Журнал “Пізнавайка” в гостях у Воробуса - Блог про Львів

Журнал “Пізнавайка” в гостях у Воробуса

Журнал

Інтернет-простір безмежний, кожного дня у всесвітній павутині з’являється все більше і більше нових проектів. Один із них – це журнал пана Павла, який має назву – Пізнавайка.

– Доброго дня, пане Павле, розкажіть нашим читачам, як у вас виникла ідея створити журнал про науки і що саме вас до цього підштовхнуло?

Доброго дня Воробусе та воробусівська спільното! Ідея виникнення нового інтернет-проекту пізнавального журналу «Пізнавайки» виникла доволі цікаво та почалась із жарту. Якось ще один мій колега, блогер пан Патрон створив свій новий сайт «Актуальне мистецтво» та взяв у пана Воробуса інтерв’ю про мистецтво. Я тоді пожартував у коментарі, що зроблю якийсь науковий сайт про квантову фізику та молекулярну біологію і теж візьму у Воробуса інтерв’ю. Пожартував та й годі, а потім в голову прилетіла думка, а чому б і ні. Адже в кожному жарті лише доля жарту. І виявилося, що я не жартував, а сайт Пізнавайка вже існує, хоч він ще зовсім маленький, але впевнено ростиме. А Воробусу тепер лишається ще вивчити квантову фізику. 🙂

– Про які науки ви будете писати найбільше і як саме це виглядатиме?

Загалом про всі науки, які є (і які будуть), окрім моєї самої улюбленої історії. Бо для неї вже рік як існує історичний сайт «Мандрівки часом», присвячений виключно історії.

– Бачу що в журналі є поки що 9-ть рубрик, чи плануєте ви їх розширювати і що саме ще хочете додати?

Так, звичайно, наразі існує 9-ть рубрик по основним фундаментальним наукам відомим всім ще зі шкільної парти: фізика, хімія, математика, анатомія людини, біологія, зоологія. З часом по мірі розвитку сайту будуть з’являтись нові рубрики, присвячені більш вузьким наукам, скажімо, таким як палеонтологія (наука про динозаврів) або океанологія (наука про океани). Також вже створена доволі цікава рубрика «нетрадиційна наука» у ній будуть міститись статті з науковими обґрунтуваннями різних фантастичних явищ, таких як снігова людина, чорні дірки, бермудський трикутник чи містична чупакабра.

– Чи не боїтеся ви що цей журнал загубиться серед великої кількості інформаційних ресурсів, які є на даний час?

Ні, зовсім не боюсь, адже журнал «Пізнавайка» займає доволі вузьку нішу в інтернет просторі – наукову. А справді наукових та науково-популярних сайтів сьогодні в Інтернеті дуже мало, є безліч сайтів присвячених інтернет-заробітку, СЕО, море сайтів всілякої розважальної тематики, а наукових сайтів – раз, два, три, чотири і все, більше немає.

– Не скромне, питання, а як сам автор блогу Павло вчився у школі і чи не були проблеми із тією є ж фізикою?

О так, були, ще й які. Вчився я не дуже гарно, особливо фізика, хімія та математика були моїми самим не улюбленими предметами і мав з них частенько трійки-двійки. Та й зараз якщо чесно я не дуже сильний у фізиці та хімії. Можливо, ви спитаєте, як я тоді збираюсь вести цей сайт. Дуже просто, наразі я буду лише його адміністратором, та писатиму тільки на близькі мені теми, наприклад ту ж саму палеонтологію (колись дуже захоплювався динозаврами), щодо ж наповнення інших рубрик, то там публікуватиму цікаві статті різних науковців, яких звісно ще немає в Інтернеті (але моїми стараннями вони там будуть).

Також читайте:   Хто такий Narcus?

– Не секрет, що зараз молодь зовсім не хоче вчитися, як, на вашу думку, заохоти молодь щоб вона не гуляла, сиділа в Інтернеті, а вернулася за парти?

Мудра давня єврейська приказка говорить: «не міряйте своїх дітей по собі, адже вони народились в інший час». Сьогоднішня молодь народилась та сформувалась вже в комп’ютерну епоху, де Інтернет став невід’ємною частиною життя. Щоб достукатись до молоді треба говорити з нею на її мові, зокрема через Інтернет, якраз шляхом створення цікавих науково-пізнавальних сайтів, писати цікаві статті, щоб молоді люди не Канактах та он-лайн іграх час свій марнували, а вчились, пізнавали. Хірургічним скальпелем можна людину врятували, а можна і вбити, так само і Інтернет, який є дуже потужною зброєю, може когось привести до цілковитої деградації (особливо у випадку з хворобливою пристрастю до онлайн ігор), а когось може навпаки збагатити (причому, як духовно, так і матеріально).

– Хто старший Карл чи Маркс?

Енгельс. 🙂

– В якому стані перебуває сучасна наука на Україні?

У жахливому. Зокрема, одним із завдань науково-популярного журналу «Пізнавайки» буде привернути увагу до проблем сучасної української науки, яка жевріє, толкові науковці втікають на за кордон (між іншим, західні науковці своїх колег-вихідців із пострадянського простору називають «науковими неграми»). Нам треба усвідомити, що для подальшого розвитку нашої країни України не можна забувати за науку, треба створити нашим науковцям гідні умови праці, дати їм гідну зарплату і тоді наука приведе Україну до процвітання. Та нажаль наші політики цього не розуміють, бо самі цілковиті неуки. Але не будемо переходити на політику, краще наведу приклад країни, яку саме наука привела до благоустрою та процвітання – це Японія. В них не має наших плодючих ґрунтів, немає корисних копалин, немає практично жодних природних ресурсів, зате у них є толкові мозки, і у них є наука, яка стоїть на надзвичайно високому рівні.

– Чи плануєте ви на своєму ресурсі різні опитування, завдання і так далі?

Може з часом і щось таке буде. Там будемо бачити.

– Ваші побажання читачам нашого блогу?

Пізнавати, пізнавати світ навколо нас та себе у ньому, бо пізнаючи світ, ми пізнаємо себе, а пізнаючи себе ми пізнаємо світ.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 11.04.2013 пише:

    оу, дякую за інфо, ще на дві підписки в rss додатку стало більше) 💡

  2. Пан П 11.04.2013 пише:

    Файно, вже буде принаймні один читач 🙂

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*