8 березня в Україні: святкувати чи не святкувати? - Блог про Львів

8 березня в Україні: святкувати чи не святкувати?

квіти біля Стрийського ринку

8 березня – Міжнародний жіночий день – свято, яке відзначається в кількох десятках країн світу, зокрема і в Україні. Однак серед людей існують різні погляди на те, чи потрібно святкувати 8 березня, чи краще відмовитись від цієї традиції, особливо в світлі того, що це свято соціалістично-комуністичного походження та дуже вже поважається в країні окупантів.

Свято 8 березня з’явилося на початку ХХ сторіччя як день боротьби за права жінок (повна назва Міжнародний дунь боротьби за права жінок і міжнародний мир), а ідея свята була запропонована одіозною Кларою Цеткін. У Радянському Союзі воно, по-суті втративши первісний сенс, стало днем, коли чоловіки дарували жінкам квіти та подарунки, а також цілий день прибирали в домі та готували їсти 🙂 Зараз багато українців вважають 8 березня пережитком радянського минулого, і що його можна замінити іншим, більш актуальним для України свято (альтернативні дати – 25 лютого – день української жінки та друга неділя травня – день матері). Інші ж стверджують, що це важливий день, аби відзначити роль жінок у суспільстві. Букет квітів, в разі чого, можна замовити тут https://donpion.ua/8-march/.

Тож 8 березня (і не тільки восьмого, чим частіше – тим краще) дівчатам і жінкам варто дарувати квіти, які символізують ніжність, красу та весняний настрій, як-от тюльпани, троянди, лілії або фіалки (підсніжники в разі чого – зривати і купувати не можна, адже вони “червонокнижні” та охороняються законом). Весняні квіти не лише прикрасять святковий букет, але й відобразять вашу турботу та повагу до отримувачки, підкресливши її жіночність та унікальність. Важливо пам’ятати, що кожна квітка має своє особливе значення, тож обираючи букет, слід керуватись не лише зовнішнім виглядом, а й символікою кожного виду квітів. Але це вже тема для зовсім іншої статті.

Також читайте:   Традиції Дня Святого Валентина в усьому світі

У 2023 році, до речі, 8 березня в Україні навіть не було вихідним днем через воєнний стан. У тому ж таки 2023 році в Україні було проведено опитування, в якому 52% респондентів висловилися за те, аби 8 березня залишалося вихідним днем, а 48% – за те, щоб зробити його робочим днем. Тож майже, так би мовити, п’ятдесят на п’ятдесят.

На мою думку, незалежно від того, чи вирішуєте ви святкувати жіночий день 8 березня, чи ні, важливо пам’ятати про те, що повага та любов до жінок повинна бути присутня у нашому житті щодня. Важливо виявляти увагу до жінок, підтримувати їх та цінувати їхні досягнення у будь-який день року. Святкувати чи не святкувати 8 березня – питання особистого вибору кожної людини. Головне – шанувати та поважати жінок у будь-який день і не забувати про це. Найкраще нехай цей день буде нагадуванням про важливість рівності, поваги та любові у нашому суспільстві.

А ваша яка думка щодо цього, шановні читачі блогу?

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*