Воробус знайшов озеро Лужки (відео) - Блог про Львів

Воробус знайшов озеро Лужки (відео)

Воробус на озері Лужки

Схоже, що черговій мрії таки вдалося збутися, адже ваш покірний автор таки зумів знайти всі озера Аршиці.

Перші три, а це: Забуте, Аршиця та Росохан відвідав ще раніше, а буквально вчора (26 серпня 2016 року) вдалося заскочити ще й на озеро Лужки.

Перед тим як розповісти про нього кілька вступних слів.

Так вже сталося, що озеро Лужки Воробус та компанія завжди пропускали по причині – відсутності часу. Воно розташоване значно далі чим згадувані вище водойми.

Тому й залишатися на додатковий день в Осмолоді не бачив жодного смислу. Проте, як то кажуть, так завжди не буде й на 25-й день Незалежності України Воробус і компанія ходили в похід й залишилися на ніч якраз у годині часу ходьби до озера.

То чому б не сходити? Прокидатися правда треба було в 5 годині ранку, але це того вартує. Воробус і Тарас Царик вирішили йти.

Тепер про саме озеро. Розташоване воно на висоті 1060 метрів й своєю красою мене просто покорило (читав відгуки та переглядав фото від п. Віктора, який і знайшов цю водойму ще у 2009 році).

Озеро Лужки колись

Проте, ненаситні українці вміють нищити свій край. Вкотре у цьому переконуюся. За якихось пару років від озера фактично нічого не залишилося. Лісоруби проклали тут дорогу й так виглядає порушили стік та витік до озера.

Спершу це побачив у відео в інтернеті, а вчора й сам переконався.

Як знайти озеро Лужки?

Ми доїхали автомобілем до лісництва Мшана за Осмолодою, там поставили автомобіль й вже звідти верталися назад. Після чудового місця для стоянки треба звернути ліворуч на другому повороті. Там ще неподалік є вказівник про болото Мшана (на нього люд звертає праворуч).

Також читайте:   Що потрібно знати про туристичне страхування

А далі до озера Лужки веде гірська дорога.

Інколи вона у хорошому стані, а деколи стільки болота, що не знаєш як його перейти. Воробус та Тарас був у кросівках, то ноги намочив добряче.

Лісова дорога

Дорога в болоті

Чого не скажеш про місцевих хлопців, які минали автор у чоботах. Вони поспішали в ліс на чорниці та гриби.

Ми ж нікуди не поспішали, а все уважно роздивлялися. Через кілька хвилин розпочався й набір висоти. Дорога з кожним разом ставала все гіршою та гіршою.

А от ми натрапляємо на техніку лісорубів. Вона стоїть, а робочих нема. Та вже й не треба. Природа знищена.

Покинутий трактор

Дорога вверх

Йдемо далі дорогою, навігатор показує що озеро вже зовсім близько… В якому ж воно стані?

Знищене озеро

Доходимо до нього й після побаченого Воробуса кидає в шок. Озера Лужки фактично нема… від нього залишилися лише спогади й болото, яке смердить.

Що ж з ним сталося? Вода то з джерела тече нормально, але водойма то не наповняється.

Обходжу одне коло, інше й не можу зрозуміти що тут не так. Аж потім Тарас побачить, що лісоруби порушили екосистему й ліворуч куди мала текти вода (озеро протічне) вона не стікає. Шкода…

Дивлюся на старі фотографії й серце просто заливається кров’ю. А колись тут і риба була й намет можна було поставити.

Сподіваюся, що місцеві колись візьмуться за відродження озера Лужки. Якщо б його почистити, перестати тут їздити, то можливо з часом є шанси на його відродження.

Хоча, в це мало вірю.

Насамкінець додам, що йти від лісництва Мшана й до Лужків приблизно годину часу.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*