Найпопулярніші пам’ятники Львова

пам’ятник ченцеві-пивовару

Мандруючи древніми вулицями Львова, туристи та відвідувачі міста знайомляться з його історією, культурою, архітектурними пам’ятниками.

Також у Львові є чимало таких пам’ятників, біля яких частенько вистроюються черги охочих сфотографуватися. Серед найпопулярніших – скульптури Захер-Мазоха, солдата Швейка, Никифора Дровняка, ченця-пивовара, а також пам’ятник усмішці.

На проспекті Свободи у Львові можна побачити доволі оригінальний пам’ятник ченцеві-пивовару. Автором цього пам’ятника є львівський скульптор Володимир Цісарик. Кошти на спорудження цього пам’ятнику виділила місцева броварня. Відкриття цієї скульптури відбулося 9 травня 2011 року.

Скульптурна композиція відображає ченця, який несе на своїх плечах барило. На барилі вмонтований годинник. Кожного дня о 17.15 можна почути пісню броварів у виконанні гурту «Піккардійська терція». Цікавим є те що ви можете рухати стрілки годинника і ставити їх у будь-яке положення. Весь фокус полягає у тому, що стрілки трохи згодом стають на своє місце, щоб відобразити фактичний час.

Ще один цікавий пам’ятник на проспекті Свободи у Львові – це бравий вояк Швейк, який зручно вмостився за столиком із гальбою пива. Автором цього пам’ятника є львівський скульптор Сергій Олешко.

бравий вояк Швейк

Пам’ятник Швейку було встановлено збоку біля «Віденської кав’ярні» у 2002 році і дотепер чимало туристів та мешканців міста вмощуються на крісло біля Швейка, щоб зробити собі там фотографію.

Наступний пам’ятник людині, яка свого часу народилися у Львові. Це знаменитий австрійський письменник Леопольд фон Захер-Мазох. Особа одіозна і пов’язана з історією Львова. Саме тут, у Львові, 27 січня 1836 року він з’явився на світ. Завдяки йому у світі з’явився термін – мазохізм.

Також читайте:   Для чого садити дерева взимку?

Леопольд фон Захер-Мазох

Пам’ятник було встановлено біля однойменного кафе на вул.Сербській у 2008 році. Леопольд фон Захер-Мазох стоїть у повен ріст – його висота відповідає його фактичному зросту – 1,7 м. Особливою ізюминкою є те, що на спині скульптури є невелике віконечко. Бажаючі через це віконечко можуть переглянути рухомі еротичні картинки жінок початку XX-го століття.

Наступним пам’ятником, який користується особливим інтересом у гостей міста, є пам’ятник художнику-примітивісту Никифорові Дровняку. У світі всього два пам’ятники цьому чоловікові. Другий споруджено у його рідному місті Криніца у Польщі.

Никифор Дровняк

Цей пам’ятник розташований у затишному скверику неподалік Домініканського собору. Його автор – львівський скульптор Сергій Олешко. Споруджений він на кошти місцевої влади у 2006 році.

Вказівний палець на лівій руці Дровняка відполірований до блиску. І не спроста – адже якщо вірити слухам – Никифор виконує одне бажання в день, потрібно лише потриматися за його палець. Тому охочих потриматися за палець і пофотографуватися біля цього пам’ятника чимало.

І насамкінець хочу Вам розповісти про пам’ятник, якого немає ніде у світі, окрім Львова. Це пам’ятник Усмішці, який можна відшукати на вул. Вірменській у Львові (біля кафе “Дзига”). Автором його є карикатурист Олег Дергачов.

пам’ятник усмішці

Перед Вашим поглядом постає скульптура усміхненої риби, яка спочиває на бетонному постаменті. Замість плавців у риби – людські долоні. Цей пам’ятник найменший у Львові, його висота разом з постаментом сягає десь близько одного метра.

