Американський долар: усе нове – добре забуте старе - Блог про Львів

Американський долар: усе нове – добре забуте старе

Американський долар

Однією із потужних світових валют сучасності є американський долар. Таку ж назву мають валюти багатьох країн світу: Канади, Австралії, Сінгапуру, Ефіопії, Малайзії, Барбадосу та інших.

Вперше грошовою національною валютою долар став таки у США. Офіційна дата введення долара є 1786 рік.

Якщо ви хочете обміняти долари або іншу валюту, ви можете це зробити на https://dashka.exchange/. Це онлайн криптообмінник, де ви можете вигідно і безпечно обміняти валюту.

Пересічний житель земної кулі мало задумується над тим, чому офіційним позначенням цієї валюти є S з однією чи двома засічками ($). Адже у самому слові „dollar” немає такої букви!

Історія появи долара пов’язана з такою міжнародною валютою середньовічної Європи як талер. Спочатку з 1484 року міжнародними грошима були гульдени. У 1518 році граф Шлік із містечка Йохімсталь у Богемії почав систематично карбувати власні гульдени. Ці монети були з високої проби срібла та мали високий художній рівень виконання (на відміну від інших монет, що страждали у своїй зовнішності та якості срібла).

Європейські купці та феодали швидко визнали нову чеканену монету. Від частини назви міста виробництва – Йохімс-“таль” почали називати гроші талерами або шлікталерами (Schlicktaler). На аверсі монети було зображення герба графа Шліка, в основі якого була перша буква прізвища цього феодала – S.

Також читайте:   Тисяча гривень Зеленського + опитування

Такі монети почали карбувати по всій Європі. Вони мали різний зовнішній вигляд (різні чеканки) але стали єдиною прийнятою міжнародною валютою. Видозмінювалась і назва цієї монети. Так голандці називали свої талери “даальдерами”, скандинави – “далерами”, поляки – “талярами”, іспанці – “талеро”.

Європейські колоністи Північної Америки у 1776 році проголосили незалежність 13 колоній від англійської, французької, іспанської метрополій і почали війну за незалежність, що тривала до 1783 року.

Новостворені Сполучені Штати Америки змушені були ідентифікувати і виокремити себе як незалежна держава власною (відмінною від Європи) валютою. Зрозуміло, що найбільш ходовою монетою у колишніх колоніях були талери найрізноманітніших чеканок. А свого монетного двору для технічного виготовлення власних грошей у молодої держави не було. Тому було прийнято рішення відібрати на грошовому ринку саме шлікталери і на примітивному станку псувати їх аверс засічкою.

На початках американської незалежності саме зіпсовані гроші з Богемії і стали національною валютою (всі інші монети вважалися недійсними) під назвою „долари”. Саме зіпсований герб графа Шліка на талерах став символом долара – $ !

У 1786 році американці почали карбувати „свою” за зовнішнім виглядом монету. Назва валюти США стала офіційною.

P.S. Наша гривня все ж таки набагато давніша. А євро просто відпочиває.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*