Повстання українців у Львові - Блог про Львів

Повстання українців у Львові

Повстання українців у Львові

Галичина з кінця ХVІІІ століття належала австрійській короні. Аж до початку ХХ століття українці по два берега Дніпра не мали державності. Під завершення Першої світової війни дві основні імперії, що воювали одна проти одної розпадаються.

Російська монархія розвалилась у результаті реальних революційних рухів у лютому 1917 року. Австро-Угорська імперія розпадалась більш цивілізованим способом. Сам монарх у жовтні 1918 року оголосив про волю для народів і створив «Ліквідаційну комісію», яка мала передавати управлінські функції місцевим політикам.

За рішенням австрійського уряду усю Галичину зі Львовом мали передати полякам, які вже на той час активно розбудовували свою відновлену державність. Це, зрозуміло, не сподобалось українцям.

1 листопада 1918 року українські січові стрільці колишньої австрійської армії на чолі з Дмитром Вітовським досить мирно і несподівано для поляків узяли під контроль усі адміністративні та фінансові установи Львові. Українські політики – колишні парламентські та сеймові посли (депутати) на чолі з Євгеном Петрушевичем оголосили про перехід влади в українські руки та почали створення органів управління.

Також читайте:   Гетьман Іван Мазепа

13 листопада 1918 року терени Галичини були проголошені Західноукраїнською Народною Республікою. Відомо, що ця країна частини українців проіснувала недовго через військову (насамперед польську) інтервенцію та політичну кволість самих тодішніх українських лідерів.

Ця історична подія названа істориками як «листопадовий чин» або «листопадовий зрив» Називають події 1 листопада 1918 року навіть революцією.

Але такі назви є досить гучно-патріотичними та історично-амбітними. Перехід влади тоді у Львові більше нагадував тихий переворот українських політиків і військових, які (правда) переслідували виключно благородну мету – створити національну державність на своїй етнічній території. Народу ж повідомили про зміну правління вже за фактом здійсненого.

Такі безкровні «справедливі» перевороти в історії є великою рідкістю. Можливо сучасний політичний національний сегмент більш детально вивчить методологію дій зунрівців і колись ми прокинемся зранку в оновленій державі.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*