Найприємнішим є те, що всі люди, котрі вперше бачать цю скульптуру, обов’язково посміхаються. І я разом з Вами.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 37 може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 04.10.2011 пише:

    Оце Архів Америку відкрив про віконечко на спині у Мазоха)), всі тільки крутяться біля нього а про віконечко з еротичними тьотками напевно мало хто знає)), і я не знав), зате цього літа в Мазоху нефігово посиділи, в деталі вдаватись не буду 😀

  2. VikiMouse 04.10.2011 пише:

    Stakeholder, 😉 може фоткі кинути, як ми в мазоху відпочивали)) 😀 😆

  3. VikiMouse 04.10.2011 пише:

    Шановний Архіваріус, дуже хороша і цікава стаття получилась)

  4. Архіваріус 04.10.2011 пише:

    VikiMouse, Дякую, я дуже радий, що вам сподобалося.

  5. Сашко Положиноски 04.10.2011 пише:

    Весь прікол в тому, що це не пам’ятники а тимчасові скульптури, бо вони не занесені в архітектурну спадщину – це лише бізнес біля кафешок! Виняток – Никифорові Дровняку. фоткайтесь далі! 😆

  6. Gena Bukin 05.10.2011 пише:

    А як леви біля міськради???? Біля них також полюбляють робити фоті 😉

  7. Архіваріус 05.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, Все колись починалося із тимчасових споруд.
    Як говорив один добре відомий москаль – “Ничто не вечно под луной – кроме временных сооружений” 😀

  8. Сашко Положиноски 07.10.2011 пише:

    Архіваріус Уяви ситуацію, кожен вуйко- власник свого кафє, ставить біля входу до нього без дозволу “пам’ятник” – гарно буде? Зрозумій, якщо ми хочем Європи, то треба захищати не вуйка, а ЗАКОН, який забороняє подібні дії, бо тоді кожен буде мати право плавити з гімна пам’ятники і ставити їх де попало?

  9. Архіваріус 07.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, Спитай про закон у нашого вуйка – пахана. Подивися які він пам’ятники поспоруджував у Межигір’ї. А описані мною пам’ятники виконані досвідченими спеціалістами, і ніяким чином не являються спорудами зробленими з гімна.

  10. Сашко Положиноски 07.10.2011 пише:

    Те що робить людина в себе на ПРИВАТНІЙ території – це її особиста справа. Вулиці Львова, наскільки мені відомо, ще не встигли продати, от я й не згідний з тим, що ці вилиті скульптурки, мають бути на кожному кроці. НАГОЛОШУЮ на слово “скульптурки” – бо пам’ятники виконують під пильним наглядом архітектурних комісій. Для мене Мазох і всі ці лайнові скульптурки від концерну ФЕСТ, які незаконно розміщені, ніколи не будуть пам’ятниками. Для мене пам’ятники – ФРАНКУ, ШЕВЧЕНКУ, ТРУШУ, ДАНИЛУ ГАЛИЦЬКОМУ, ІВАНУ ПІДКОВІ, МІЦКЕВИЧУ – ЦЕ пам’ятники, а не 1.5 метрові вироби від закусочної компанії Захарука.

  11. Архіваріус 08.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, А ти ще забув сказати про пам’ятники вождю пролетаріату. Яка участь їх спіткала.
    Вони були створені видатними митцями, та затверджені рішенням різних авторитетних комісій. 😀

  12. Сашко Положиноскі 08.10.2011 пише:

    В тебе якісь фобії, боїшся червоного кольору? Я перечислив тобі видатних та гуманних постатей далеких від комунізму, насилля і жорстокості! )))))))Архіваріус,

  13. Сашко Положиноскі 08.10.2011 пише:

    Архіваріус, Рішив мене вколоти, то я тебе вколю. Твої батьки – піонери давно носили червоні галстуки зі значками Ульянова? А? Чи ти ніяк не розархівуєш свою пам’ять щодо цього? 😀

  14. Архіваріус 08.10.2011 пише:

    Сашко Положиноскі, Голубе,це я носив червоні галстуки, а мої батьки пройшли трохи жорсткішу стежину.
    І тобі цього напевно не зрозуміти.

  15. Сашко Положиноскі 08.10.2011 пише:

    Архіваріус, Я тобі не голуб, не брат і не сват! Тому великий патріоте, треба було в свій час вести патріотизм, а не гавкати на кухні, а потім прасувати галстук на уроки! Кишка тонка була робити протест? В кожного своя стежина – в когось легка, в когось важка. Я маю свою свою думку до скульптурок – ти свою! Соррі – для тебе це пам’ятники. АЛЕ тобі це не зрозуміти! )))

  16. Архіваріус 08.10.2011 пише:

    Сашко Положиноскі, А твій папа і мама напевно сиділи з партбілетом і чекали світлого майбутнього, яке так і не настало.

