«Бан» на Фейсбуці: за що «банять» українців

Бан у фейсбуці

«Кохайтеся, чорноброві, та не з москалями» – мабуть, кожний українець знає ці слова з відомої поеми Тараса Григоровича Шевченка «Катерина». А ось у відомій соціальній мережі «Фейсбук» (яку особисто я називаю ФСБук) за такі цитати можна потрапити у «бан», а навіть надовго. Або просто за те, що написав у своїх постах чи коментарях слово «москаль».

І причина таких «банів» за версією ФСБука – типу образа за національністю. Мабуть, пан Цукерберг не знає походження слова «москаль». Спеціально для цього НЕшановного пана пояснюю. Історично «москалями» називали в Україні солдатів армії Російської імперії. А в ті часи (якщо ніхто не забув – ХІХ століття) солдати були змушені служити по 25 років.

А це вже потім слово «москаль» стало мати більш широкий сенс, особливо після того, як вже потім Рядянська Росія почала окуповувати історично українські території: Кубань, Білгородшину, Курщину, Орловщину, які на той момент входили до складу Української Народної Республіки, але зараз входять до складу Російської Федерації (так і хочеться сказати – Педерації!!!). Чи знають це люди, які модерують російськомовний сегмент «Фейсбуку»? Навряд чи. Але зараз, в умовах інформаційної війни у соцмережах, інтернет-москалі дозволяють собі робити такі речі: «банити» «юзерів» з України, які можуть постраждати тільки за те, що написали у своїх коментарях чи постах слово «москаль».

Автор цього тексту, до речі, також страждав від цього, за що був «забанений» на тиждень. І я – не єдиний такий користувач ФСБуку. Серед моїх знайомих також є такі люди. Зокрема, моя землячка, горлівчанка, поетеса Тетяна Малахова постраждала від ФСБУку за те, що в одному зі своїх віршів згадувала «москаля» у Родовому відмінку. Якщо хочете – можете зайти на сторінку пані Тетяни та почитати її вірші – зрозумієте, за що її так ненавидять москальські модератори ФСБуку. Також до постраждалих можна вписати ще одну відому поетку, а також радіоведучу Злату-Зоряну Паламарчук (авторку книги «Словом по війні»).

Вона запостила на своїй сторінці у «Фейсбуці» ті самі слова, з яких починається моя нинішня стаття. Цей пост ФСБук просто видалив, але Злата зробили скріншот. Парадокс: за весь той час, який на Сході Україні йде війна з Росією, у «запоребрикових» соцмережах «Вконтакте» та «Одноклассники» (принаймні, до того часу, поки їх не заборонили в Україні) чомусь не було таких інцидентів. А от ФСБук дозволяє собі такі вибрики. Чи не смердить тут подвійними стандартами? Чому ФСБук «банить» усіх, хто пише слово «москалі», а от якщо запоребрикові користувачі ФСБуку пишуть «хохли», «укропи» чи інші образливі слова на адресу українців, ніяких «банів» немає. І ще один момент. Хотілося б запитати у Цукерберга та у модераторів ФСБуку.

Також читайте:   Європарламент боїться «Свободи»

У вас, НЕшановні, є така автоматична функція. Коли, наприклад, пишеш слова «Поздравляю», «Parabens», «Congratulations» або, наприклад, «Ты лучший», то ці слова вділяються якимось чином. А от українське слово «Вітаю» чомусь не виділяється. Знову подвійні стандарти? До речі, про подвійні стандарти. Всі вже чули про той флешмоб, який влаштували українці ФСБуку, після чого рейтинг офіційної сторінки однієї з найкорумпованіших футбольних організацій – ФІФА – обвалився практично до нуля. Це сталося після того, як ФІФА, вочевидь, за вказівкою своїх запоребрикових хазяїв, дискваліфікувала Огнєна Вукоєвича, який присвятив перемогу збірної Хорватії над Московією київському «Динамо» та Україні.

А гасло «Слава Україні» потім дуже часто з’являлось на сторінці цієї самої ФІФА – так українці підтримали Огнєна Вукоєвича та Домагоя Віду – двох екс-гравців «Динамо». А що у відповідь? ФІФА почала «банити» українських «юзерів» ФСБуку. Багатьом з них почали надходити повідомлення про зміну паролю. Звичайно, всі 150000 з гаком «юзерів» з України ФІФАшникам було складно «забанити», тому вони просто закрили свій рейтинг. І як тут не говорити про подвійні стандарти??? У мережі ФСБук є паблік «Український Фейсбук». Він має на меті зробити все для того, щоб в українців було якомога більше саме україномовного сегменту в цій продажній соцмережі. Але цього недостатньо. Щоб уникати подібних ситуацій, в Україні має бути свій офіс ФСБуку. Може, тоді ця мережа знову перетвориться на нормальний «Фейсбук»? Тому що перемога в інформаційній війні над запоребриковмим ворогом має стати одним з плацдармом загальної перемоги над ворогом, який вже окупував Крим та частину Донбасу, використовуючи не тільки зброю, а й пропаганду.

Тому, треба робити такі дії, які могли би закласти фундамент перемоги України в цій війні не тільки з Росією, а і з ФСБуком.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. Arwenita 14.07.2018 пише:

    О, за це “вітаю” теж обурювалась. Дискримінація.

    А от одна моя улюблена блогер Татуся Бо пише замість “москаль” – “кцп” або “каціоп” =) Начебто за це поки що не банять.

  2. Stakeholder 14.07.2018 пише:

    Якщо український сегмент фейсбук редагують з Росії то чому тут дивуватися і розводити демагогію? Цукерберг я думаю не відразу знайде Україну на карті, тому навряд чи варто розраховувати що він мінімально цікавиться історико-культурним контекстом україно-російських відносин. І не зрозуміло чому повинен. Також не зрозуміло хто заставляє автора цієї статті сидіти в такій ненависний йому соцмережі. Фейсбук – приватна компанія, мета якої заробляти гроші. І якщо її керівництво вважає що їй вигідніше пожертвувати своїм рейтингом серед українських юзерів аніж створювати офіс в Україні, це суто їхні проблеми. Особисто я в фейсбуку не сиджу, і якщо комусь він не подобається, ласкаво просимо в інтернет без фейсбука.

  3. Петро 26.08.2019 пише:

    Ні,ви трохи помиляєтесь,Фейсбук дійсно глобальна система і ці блокування розпочались в 2015 за слова “хохол” а потім ” москаль” як пояснює начальник відділу підтримки Фейсбука за цим слідкує Індійський підрозділ,якщо надходить скарга у працівника є 10 секунд щоб забанити якщо це образливий зміст,потім можна подати клопотання і оскаржити якщо це не так.Тому не говоріть що це ФСБук,ми живемо в глобалізованому світі де індустрія спрямована на більшість.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*