Зелені свята

Зелені свята

Ось і підійшли ми до одного із трьох головних християнських свят – П’ятедисятниці або як ще називають в народі це свято – День Пресвятої Трійці.

Чому це свято називають саме так? А тому, що День Святої Трійці припадає на 50-й день після Великодня.

У християн це свято сформувалося у 4-ому столітті. Саме тоді Церква прийняла догмат за яким Бог існує один у трьох іпостасях.

Це свято називається також Днем Святої Трійці. Остання назва пояснюється тим, що зішестям Святого Духа на апостолів відкрилася діяльність третьої Особи Пресвятої Трійці, і вчення Господа Ісуса Христа про Триєдиного Бога і участь Трьох Осіб Божества в домобудівництва спасіння людського роду досягло досконалої ясності і повноти.

Зелені свята – це дуже давнє свято, його святкували ще до прийняття християнства. Воно символізувало перехід від весняної пори до літньої. Саме на Зелені свята заклинали на добрий урожай, існував символ рослинності і дерев, які згодом збереглися.

Коли християни почали святкувати свято П’ятедисятниці, то вийшло так, що Зелені свята збігаються із Зеленими святами. З цього часу Зелені свята і П’ятидесятницю святкують разом і до Наших часів ця традиція збереглася.

Звичайно часи міняються, змінюються традиції та все ж деякі елементи свят збереглися.

Найперше це прикращати домівки клечанням. Клечання – це зелені гілки дерев.

Напередодні свята в суботу ввечері зелені гілки дерев вставляли в стріхи, ворота, двері. Це вже як дозволяє Ваша домівка.

Також читайте:   Блогу Воробуса виповнилося 5 років

В Україні існує традиція намаювати домівку не тільки ззовні, а й всередині.

Зокрема в хаті підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою, листям горіха.

Дуже популярним на Заході є прикрашати домівки гілками липи. Як варіант використовують також гілки берези, клена, ясена, дубе верби, акації тощо.

В час Зелених свят цвіте жито, прокидаються мерці, виходять з води русалки, дівчата завивають вінки.

Як і на кожне свято, на Зелені також є свої традиції.

Ось деякі з них:

Дівчата ходять по селі з вінками на голові. Ставлять стіл під деревом-березою, на стіл ставлять закуску і випивку. Серед закуски обов’язково має бут смажена яєчня. На зелені свята можна було добре попити, адже опісля них наступає піст під назвою – Петрівка.

Також дівчата в лісі виплітають вінки з берези. На другий день, а саме на Свято Трійці ідуть на те саме місце і дивляться чи їхні вінки зів’яли чи ні. Таким чином судять про своє щастя чи нещастя.

І насамкінець про русалок. Існує повір’я, що саме в зелений тиждень вони виходять з води на берег. Тому мало хто наважується в цей тиждень купатися, бо русалки можуть вкрасти. 🙂

Святкуймо, бо ми того варті!!!!!!

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 24.05.2010 пише:

    Гарне свято, тільки на Зелені свята майже завжди падає дощ. А цього року його вже випало достатньо. Пора аби трохи сонечко пригріло. Всім веселих свят 😀

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*