Палац Потоцьких у Львові - Блог про Львів

Палац Потоцьких у Львові

Палац Потоцьких у Львові

Однією із найцікавіших та найбільш унікальних пам’яток палацової архітектури Львова та України є палац Потоцьких.

Палац був споруджений у 1880 році згідно проекту французького архітектора Людвіга де Верні, а також при активній участі польського архітектора Юліана Цибульського. Виконаний палац у стилі барокового класицизму епохи французького короля Луї XIV. Його було споруджено на місці невеликої садиби, що належала родині Потоцьких, а саме Марії з Сангушків.

У архітектурному плані це Н-подібна триповерхова будівля з мансардами, та розвинутим центральним ризалітом з боковими крилами. Будівля цегляна та обштукатурена. Парадний вхід виконаний у вигляді арочного портику з іонічними колонами та декоративною ліпниною. Фасади палацу декоровані ліпними консолями балконів та балюстрадами і фігурним обрамленням вікон.

Ліхтар біля входу до палацу Потоцьких

На першому поверсі палацу розташувалися парадні зали для прийому гостей. При оформленні цих залів було використано цінні породи дерева, фігурна ліпнина, різнокольоровий мармур, позолота та художній розпис. Подвір’я від вулиці відділяють парадні монументальні ворота з двома флігелями, які прикрашені картушем з гербом Потоцьких. Загальна площа палацу становить 3100 м2.

До 1879 року біля садиби Потоцьких знаходився великий міський парк. Після спорудження палацу ця територія починає забудовуватися і вже в кінці ХІХ – на початку ХХ сторіч довкола палацу Потоцьких виростає ряд багатоповерхових будинків, які своїми фасадами виходили на вулицю, а тильні сторони в основному були звернені в сторону палацу. Саме через це палац залишився відкритим лише з сучасної вулиці Коперніка.

Також читайте:   Алкаші у центрі Львова

З приходом радянської влади у 1945 році споруду палацу передають Інституту геології та геохімії горючих корисних копалин АН УРСР.

Скульптура на подвір`ї палацу Потоцьких
Скульптури на подвір`ї палацу Потоцьких

У 1972 році палац передають до відомства львівського міського РАГСу де відбуваються урочисті церемонії реєстрації шлюбів мешканців міста. З 1973 по 1974 роки палац знаходився на реставрації. У 2000 році палац Потоцьких передається Львівській галереї мистецтв.

Інтер’єри приміщень першого поверху виконані у стилі короля Луї XVI. Такі експозиційні зали як Голубий, Кабінет Ордината, Дзеркальний та Червоний оздоблені позолотою, штучним мармуром, дзеркалами та художньою ліпниною. Стелі приміщень прикрашені золоченою ліпниною та гіпсатурами. Стіни кімнат декоровані лакованою ліпниною та шовком. Каміни прикрашені різьбленням з мармуру та прикрашені золоченою бронзою.

Інтер’єр палацу Потоцьких

На першому поверсі палацу також знаходиться каплиця, в якій знаходиться чудотворна ікона Львівської Богородиці. Кожен бажаючий має змогу прийти і помолитися біля ікони. На другому поверсі палацу розгорнулися експозиції Львівської галереї мистецтв. Початок експозиції відкриває зал античного мистецтва. Тут можна полюбуватися полотнами таких видатних митців як Ф.Гойя, Я. Цуккі, С.Річчі, Ж.Герен, М.Базатті. Також тут можна побачити українську ікону XV ст.

В наш час у палаці Потоцьких проводяться різні зустрічі високопоставлених осіб, проводяться конференції, презентації та камерні концерти.

Палац Потоцьких: вигляд з заднього двору

Обов’язково раджу завітати до палацу Потоцьких усім, хто ще тут не бував. Палац Потоцьких знаходиться у Львові за адресою вул. М.Коперніка, 15. Контактні телефони +38 (032) 261-37-99, 261-41-45.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

2 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Як швидко подивитися Львів
  2. Романтичні місця Львова

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*