Чи варто йти вчитися у ВНЗ - Блог про Львів

Чи варто йти вчитися у ВНЗ

Львівська комерційна академія

Кожного дня, ну майже, бачу, як студенти поспішають на навчання. На них згодом чекають викладачі із своїми лекціями, практичні заняття, а згодом заліки, екзамени і так далі.

Не за горами згодом і захист диплому і через деякий час ви вже спеціаліст, а то і магістр. Якщо вчитеся у бурсі, то просто молодший спеціаліст.

Але, дивлячись на цю всю ситуацію в мене виникає питання, а чи варто взагалі вчитися? Чи не треба одразу ж піти на роботу і заробляти гроші? За п’ять років протирання штанів ви вже нормально станете на ноги, будете заробляти гроші.

Спробую сьогодні висловити дві точки зору. Чи варто вчитися чи ні.

Отже, вчитися варто.

Кажуть, що студентські роки – найяскравіші у житті. Коли ти проходиш досвід вищої школи, то згодом багато чого розумієш у житті. Вам вичитують різні предмети, і хоч ви можете погано слухати, але можливо два речення таки запам’ятаєте.

Плюс отримуєте такий бажаний диплом, зустрінете нових друзів, буде випускний, нап’єтеся і так далі. Якщо пощастить, то можливо і знайдете хорошу високооплачувану роботу.

Вчитися не варто.

А навіщо ця морока?

Інколи натрапляю на цікаві оголошення від роботодавців, у яких зазначається, що треба обов’язково мати вищу освіту. Але, для чого? Наприклад, продавець мобілок, навіщо йому ця освіта. Знання ПК, мобілок, все що вам треба. Ага, і ще при нагоді вміти рахувати.

Також читайте:   Що таке метод Каллана для вивчення іноземної мови?

Знаю багато людей, які не ходили вчитися в академії, універи, а закінчували максимум училища і досить нормально заробляють. Чому так? Тому що не завжди вища освіта – гарантія того, що опісля буде хороша робота.

Запам’ятайте, рівень вашої освіти залежить у переважній більшості лише від вас. Так, викладач вичитує тобі лекцію, пробує щось навчити, але він вичитав і пішов. В нього таких студентів багато. Та і не всі викладачі можуть добре навчити.

Плюс кожного дня ходити, щось писати, вчити, ой як це важко.

Багато людей зараз працюють не по спеціальностях. А це і не дивно. Робочих місць мало, тому не завжди виходить знайти роботу саме таку як ти хочеш. Залишається погоджуватися на будь-яку, за щось жити треба. Не будеш же стояти на вулиці і просити у людей гроші, хоча це варіант також.

Пам’ятаю бачив сюжет по тв як люди на вулиці випрошують більше грошей, чим ти працюєш кожного дня на роботі.

А як ви вважаєте, вчитися варто чи все-таки треба йти одразу ж працювати?

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 12 може ще щось напишете?

  1. Андрій К. 20.04.2012 пише:

    Вчитися варто 💡 . Так чи інакше, освіта є освіта, і, поки що, в нашій країні нікуди від цього не дінешся. Однак, випадки бувають різні, і інколи ой як не вистарчає бажання, натхнення і, іноді, часу на навчання. Особливо на підготовку до іспитів. Тому нашою ініціативною групою студентів був створений сайт Шпаргалки онлайн, який покликаний дати студенту шанс здати іспит. Адже бувають різні обставини в житті, особливо в житті студента 😀

  2. vrubli 20.04.2012 пише:

    Спостерігаю зараз тенденцію – “йду вчитись, бо так всі роблять” тоді і байдуже куди поступаєш, на кого і як вчишся. Як результат: горе-фахівці з купленими дипломами, проте ж звісно – з вищою освітою!
    Правильно було б: якщо людина має хист до навчання – нехай йде, вчиться, здобуває освіту, яка б мала якусь важливість, а натомість ті котрі там “штани протирають” хай би йшли як мінімум поля сапати, користі би з таких “знавців” суспільству було б значно більше.

    Воробус пише:
    Запам’ятайте, рівень вашої освіти залежить у переважній більшості лише від вас. Так, викладач вичитує тобі лекцію, пробує щось навчити, але він вичитав і пішов. В нього таких студентів багато. Та і не всі викладачі можуть добре навчити.

    Нарешті таки запам’ятайте, що здебільшого навчання ваше залежить від вас! В освітніх закладах можна отримувати фундамет на якому основувати свої вивченя, проте вибудувати на цьому фундаменті дім – це вже індивідуальне завдання кожного. Можна освоїти базову інформацію, однак самому вже треба все переглянути, дізнатись краще той чи інший аргумент, вивчити, зрозуміти, аби побудувати свою власну критичну точку зору.
    А то кажуть “мене нічого не навчили”, що череп мали вскрити, аби знання туди влити і назад закрити?! Самому зусиль треба прикладати, якщо щось інтересує!

  3. Kiler 21.04.2012 пише:

    Як намене ВНЗ недуже і потрібний,краще обрати хорошу робочу спеціальність і заробляти непогані гроші,ніж батьки вкладуть велику кількість бабла
    у ВНЗ а роботу по професії потім найти практично нереально,і далі сидиш на шиї у батьків,а про то що батькам вернуться ці гроші взагалі мовчу!