  17. adekvat 08.10.2011 пише:

    Я бачу Архіваріус переводить розмову на особистості не тільки зі мною, а й з усіма, чия думка йому не подобається.

  18. Сашко Положиноски 08.10.2011 пише:

    adekvat, Має ж бути якийсь НЕадекват 😆 Це його “рівень”! Типового галицького хруня.

  19. Сашко Положиноски 08.10.2011 пише:

    Архіваріус, Всі сиділи. І твої, і не твої, і ти сидів чемно зубрив історію КПРС, а папа – це у тебе, бо в мене -батько, людина яка 40 років нашим тлумакам викладає українську в університеті, бо двох слів в заяві написати не можуть.

  20. Сашко Положиноски 08.10.2011 пише:

    Архіваріус, Тепер, щодо світлого майбутнього. Воно настало. у них 5 внуків, щаслива сім’я і велика родина яка їх любить. Ось воно – світле майбутнє, яке перейшло в теперішнє.

  21. adekvat 08.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски пише: Має ж бути якийсь НЕадекват 😆 Це його “рівень”! Типового галицького хруня.

    А я грішив на Воробуса шо він неадекват, а то виявляється Архіваріус 😆 😆 😆

  22. bachkur 08.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, Постійно плутаю ваш нік “Сашко Положиноски” з “Сашко Положинський”)))))))

  23. Сашко Положиноски 08.10.2011 пише:

    bachkur, нік так і задуманий, щоб піднімати настрій людям))))))))))

  24. bachkur 08.10.2011 пише:

    А Ви випадково не Сашко ПОложинський???

  25. Сашко Положиноски 08.10.2011 пише:

    НІ, я Положиноски

  26. Архіваріус 09.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, А може ти Олекса Шкарпетка? 😆

  27. Сашко Положиноски 09.10.2011 пише:

    Архіваріус, Для тебе можу бути навіть китайським імпереатором Сам Хуй Суньом! 8)

  28. Сашко Положиноски 09.10.2011 пише:

    Архіваріус, Як там твоя мама? 😉

  29. Архіваріус 09.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, А може Винь Хуй

  30. Архіваріус 09.10.2011 пише:

    Архіваріус, А може Винь Хуй Сухим?

  31. Архіваріус 09.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, Давай не будемо чіпати батьків, нехай з Богом спочивають.

  32. Сашко Положиноски 09.10.2011 пише:

    В точку. Моїх не треба було рухати! Архіваріус, ти можеш себе тішити чим хочеш – і любим іменем! Лиш би не плакав і не нив! 8)

  33. Сашко Положиноски 09.10.2011 пише:

    Архіваріус, Раз батьків нема, значить ти реально підстаркуватий дядько вже! Сидиш, постиш тут цілодобово, мабуть на жінку забив, або ігнорує тебе, або взагалі її нема 😆 Може візьми лопату в руки і трохи покопай в мене біля будинку? Тольку більше буде! НА чвертку дам! 😆

  34. Архіваріус 09.10.2011 пише:

    Сашко Положиноски, Тобі ще ніхто не сказав, що ти мудак. А втрата батьків тебе ще чекає і думаю у скорім часі. :mrgreen:

  35. Сашко Положиноски 09.10.2011 пише:

    О, бачу головне чмо в цьому блозі починає бурити! Не тобі вирішувати старий пень! В кожного свій час! І може й твій скоро прийде, бидлота! 😈

  36. adekvat 09.10.2011 пише:

    Архіваріус просто думає раз він старий, значить він мудрий.
    Спішу тебе розчарувати архіваріусе: у 99 випадках зі 100 це не так.
    Ти намагаєшся йти в ногу з часом, але просуваєшся абсолютно в протилежну сторону.

  37. FrarenHD 18.03.2015 пише:

    ну то прост фігня 8) ❓ :hello: 😀 😛 💡 8) 😮 😕 😥 🙁 🙂 😈 👿 :mrgreen: :rolleyes: :facepalm: 😮 😡 :hello: 💡

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*