Як спекти домашній хліб - Блог про Львів

Як спекти домашній хліб

домашній хліб

Існує гарна приказка – «Хліб всьому голова». І дійсно, ми собі навіть не уявляємо нашого життя без цього продукту. Здається, як в домі немає хліба, то і їсти нічого. Всі ми кожного дня купуємо цей незамінимий харчовий продукт, але дуже часто буваємо незадоволені якістю хліба, який нам продають в магазинах, кіосках та лотках. Приніс додому буханець хліба – а на другий день він вже черствий і не дуже придатний до вживання.

Отже, я пропоную всім вам рецепт приготування домашнього хліба, запашного з шкоринкою, яка буде вам завжди нагадувати теплі материнські руки.

Отже так, щоб спекти хліб, для цього необхідно взяти наступні інгредієнти:

1. борошно пшеничне – 4 склянки
2. дріжджі – 20-30 г.
3. вода – 1,5 склянки
4. сіль – 0,5 чайної ложки
5. оцет – 1 столова ложка
6. олія соняшникова – 3 столові ложки
7. цукор – 1 столова ложка (за бажанням)

В першу чергу необхідно приготувати опару, або як її ще називають закваску. Для цього слід у невеликій кількості теплої води або молока при температурі 35-370С розчинити дріжджі. Коли розчиняємо дріжджі, бажано додати 1 чайну ложечку цукру. Потім поступово додаємо просіяне борошно, приблизно 1-1,5 склянки. Добре все перемішуємо, до утворення однорідної маси, і зверху присипаємо борошном. Посуд потрібно використовувати тільки емальований або скляний. Ставимо опару в тепле місце на годину-півтора. Обов’язково потрібно накрити посудину з опарою чистим рушником або салфеткою. Опара чи закваска рахується готовою тоді, коли вона досягає максимального підйому. Потім вона починає опускатися і на її поверхні починають утворюватися зморшки. Все, закваска готова.

Також читайте:   Фунчоза - страва азійської кухні. Секрети її приготування

Тепер додаємо до готової закваски всі інші інгредієнти і добре вимішуємо тісто. Тісто потрібно вимішувати на протязі 5-10 хвилин. Чим довше вимішуєте тісто, тим кращим буде ваш хліб. Після цього готове тісто викладаємо у попередньо змащену форму. Ставимо форму у тепле місце, накриваємо чистим рушником або салфеткою.

Коли тісто підросте, десь приблизно за годину, ставимо його у духовку. Температура у духовці має бути в межах 190-2000С. Десь за хвилин 40-50 готовий хліб можна витягати з духовки.

Такий хліб має багато переваг перед магазинним, а сама основна його перевага в тому, що він не черствіє навіть після декількох днів зберігання. Смачного!

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. данило 22.06.2010 пише:

    в мене хлібопічка мама вній час відчасу пече

  2. Gena Bukin 24.06.2010 пише:

    В мене бабуся колись гарно хліб пекла. В селі печі великі є де розігнатися.

  3. Архіваріус 24.06.2010 пише:

    данило пише: в мене хлібопічка мама вній час відчасу пече

    Хлібопічка, то машина, апарат, а достойний хліб твориться тільки вручну. От у Букіна бабуся напевно чудовий хліб випікає, тим більше що у печі. 😀

  4. Ром@н 02.07.2013 пише:

    Спробував за рецептом – получилося дуже смачно!
    💡

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*