Коли вчитися заважає стадний інстинкт - Блог про Львів

Коли вчитися заважає стадний інстинкт

А я - ботан

Нещодавно у рубрику «Запитай у Воробуса» прийшов дуже цікавий лист від дівчинки, яка назвала себе Оксанка.

Вона, зокрема, написала наступне далі цитую:

«Шановний Воробус, в мене ситуація така що я хочу вчитися, а в моїй групі інституту ніхто цього робити не хоче, мотивуючи це тим що все можна купити і екзамени здати не проблема. І, навіть більше, вони мене називають ботанкою. Що робити?»

Цей лист мене прямо таки задів за живе і звісно що Воробус висловить свою точку зору по цьому питанню.

Не секрет, що сучасна молодь зараз явно відрізняється від тієї, що була колись. Як не крути, а старші люди зараз правильно кажуть, що вчитися треба і ти це робиш не для мами, не для тата, не для сусіда, а для себе.

А заплатити за диплом може будь-хто лише би гроші були. Добре, студенти вчаться за гроші, все заплатять, а які з них згодом будуть спеціалісти? Якщо в економіці це ще не так помітно, то в тій же медицині, геодезії чи комп’ютерних науках ще й як.

От буквально приклад, приходите ви до хірурга, показуєте йому пошкоджену руку, вас вона дуже болить, а він не знає що з нею робити. Висновок? Такий він спеціаліст свого діла.

Людина побачить, що він нічого не розуміє і більше до нього не піде. А плітки ой як поширюються містом, можна і з роботи вилетіти.

Також читайте:   Чи можливо знайти свою долю в мережі Інтернет?

Фахівець по комп’ютерах. Прийде на роботу, скажуть йому написати такий то такий скріпт, а він ні бе, ні ме. І що далі?

Оксано, не треба ні на кого дивитися і нікого слухати. Ти сама влаштовуєш собі життя, а стадний інстинкт ніколи ні до чого доброго не приводив. Як кажуть ще старші люди, цитую: «Якщо всі підуть вішатися, то ти теж?» Звісно це маячня.

І нехай ти сьогодні ботанка, а завтра ти будеш фахівець своєї справи й тебе будуть рекомендувати як хорошого спеціаліста. А студенти, за яких заплатили тато і мама так і будуть тупими. Реалії, але це факт.

Є ще інша сторона медалі, за яку одного разу говорив пан Марсело. Він, нагадаю, казав, що вчитися у ВНЗ не обов’язково, там часто науки подають дуже поверхово і ти як освоїв основи, так і одразу ж про них забув.

Краще сісти вдома, зосередитися на знаннях, які тобі цікаві і йти до своєї мети.

Але, якщо т вже вчишся, а ще й на платному навчанні, то вже цінуй гроші батьків, їхні переживання і вкладання їхніх сил у те, щоб дати дитині вищу освіту.

А як ви, відноситеся, читачі блогу, до цієї проблеми? Вчитися таки варто чи краще все купити?

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 9 може ще щось напишете?

  1. russo turisto 29.03.2013 пише:

    Не помню чьи это слова, но считаю их правильными:
    “Учись, мой сын, ибо наука сокращает опыт быстротекущей жизни”.

  2. Stakeholder 29.03.2013 пише:

    Дивні люди, вони напевно сподіваються, що так само як по-блату вчаться так само їх по-блату візьмуть на роботу, ну тут дивлячись що це за навчальний заклад, але в будь якому випадку часи вже зараз не ті, що можна десь просиджувати штани, хіба десь на державній роботі, чи в якійсь великій корпорації де в тебе є якісь дуже хороші знайомі/родичі – покровителі. Але скорше всього вони нічого не думають. Якщо в цьому навчальному закладі вже так вкорінилася подібна практика, то перша порада, яка спадає мені на думку це зміна місця навчання, або як мінімум факультету, бо якщо вже там всі башляють, то мало того що група неуків буде дивитись на тебе як на ботанку, так щей ці відкладачі будуть сприймати тебе як вискочку, яка кидає їм виклик. Спробуй проаналізувати перспективи такого навчання і прийми правильне рішення.

  3. Оксана Ботан 29.03.2013 пише:

    Я не знаю що робити, почуваю себ не такою як всі 😥 😕 😕 😕

  4. Тарас 29.03.2013 пише:

    Оксано, плюньте на групу, і на їх думку. Якщо у них така думка про вас, то не друзі вони вам, і якоїсь підтримки від них, навіть у разі вашої згоди з ними, чекати не слід.
    Я був у аналогічній ситуації, зробив як написано вище, і тепер закінчую університет з дипломом із відзнакою. Спочатку всі також казали, вискочка, заучка, тощо., але вкінець заткнулись, знаючи, що всерівно буду робити що захочу і провокації на мене не діють. Раджу вам поступити так само. Будете одна, зате із знаннями на майбутнє, а це все ж важливіше за пластик, який зветься дипломом. Можливо, крім вас, не всі поділяють загальну думку у групі, а просто підкоряються стадному інстинкту і авторитету лідера, то ті люди, у разі вашого успіху у протистоянні загальному настрою у колективі, можуть вас підтримати і стануть на вашу сторону, і вже вам буде легше.
    Пан Stakeholder має рацію. Якщо в університеті такі правила, що треба платити, то краще йдіть звідти, або, на крайній випадок, змініть факультет. Якщо вам подобається вчитись (ви правильно обрали майбутній фах), то краще знайти іншу навчальну установу, оскільки, платячи за навчання офіційно і неофіційно, ви нічого не навчитесь, даремно витратите гроші ваших батьків і талант до того ж не розвинете, а ще й загубите =(. Проте, може бути випадок, що викладач зневірився у студентах, і, щоб не посилати всіх на талони, за “майже символічну суму” всім поставить. Думаю, що до такого викладача можна знайти підхід, показавши йому реальну зацікавленість у предметі, та й узагалі, у своїй майбутній спеціальності. Сумніваюсь, що такий викладач буде валити на іспиті, оскільки йому буде приємно, що його праця приносить плоди. Якщо ж викладач тупо качає із студентів гроші, то в шию треба такого викладача гнати…
    Удачі вам у навчанні. Надіюсь у вас усе складеться успішно, і у нашій державі буде ще на одного хорошого працівника більше. :hello:

  5. Архіваріус 29.03.2013 пише:

    Голубонько покладіть на всіх свій ботан, та гризіть граніт науки. Це саме краще, що ви можете зробти в даній ситуації. 🙂

  6. Навчатись за гроші батьків – взагалі ідіотизм.
    Якщо не проходиш на бюджет в університет – йди в ПТУ-шку і отримуй стипендію.
    Або іди – і працюй.
    Диплом зараз не дуже і потрібен(

  7. Yuriy 31.03.2013 пише:

    Олександр, кажете, диплом не дуже і потрібен? ну ну… я вас до себе на роботу візьму, подививитесь 🙂

  8. Архіваріус 31.03.2013 пише:

    Yuriy пише:
    Олександр, кажете, диплом не дуже і потрібен? ну ну… я вас до себе на роботу візьму, подививитесь :)

    В деяких випадках диплом використовується для того, щоб ним накривати квасне молоко.Але вважаю, що до Оксани це не відноситься, а от до її друзів по групі так. :hello:

  9. Yuriy пише:
    Олександр, кажете, диплом не дуже і потрібен? ну ну… я вас до себе на роботу візьму, подививитесь :)

    Я працюю сам на себе, нащо мені до когось іти.
    Якби я був роботодавець, то я б дивився, як хто виконує свою роботу, а не диплом.

    Та і в мене є диплом ше й магістра)) 😛

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*