  4. Andrij 21.04.2012 пише:

    Залежно для чого, якщо для бумажки яка потім буде лежати дома то думаю не варто, а якщо хочете здобути знання то вчитись треба.
    Якщо протирати штани у ВНЗ то краще йти працювати

  5. Vorobus 21.04.2012 пише:

    Andrij, во во, правильно кажеш. 🙂

  6. PVS 22.04.2012 пише:

    Андрій К. пише:
    освіта є освіта, і, поки що, в нашій країні нікуди від цього не дінешся

    Схочеш – дінешся. Знаю дуже багато випадків, коли на диплом взагалі не дивляться, а беруть на роботу за результатами співбесіди.

    vrubli пише:
    якщо людина має хист до навчання – нехай йде, вчиться, здобуває освіту, яка б мала якусь важливість, а натомість ті котрі там “штани протирають” хай би йшли як мінімум поля сапати, користі би з таких “знавців” суспільству було б значно більше.

    Свої схильності і вподобання має кожна людина і, відповідно, вчитися може кожен, головне піти вчитися відповідно до них, а не “куди модно і престижно”.

    Kiler пише:
    краще обрати хорошу робочу спеціальність і заробляти непогані гроші,ніж батьки вкладуть велику кількість бабла у ВНЗ

    На щастя в нас система освіти поки що така, що “вчитися” і “батьківське бабло в ВНЗ” – поняття діаметрально протилежні, тому треба чітко визначитися: якщо мета “вчитися” – то треба йти і вчитися, а якщо, як каже Andrij “для бумажки”, то краще її просто купити.

    Vorobus пише:
    Отже, вчитися варто.

    Кажуть, що студентські роки – найяскравіші у житті. Коли ти проходиш досвід вищої школи, то згодом багато чого розумієш у житті. Вам вичитують різні предмети, і хоч ви можете погано слухати, але можливо два речення таки запам’ятаєте.

    Плюс отримуєте такий бажаний диплом, зустрінете нових друзів, буде випускний, нап’єтеся і так далі. Якщо пощастить, то можливо і знайдете хорошу високооплачувану роботу.

    Після слів “вчитися варто” – рідкісна антиреклама навчання. Воробусе, дивися: спочатку ти кажеш, що йти вчитися треба заради яскравих вражень (до чого тут навчання), потім обіцяєш якийсь міфічний специфічний досвід (а якщо 5 років працювати, то що – дитям наївним і залишишся?), далі пропонуєш уповати на те, що пригодяться ті два речення, які ти запам’ятав єдиний раз коли тверезим прийшов на пари 😉 . Як результат ти називаєш диплом (а не знання), нових друзів (взагалі-то якщо ти не пустельник десь в центрі Сахари, то друзів все одно знайдеш), грандіозну попойку на випускному :facepalm: і примарну надію знайти високооплачувану роботу. Відкрию тобі секрет – справді високооплачувану роботу можна знайти лише маючи хороший досвід і вирішальним буде ТОЧНО не диплом, а результат співбесіди. Як варіант – організувати власний прибутковий бізнес – ну тут в тебе про освіту і диплом точно ніхто не спитає 🙂

  7. Вчився класно – толку мало 🙁

  8. 1 26.04.2012 пише:

    нє трєба скігліті
    трєба браті лапату і гадуваті сваю сімью

  9. Stakeholder 26.04.2012 пише:

    1, спасіба мікола янавічь 😮

  10. 1 26.04.2012 пише:

    тепер серйозно
    в рік мехмат універу івана франка випускав 100 вчителів математики
    половина йшла в міліцію, половина в податкову
    декана питають – нашо вони вчились? – а він КАЖЕ:
    – зато СКІЛЬКИ РОЗУМНИХ ЛЮДЕЙ!!!!

    ще серйозніше
    – відкриваєш список потрібних в канаді професій
    – вчишся
    -позичаєш 6 тис кан. доларів
    – звалюєш в канаду
    – без навчання не візьмуть.
    – за 2 місяці борги віддаєш
    – за 5 років маєш паспорт канади

  11. black0wolf 27.04.2012 пише:

    Продавцю не обов’язково вміти рахувати – потрібно, щоб обов’язково був калькулятор, а то прийде податкова і оштрафує 😀

  12. Master 03.05.2012 пише:

    Як бачу мало хто тут розуміє для чого людина вчиться. Для того щоб заробляти гроші? Хех. Багато хто з вас в 16 років вже знав ціну грошам і була свідомість того, що їх потрібно заробляти?
    Невже все в житті зводиться виключно до грошей?
    Навчання в ВНЗ це той необхідний етап в житті, який варто(необхідно) пройти тому що:
    – це шанс пожити окремо від батьків і попробувати чи даш собі раді
    – це шанс побувати в інших містах, якого потім можливо більше ніколи і не буде
    – це шанс познайомитися з людьми, які можливо, стануть тими наріжними каменями в житті, що визначать його подальшу течію.
    Ну то і що що не по спеціальності? Що таке спеціальність? Кількість вичитаних годин? Кожна людина вільна! Жити, думати, працювати як хоче і якщо захоче. Вища освіта включає комплекс предметів,які прямо не належать до ніякої спеціальності, але піднімають світогляд на той вищий рівень.
    Я не буду вдаватися в філософію. Бо людям, які рахують скільки що коштує закладаючи в кошторис протерті штани і так далі важко щось описати.
    В ряді розвинутих країн вища освіта є обовязковою і здобувається в основному за рахунок держави. Зробіть висновки з досвіду лідерів…

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*