Темний туризм - Блог про Львів

Темний туризм

Чорнобильська АЕС

Дуже часто після того, як з місць, постраждалих від людської жорстокості, воєн, катастроф йдуть військові, лікарі та рятувальники – туди приходять туристи. І хоча такий різновид туризму є найбільш спірним з етичної точки зору, практично всі туристи хоча б раз у житті здійснювали «темні» екскурсії.

Уперше термін «темний туризм» («dark tourism») було вжито в 1996 р. у журналі «International Journal of Heritage Studies», але широкого поширення він набув з 2000 р. після виходу в світ книги професорів Шотландського університету М. Фоулі та Дж. Леннона «Темний туризм». Перші турфірми, які почали займатися темним туризмом, возили туристів до місця краху дирижабля «Гінденбург» в американському військовому аеропорті Лейкхерст.

Даний вид туризму передбачає відвідини місць, пов’язаних зі смертями або руйнуваннями, і можна виділити такі різновиди темного туризму, як туризм катастроф, смертельний, містичний та некропольний (кладовищний) туризм.

Туризм катастроф передбачає відвідання місць, постраждалих від техногенних та природних стихійних лих. Це землетруси, повені, урагани, цунамі, тайфуни, виверження вулканів та інші. Туристи також полюбляють їздити у так-звані «токсичні тури» по місцях екологічних катастроф (наприклад, у Чорнобильську зону).

Смертельний туризм передбачає відвідування місць з трагічною історією: місця Голодомору в Україні, Бабин Яр, польські концтабори, «поля смерті» червоних кхмерів у Камбоджі, в’язниці, музеї тортур, місця страт та відомих історичних битв, території, на яких орудували маніяки та серійні убивці…

Некропольний туризм. Екскурсії по кладовищах досить популярні в світі. Туристам цікаво відвідувати місця поховання відомих музикантів, письменників, художників, спортсменів, політиків. У багатьох країнах кладовища поряд із іншими визначними місцями вважаються пам’ятками історії та культури. Наприклад, у Львові це Личаківський цвинтар, де організовуються навіть нічні екскурсії.

Також читайте:   10 найгарніших міст у світі

Личаківський цвинтар

Містичний туризм. Деяких людей дуже тягне до паранормального, тому вони рушають у мандрівки по загадкових місцях. Як правило, це всілякі маєтки і замки, оповиті легендами про привидів, а також місця, пов’язані з інопланетянами. Ще як приклад можна навести «Громовище» біля села Купище Коростенського району.

Чому ж темний туризм такий привабливий? Декотрі люди під час екскурсій відчувають почуття емоційного збудження, інші туристи люблять лякатися, а комусь такі екскурсії просто є цікавими. Іноді люди навіть і не замислюються, що та чи інша екскурсія відноситься до темного туризму. На мою думку, відвідування таких місць буває навіть корисним: вони допомагають нам винести урок з минулого, а також зрозуміти, що ніхто і ніщо не вічне і часу для добрих справ у нас не так вже й багато.

Головна проблема темного туризму полягає у тому, наскільки етично відвідувати такі місця в туристичних цілях. Звичайно, люди повинні дізнаватися правду про події, але також потрібно виявляти повагу до загиблих. На жаль, чимало туристів сприймають такі екскурсії як розвагу і запросто влаштовують веселі фотосесії на фоні гибелі сотень людей. Загиблим, непавне, це не сильно б сподобалося. Тому найменше, що можуть сьогодні зробити «темні» туристи – це принаймні з повагою поставитись до потерпілих та прийстойно себе поводити у таких турах.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. vrubli 15.11.2015 пише:

    Дякую автору за дуже цікаву статтю!

  2. Stakeholder 15.11.2015 пише:

    Так як тут описаний “темний туризм”, то відразу ловиш себе на думці, що цей термін дуже розпливчатий, бо якщо застосувати ці критерії, то практично весь туризм виходить є темним.

    • arhivarius 22.11.2015 пише:

      При деяких обставинах, навіть похід на Говерлу видається “темним! 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*