Різдвяні традиції - Блог про Львів

Різдвяні традиції

Різдвяні традиції

От і наступають свята. Чекати залишилося недовго. Скоро одне із найбільших свят християн – Різдво Христове. Католицьке Різдво вже відсвяткували, а от люди, які живуть за сучасним Григоріанським календарем святкують це свято 7 січня. Святкує Різдво Христове цього дня і Україна.

Але, сьогодні мова про інше. Торкнемося теми різдвяних традицій. Що ж не говоріть, а традиції – це все класно. Вони тягнуться ще від наших предків. То ж, які особливості святкування Різдва?

Як вже говорилося у попередніх статтях, на стіл ставляться 12 страв. Страви символізують 12 апостолів. В Україні є така традиція, що перед Святою вечерею всі родичі збираються разом. Бажано не запізнюватися. Потім всі моляться і просять у Бога ласки і добра.

Перед тим як накрити на стіл під скатертину кладуть сіно, що символізує народження Ісуса. По краях стола головки часнику. Це символ захисту від нечистої сили. Посередині ставлять свічку як символ пам’яті і миру.

Першу страву, яку вживають люди за Святою вечерею є кутя. Потім вже їдять інші.

Скільки себе знаю, то неодмінно на вечері була така страва як капуста. Предки завжди казали, що її з’їсти потрібно обов’язково. Потім пусту миску вивертають, підносять догори і промовляють, щоб такі головки капусти росли наступного року.
Треба пам’ятати, що на Святій Вечері треба їсти ложками, бо у домі має бути мир і злагода і не має бути ніяких загострень стосунків. Що символізує виделка.

Також читайте:   Традиції Дня Святого Валентина в усьому світі

Поївши, зі столу страви не забирають. Існує думка, що після вечері, коли всі заснуть, приходять мертві душі. Вони також хочуть повечеряти.

Знаю у селах молодь виходить на вулицю і слухає де пес загавкає. Звідки гавкати буде – звідти і буде твій суджений (суджена). У Львові також можна таке спробувати, може щось і з того вийде. 🙂

Після вечері традиційно ходять колядники. Вони співають, що син Божий народився. Ще з давніх-давен люди дарували колядникам ласощі. Щось типу пампухів, горішків, могли налити сто грам. 🙂

Зараз все по-іншому. Треба давати гроші. Ну що зробиш – таке життя.

Якщо Ви святкуєте Різдво у селі, то там неодмінно Ви побачите Вертеп. Це щось типу акторів перевдягнених у персонажів. Тут можна побачити: Ірода, Пастухів, Царів, Ангелів, Смерть навіть, Жидів тощо.

Смерть – це взагалі бомбовий персонаж. Вночі як побачиш, то можна перестрах дістати. 🙂

Всі мають маски. Навіть не знаєш чи це твій знайомий чи ні. А от із жидами акуратно, а то виманять у Вас всі гроші. 🙂

Зранку всі люди ідуть до церкви на Святкову Службу Божу. Протягом свят люди вітаються один до одного: “Христос народився – Славімо його”.

ВЕСЕЛИХ СВЯТ!!!

P.s. Ще забув сказати, що вечеряти потрібно, коли зійде перша зірка на небі.

У публікації використано фото сайту travelcarpathians.com.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. bankiduki 05.01.2010 пише:

    Важливо дотримуватися певних звичаїв та традицій і звісно передавати їх наступним поколінням.

  2. Гена Букін 05.01.2010 пише:

    Смерть – це взагалі бомбовий персонаж. Вночі як побачиш, то можна перестрах дістати – то правда.
    Найкращий хто може бути у вертепы це смерть. пам’ятаю як жив в селі, то там тих вертепів повно було я так лахав з них. Тип надягав простинь і маску 🙂 і був смерть.

  3. Архіваріус 05.01.2010 пише:

    Так справжні традиції нашого народу потроху починають відмирати. Раніше колядували, бо забороняли, а тепер колядують за гроші. На селах все ще дотримуються старих традицій. Тож не забуваймо віри наших пращурів і ходімо колядувати.

  4. Notorious BIG 06.01.2010 пише:

    Пам’ятаю ще коли у школі вчився, деякі учні мутили вертеп, там була така малишка прикольна десь на рік паходу молодша від мене, вона була чортиком 🙂 Я хотів прікалотися з неї, так легенько за хвостик смикнути, але шось не розрахував сили (був вже трохи випивший) і хвостик лишився в мене в руках! Я з пацанами давай лахати… Вона була афігєвша з мене 🙂

  5. Алекс 06.01.2014 пише:

    Покайтеся І віруйте в Євангелію (Біблію) а не всіляким прикметам – це неспасає безсмертної душі а навпаки шкодить читайте Біблію і ви будете звільнені від ваших тягарів і проблем коли знайдете живого Бога, Творця всьго видимого и невидимого.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*