Культура поведінки людей у транспорті. Її нема? - Блог про Львів

Культура поведінки людей у транспорті. Її нема?

Де наша культура?

От кажуть люди, що їхати у маршрутних таксі чи автобусах їм не подобається, бо там є хамовиті люди, хамовитий водій і так далі. Так, подібні речі також бачив, але вкотре переконуюся що якщо ми хочемо щоб все було культурно треба перш за все розпочати із себе.

Хочете «живий» приклад? Будь-ласка, маєте.

Їдемо вчора додому із цирку, племінниця вже спати хоче, вередує, а це і не дивно, їй не так вже і багато років щоб бути на рівні із дорослими.

Заходимо у ту ж маршрутку, людей не так багато, переважно молодь і ніхто не догадується що можна звільнити місце дитині щоб вона не так вередувала.

Сестра довго не думаючи просто підходить до першого зустрічного і каже, цитую: «Звільніть, будь-ласка, місце нам щоб ми сіли і вона, можливо, трохи заспокоїться».

Юнак нічого не розумів, щось так глянув і таки звільнив місце. Хто його вчив культурі як і інших людей що там були у салоні?

Наступна зупинка. Знову ж таки заходить жінка з дитиною, помітно що аж проситься вона сісти і знову ж таки – тишина. Тоді, старший дядько, років так 70-ти, вилазить із-під вікна і звільняє своє місце.

Чесно, як глянув на це все аж прикро стало. Те, що дітям, вагітним та старшим людям треба звільнити місце вчать ще у молодших класах.

Також читайте:   Нашестя аварій на залізничних переїздах

Так, вам не хочеться стояти, бо ви також заплатили за проїзд, але, все ж, якісь моральні норми мають бути?

Подібне також бачив і з вагітними жінками. Заходить жінка, їй ж важко, бо вона у собі має майбутню дитину, ще по тому місті як проїдешся, то вже нічого не хочеться. Заходить у салон і мало хто може звільнити місце.

Про яку культуру ми можемо після цього говорити взагалі якщо з таких от елементарних деталей вона має починатися.

Чи то комп’ютери так людей зіпсували, чи то Чорнобиль, чи то мізків взагалі нема? Мені би соромно було все життя якби я сидів, а вагітна жінка чи з тією ж дитиною маленькою стояли. Признаюся, дівчат я люблю і якщо є можливість, то можу і їх посадити на своє місце, незважаючи на те, що ця дівчина не вагітна, не хвора і так далі.

Мені не важко постояти, а їм приємно. Як мені колись казали люди старші від яких я багато чого навчився, цитую: «Якби життя не складалося – завжди треба залишатися людиною».

Так, зараз мені багато хто скаже, що є багато хамовитих людей, які не заслуговують на те, щоб їм дати місце. А ви не будьте такими як всі, будьте кращими.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Arwenita 28.01.2013 пише:

    💡

  2. Ром@н 06.02.2013 пише:

    Моральні норми – поняття розмите, їх створює суспільство. А в окремо взятому оточенні створюються свої моральні норми.

    А по темі – підтримую, якось воно не так тепер поступають люди…

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*