Історичні збочення від антиукраїнської влади

Герої не вмирають...

Випускники шкіл 2013 року активно готуються до вступу у виші. Щоб бути студентом у нашій державі потрібно успішно пройти тестування в Українському центрі оцінювання якості освіти. Програми зовнішнього незалежного оцінювання є на офіційному сайті УЦОЯО.

У пресі досить часто з’являються повідомлення про зміни в програмі з предмету „Історія України”. Журналісти абсолютно правильно ганьблять міністра Табачника за виключення з програми таких історичних персоналій як С. Бандера і Р. Шухевич. Це дійсно правда. І як би не ставилися громадяни до цих діячів, вони є частиною нашої історії і вивчати їх потрібно.

Але не тільки в Бандері і Шухевичові справа. Програма ЗНО з історії України концептуально переписана в антиукраїнському напрямку. Ніби й залишено близько 95 % об’єктивного з історії, але зміни, що внесені, хитро (що на перший погляд незамітно) ідеологізують окремі визначальні періоди української минувшини в напрямку проросійськості та інтегрування в історію чужої для нас кремлівської історіософської ідеології.

Спробую довести це, порівнявши програму 2012 і 2013 років:

  • Коли йдеться про ХІХ століття раніше було таке формулювання окремих процесів: характеризувати „національний рух на українських землях у складі Російської імперії, національну політику Росії, основні погляди та напрямки діяльності громадівців. Визначати наслідки промислового перевороту, здобутки національного руху в українських землях у складі Російської імперії.” Тепер замість цього: характеризувати „національний рух у Наддніпрянській Україні. Визначати наслідки промислового перевороту”.
  • Початок ХХ століття раніше характеризувався: „…причини та наслідки посилення національного гніту в 1907–1914 рр., напрями діяльності й здобутки діячів національного руху на українських землях у складі Російської імперії.” У новій програмі замість цього: „Визначати основні тенденції соціально-економічного та політичного розвитку Наддніпрянської України”. З цього ж періоду вилучено персоналію одного із засновників українського націоналізму самостійника М. Міхновського і замінено на українського підприємця М. Терещенка.
  • Для вивчення Першої світової війни 1914-1917 рр. та української революції 1917-1921 рр. Вже не потрібно знати про „Діяльність австрійської та російської адміністрацій у Галичині” та „Другу радянсько-українську війну”. Крім того, діяча українського національного руху К. Левицького замінено на царського генерала О. Брусилова.
  • У міжвоєнному періоді діячів українського національно-визвольного руху Д. Вітовського та Ю. Тютюнника замінили комуністичні лідери Г. П׳ятаков, М. Щорс, Ю. Коцюбинський.

Це далеко не усі історичні збочення від влади. Дурість ситуації полягає ще й у тому, що діючий шкільний підручник з історії України за 10-й клас закінчується 1921 роком, а підручник за 11-й клас починається 1939 роком. Тобто шкільна книжка не подає періоду сталінських репресій, колективізації, геноциду, зародження і діяльності Організації Українських Націоналістів і багато іншого. Тобто нашої української історії.

Це справді біда. Кризу інтелектуального падіння українців створює партія регіонів. Її рупором є міністр Табачник, який має історичну освіту і прекрасно усвідомлює своє місце і роль із знищення української нації.

Питання в тому, де наші доморощені „патріоти”-політики, де голос інтелектуалів від історії – академіків, професорів; людей, яких ми вважаємо моральними авторитетами?! Недобре це все…

P.S. За будь-яких обставин ми знаємо свою історію і усвідомлюємо, хто наші вороги. І вони нас бояться. Слава Україні! Смерть ворогам!

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. Max 18.02.2013 пише:

    Надіюсь того нелюда антиукраїнського достойно покарають за всі його діяння.

  2. orest_lv 18.02.2013 пише:

    …. Табачники приходять і відходять, а Бандера і Шухевич залишаються !!!
    …. Слава Героям України !!! :hello:

  3. patriot_ua 19.02.2013 пише:

    Табачник про Шухевича і Бандеру чув соріше всього тільки із ЗМІ.
    І його трактування про те що портібно виключити історичні постаті із шкільної програми, це друзі абсурд…. що за історія без її героїв?, які творили нашу не легку українську історію… Коли школярі будуть вчити тільки культуру і побут то через декілька років в нас не буде ні україніців ні України!!
    Слова Україні…

  4. Tiger 19.02.2013 пише:

    patriot_ua, Героям слава!

  5. Tiger 19.02.2013 пише:

    Max, вся Україна надіється!

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*