема і закордонні, теж не зібрав свій бойовий склад). Тобто, шість дійсно хороших команд не зіграють у цьому чемпіонаті МЕЛ. Хоча якби наразі не було військового стану, то теоретично в цьому сезоні МЕЛ могло би бути не п’ять а одинадцять команд, і тоді було би цікавіше. Хоча з іншого боку – не факт, що навіть якби зараз не було військового стану через повномасштабну агресію росії, склад учасників Молодіжної Екстра-ліги був би таким, яким ми би хотіли його бачити. Про що казати, що у сезоні 2021/2022 р. р., ще до початку повномасштабної війни, брати участь у Молодіжній Екстра-лізі були лише три команди? Тому, можна сказати лише одне: добре, що в таких умовах вдалося збільшити кількість учасників МЕЛ до п’яти. А це вже невеличкий прогрес. Тим більше, якщо враховувати той момент, що вже у березні збірній України (U-19), складеній з юнаків 2004-2005 років народження потрібно буде грати матчі Основного раунду на Євро-2023 серед 19-річних гравців, який восени наступного року відбудеться у хорватському Поречі. Тому, з огляду на цей момент, Молодіжна Екстра-ліга має дати багато поживи для роздумів новому головному тренеру юніорської збірної України Ігореві Москвичову. Хоча знову ж таки: якби у нинішньому сезоні МЕЛ брали участь ті команди, про які було сказано вище, то у Ігоря Євгеновича було би значно більше інформації для аналізу.

Варто також пояснити, чому цьогорічний чемпіонат Молодіжної Екстра-ліги проходить саме у категорії U-20, а не U-19. Тут потрібно одразу зробити невеличкий екскурс в історію Юнацької Екстра-ліги. Після першого сезону ЮЕЛ, яка тоді проходила у віковій категорії U-16, на виїзному засіданні Комітету дитячо-юнацького футзалу АФУ, яке проходило у Чорноморську, піднімалося питання щодо того, в якій віковій категорії проводити наступний сезон – U-17 (то ді це були юнаки 2002 р. н. – А. Т.) чи знову U-16 (відповідно, на той момент – юнаки 2003 р. н. – А. Т.). Враховуючи те, що на той момент в українському дитячо-юнацькому футзалі була дійсно хороша плеяда гравців 2003 року народження, то було вирішено провести ЮЕЛ у віковій категорії U-16, щоб зберегти цих хлопців (і деякі з них, у підсумку зіграли на юніорському Євро. – А. Т.). Однак, при цьому планувалося, що юнаки 2002 року народження можуть проявити себе у віковій категорії U-18, але чемпіонат України серед 18-річних у підсумку не був проведений. А що ж зараз?

Також читайте:   Футзал. Перша ліга Львова. "Нові імена" 2:1 "Спільнота"

Зараз ситуація така. Враховуючи те, що багато хто з кандидатів до юніорської збірної України грає у закордонних чемпіонатах, але при цьому залишилась когорта юнаків 2003 року народження, яка, щоправда, під оновлену збірну України (U-19) аж ніяк не потрапляє, то, вочевидь, було прийнято рішення провести чемпіонат саме у категорії U-20, і сюди мали б додатись ті кандидати до нової юніорської збірної України, які наразі грають в Україні.

А тепер повернемось до переліку клубів, які, на жаль, через різні причини не зіграють у цьогорічній Молодіжній Екстра-лізі. Якби у ній брала участь футзальна команда львівського Клубу ігрових видів спорту, то тренерський штаб галичан, мабуть, міг би розраховувати на Юрія Герчаківського, Андрія Саламаху, Олега Даниловича і, в якості бонусу, можливо, на «енергетиків» Ярослава Кваснія та Антона Чудного. Відповідно, об’єднана команда з Одещини цілком реально могла би заявити на турнір Артема Щура, Дмитра Бабілова і, можливо, Ростислава Семенченка (за умови, якби «CLUST» відпустив цього гравця, тому що коли об’єднана команда з Чорноморська та Роздільної розраховувала підсилити свій склад Семенченком для участі у ЮЕЛ, то перепоною стало те, що Ростислав на той момент вже грав у дорослій Екстра-лізі за житомирський «ІнБев». – А. Т.). А це, між іншим, гравці, які у різний час викликались попереднім головним тренером юніорської збірної України Віталієм Одеговим, тобто – фактично «збірники» зразка минулого скликання. І можна не сумніватись у тому, що завдяки цим гравцям рівень Молодіжної Екстра-ліги однозначно піднявся би. Те ж саме, до речі, стосується і нинішніх кандидатів до юніорської збірної України серед гравців 2004-2005 років народження. На жаль, у цьому чемпіонату Молодіжної Екстра-ліги ми не побачимо «ураганівців» Запорожана, Афтанаса, Скіцка, «кардиналів» Дяченка, Малиновського-старшого, Скібчика тощо.

Але враховуючи те, що у деяких командах-учасниках нинішньої МЕЛ гратимуть вже потенційні гравці нової юніорської збірної, то сподіваємось, що за рахунок їх присутності рівень Молодіжної Екстра-ліги сезону 2022/2023 р. р. буде дуже пристойним.

І, насамкінець, познайомимося з командами-учасницями нинішньої МЕЛ. Це столичний «SkyUp-2», Коцюбинська ДЮСШ, черкаський МСК «Дніпро», львівська «Копа» та представники Полтавщини – ДЮСШ (Кам’яні Потоки). Але з нинішнього складу учасників Молодіжної Екстра-ліги (U-20) лише дві команди мають досвід участі у Юнацькій Екстра-лізі. Це столичний «SkyUp-2», який у сезоні 2021/2022 р. р. виступав у ЮЕЛ під назвою «ДЮСШ № 25 – SkyUp», та черкаський МСК «Дніпро», який у сезоні 2020/2021 р. р. грав у Юнацькій Екстра-лізі під назвою «КДЮСШ-1 МСК «Дніпро». Дві команди у минулому сезоні грали у Кубку України (U-17), який проходив у Чернігові. Це «Копа» (Львів) та ДЮСШ (Кам’яні Потоки). Що стосується команди Коцюбинської ДЮСШ, то всім відомо, які славні традиції має це селище під Києвом – перш за все, завдяки жіночій футзальній команді «Біличанка». Однак, якщо казати про команду, яка гратиме у Молодіжній Екстра-лізі, то наразі це фактично «темна конячка», і чого чекати від неї – поки невідомо. Тому, будемо спостерігати і за цією командою, і за іншими учасниками МЕЛ.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*