Обережно, кліщі! - Блог про Львів

Обережно, кліщі!

кліщ

Ось нарешті і настали теплі дні. А хто з нас не любить відпочити на лоні природи? Здається таких немає. Той хто працює з нетерпінням чекає вихідних днів, щоб відправитись відпочити десь на природі або на дачі, біля річки, або здійснити невеличку подорож до лісового масиву, тим більше кажуть, що гриби пішли.

Але разом з нами на природі «відпочивають» ще й інші представники живого світу. Це різноманітні кровоссальні комахи та кліщі.

За останні роки можна було спостерігати що різко виросла чисельність кліщів. Таке збільшення пояснюється глобальними змінами клімату, та й діяльність людей також відіграє не останню роль. Кліщі здатні переносити ряд важких захворювань. Серед переліку таких хвороб є – кліщовий енцефаліт, висипний тиф, туляремія, геморагічна кримська лихоманка, Ку-лихоманка, Хвороба Лайма. Хвороба Лайма має дуже багато подібних ознак захворювання звичайного гострого респіраторного захворювання – різке підвищення температури, головний біль, слабкість, біль у суглобах, нудота та сонливість.

Кожен п’ятий, хто перехворів, може стати інвалідом через ураження центральної нервової системи та опорно-рухового апарату. Самою характерною ознакою хвороби Лайма є почервоніння та припухлість у вигляді кільця, яке сягає розмірів 2-5 см з блідим центром. Ця ознака з’являється тільки через 3-5 днів, то люди звичайно не зв’язують цю ознаку з нападом кліщів. Ускладнення від укусу можуть виникнути навіть 3-5 років.

Що ж все-таки робити, якщо кліщ заліз вам у тіло?

Якщо знайшли на собі кліща, то найкраще звернутися за наданням допомоги до медичної установи. Коли така можливість відсутня, то кліща вам доведеться видалити самостійно. Необхідно пам’ятати, що ймовірність захворювання на кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт та іншими інфекціями, в першу чергу залежить від кількості вірусу, який проникає під час «укусу» кліща (тобто часу на протязі якого кліщ знаходиться в тілі жертви) і чим скоріше ви позбавитесь паразита, тим краще для вас.

Кліщів краще всього видаляти при допомозі зігнутого пінцета або хірургічного затискача. При цьому захоплювати кліща потрібно як можна ближче до хоботка. Потім його потрібно обережно підтягнути і при цьому слід обертати його навколо осі у зручному для вас напрямку. Звичайно через 1-3 таких оберти кліщ видаляється разом з хоботком. Якщо ви будете намагатись його висмикнути, то при цьому ви можете розірвати кліща, а це небезпечно.

Також читайте:   З 1 квітня у Львові повністю заборонили продаж пива

Кліща, який уп’явся в тіло, необхідно видаляти дуже обережно так, щоб не обірвати хоботок. Спочатку кліща необхідно змазати соняшниковою олією або вазеліном. Після цього через 1-2 хвилини можна починати розколихувати або викручувати кліща при допомозі пінцета і обережно видалити його з тіла жертви. При цьому слід пам’ятати, що коли ви відірвете головку кліща то та частина, що залишиться в тілі буде викликати запалення та нагноєння. Також ми повинні пам’ятати, що під час розриву кліща процес зараження буде продовжуватися, адже в слинних залозах і протоках ще присутня достатня кількість вірусу кліщового енцефаліту.

Якщо під час витягання головка або хоботок, яка має вигляд чорної плямки, все ж таки відірвалася, то місце де вас вкусив кліщ, протирають ватою або бинтом, змоченим у спирті, а потім при допомозі стерильної голки, яку попередньо прожарюють на вогні, видаляють головку кліща, так як видаляється звичайна скалка. Після того як головку видалили, місце укусу обробляють йодом або спиртом. Накладати якусь пов’язку зазвичай непотрібно.

Щоб вберегти себе від нападу кліщів, в той час коли в знаходитесь тривалий час на природі, вам необхідно кожні 20-30 хвилин ретельно оглядати одяг та шкіру. Коли виходите на прогулянку до лісу слід одягнути спортивний костюм, сорочку з закритим коміром, чоботи. На нижню частину можна нанести репеленти, які у вас є (наприклад, Раптор).

А взагалі будьте дуже уважні, коли гуляєте, чи відпочиваєте на природі. Бережіть себе!

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 3 може ще щось напишете?

  1. Toss 23.07.2010 пише:

    Так класно описано, як видаляти кліща, що аж захотів, щоб в мене якийсь кліщ присосався.

  2. Vorobus.com 24.07.2010 пише:

    Та клищи фигня, я вид спеки вмираю. 🙂

  3. Архіваріус 24.07.2010 пише:

    Toss пише: Так класно описано, як видаляти кліща, що аж захотів, щоб в мене якийсь кліщ присосався.

    Хлопче, від укусу кліща можна і “дуба” врізати. Краще моли Бога, щоб ця погань обходила тебе стороною. 🙂

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*