Як розпізнати ангіну? - Блог про Львів

Як розпізнати ангіну?

ангіна

Коли у вас на думці проєкти на роботі, стосунки, можливо, діти та свекри – легко забути про себе та своє здоров’я. При поганій погоді і щоденних гонках легко захворіти на ангіну. Це поширене захворювання і легко заразне. Що варто знати про це захворювання і – що важливо – як його розпізнати?

Ангіну часто плутають з тонзилітом. Насправді тонзиліт – це вірусне запалення мигдаликів і слизової оболонки горла. Ангіна, в свою чергу, – бактеріальне захворювання, яке викликається стрептококами. Щоб вилікувати його, необхідна правильна діагностика (лікар проводить спеціальний тест), а також у подальшому зазвичай лікування антибіотиками. Ефективні ліки від ангіни також можна знайти тут: https://www.add.ua/medicamenti/prostuda/angina/.

То як же розпізнати ангіну?

Гострий біль у горлі

Легко розпізнати, що це не звичайний біль, як при застуді, а провісник гнійної ангіни. Біль сильний і його важко зняти, він може іррадіювати у напрямку до вух. Це біль, який унеможливлює функціонування. У хворого може боліти горло настільки, що він не зможе говорити, йому буде важко ковтати. Приблизно через 2-3 дні на червоних збільшених мигдалинах з’являється характерний наліт. Це віщує розвиток захворювання, яке в запущеній стадії розвитку проявляється гнійними пробками в горлі.

Висока температура

Сама по собі підвищена температура, звичайно, не є ознакою ангіни, тому що раптова і висока температура також може проявлятися грипом чи вірусом. Однак це постійний і основний елемент, присутній у людини, яка страждає на ангіну. Температура може досягати 40 градусів. Також хворий буде відчувати озноб і загальну слабкість організму. Ці два симптоми разом – сильний біль у горлі та висока температура – що з’явилися раптово, повинні спонукати до негайного візиту до лікаря.

Також читайте:   Про життя в умовах карантину, Великдень онлайн і таке всяке

Збільшені лімфатичні вузли

Це теж характерний симптом ангіни. Під час захворювання чітко збільшуються шийні та підщелепні лімфатичні вузли. Це ознака боротьби організму з хворобою. Лімфатичні вузли фільтрують і виробляють антитіла. Бактерії викликають їх розвиток. Буває, що запалення лімфатичних вузлів ускладнює рухи шиєю.

Відсутність кашлю і нежиті

У разі ангіни, викликаної бактеріями, навряд чи можна спостерігати серед симптомів кашель і нежить. Ці симптоми частіше характеризують застуду, тонзиліт та грип.

Нудота і блювання

Ці симптоми частіше вражають дітей, ніж дорослих. Кількарічний малюк із ангіною, крім лихоманки та болю в горлі, може відчувати нудоту та блювоту. Тоді його організм особливо вразливий до зневоднення, тому дуже важливо давати дитині пити багато рідини. Зазвичай ці симптоми зникають через 2-3 дні після початку лікування.

Інші симптоми, які можуть або не виникнути, включають: відсутність апетиту, сонливість, головний біль, біль у суглобах і животі.

Що ще потрібно знати про ангіну

  • хвороба заразна і можна легко заразитися повітряно-крапельним шляхом;
  • її ускладнення можуть бути небезпечними – це може призвести до синуситу, отиту, пневмонії, менінгіту;
  • не припиняйте лікування ангіни антибіотиками, спреями, полосканнями тощо, навіть якщо помітите покращення, тому що стрептокок може вразити суглоби або серце;
  • хвороба любить рецидивувати, особливо у дітей, навіть кожні 2-3 тижні.
Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*