Зелені свята - Блог про Львів

Зелені свята

Зелені свята настали

Свято наближається, свято наближається, свято наближається, саме так вчора говорили люди. Хто прибирав у хаті, хто мив поріг, хто робив генеральне прибирання.

А сьогодні, 3 червня, неділя ми таки святкуємо свято, яке має назву – День Пресвятої Трійці або як ще в народі називають – Зелені свята.

День Пресвятої Трійці, Зелені свята – саме так називають цей день. Але, не варто також забувати, що ще є одна назва у свята – П’ятедисятниця. Саме 50 днів тому Ісус Христос Воскрес із мертвих.

День Святої Трійці це пам’ять про Святого Духа, який як і обіцяв Ісус Христос з’явився його апостолам перед Христовим Вознесінням.

Ще з давніх-давен люди святкували як свято Трійці, так і Зелені свята. Справа у тому, що у людей була традиція святкувати перехід із весни на літо. Гулянки, традиції….

Згодом народ побачив, що ці свята збігаються і їх об’єднали в одне.

Традиції? Звісно, що в церквах, які названі в честь свята відбуваються Великі святкові Богослужіння, так звані празники, відбувається посвячення води.

У решті з церков також проходять Богослужіння. Ще у суботу люди наряджають свої домівки чимось зеленим. Це може бути як липа, так і береза, це вже як кому до душі. Бачив навіть, що сусіди коли бачать, що когось у будинку нема чи він затримався у відрядженні, то самі наряджають його будинок гілками липи.

Також читайте:   До Львова привезли мощі Святого Антонія

Наряджати будинок можна не лише зовні, а і всередині. Зокрема в хаті підлогу або долівку застеляли запашними травами: осокою, любистком, м’ятою, пижмою, ласкавцями, лепехою, листям горіха.

Звісно, ламати дерева ніколи не було добре, тому люди вже стали більш свідомими і ставлять гілки. Для чого ламати ціле здорове дерево?

Бачив навіть що на ринках продають гілки липи, берези тощо. Оце так новина. Не дорого, але, таким чином, хоч якось зберігається природа довкілля

Також на Зелені свята прокидаються мертві, дівчата плетуть віночки і що найцікавіше – зустрічаються русалки. Кажуть, що купатися поки що ще не можна. Але ж, на вулиці спекотно, вже аж хочеться охолодитися.

Люди ( переважно чоловіки) лізуть купатися, а там їх вже можуть підстерігати русалки, які залоскочують до смерті. Тому, з ними треба бути обережними, а то можуть вкрасти і заховати у своїх покоях. Вони ще ті.

Насамкінець, пропоную для настрою послухати пісеньку, в якій співається про літо, яке вже врешті-решт наступило:

Святкуємо, бо ми цього варті.

Фото: poglyad.te.ua.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

2 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Що ми святкуємо у червні
  2. Як правильно мити руки

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*