Про революцію в Єгипті - Блог про Львів

Про революцію в Єгипті

переворот в Єгипті

Справжні революції знищують старий порядок і, на краще або на гірше, замінюють його на щось зовсім нове. Нездійснені революції лише «струшують» обстановку. У Єгипті, де військових не розстрілювали, як Че Гевару, задля встановлення нового порядку, лояльного до народу, так звана «революція», якій вже два з половиною роки, явно належить до іншої категорії.

Старий повалений диктатор Мубарак, якого колишні поплічники тримають у тіні і під вартою, продовжує заповнювати уяву нації, немов повсталий з мертвих фараон, який все ще володіє темними силами. А тепер і його наступника ісламіста Мухаммеда Мурсі скинули разом з «братами-мусульманами», яким дозволили продемонструвати, що насправді вони є неотесаними мужланами, які всього лише за один рік знищили свій шанс знаходження у влади.

Єгипетська армія – суддя останньої інстанції у цій драмі, яка відбувається на головній сцені Єгипту в останні 29 місяців – іноді показує свої карти і користується ними, змушуючи акторів з’являтися і зникати, коли завгодно, хитро пов’язана зі своїми глядачами-бандитами.

Можна сказати, що Єгипет знаходиться або в політичному лімбі, або вже у чистилищі, де демонів, яких довго тримали в «ящику Пандори», звільнили від кайданів. Людей зараз в цій країні протестів вбивають, як овець, тихо і без фанфар, а жінок жорстоко і прилюдно гвалтують банди чоловіків. Здається, ніби все в Єгипті зараз має бути виконане натовпом, для натовпу і у всіх на виду.

Також читайте:   Свій до свого по своє!

Події 11 лютого 2011 року, під час першого перевороту, коли єгипетська армія заявила, що Хосні Мубарак відмовляється від влади, а його місце займе хунта, коли натовпи людей, які протягом 17 днів заповнювали площу Тахрір, стали розходитися по домівках, повинні були стати попередженням для всіх. У той момент, звичайно, відбулася революція, яка не стала до кінця революцією. Ще тоді справжню владу в своїх руках міцно тримала армія, яка і зараз цілком явно керує країною.

Як звуть людину, яку на днях оголосили президентом? Адлі Мансур? Насправді, не так уже й важливо, тому що в цій грі за «серце і душу» Єгипту, яка триває з 2011 року саме армія контролює ситуацію.

До теперішнього моменту найбільшим досягненням єгипетської революції стало зміцнення загальних страхів народу про те, що він – нерегульований і потребує сильної руки, щоб взяти його (народ) під контроль. Це не новий Єгипет, повен людей, які підтримують ідею колективних змін і йдуть разом до нового майбутнього. Це Єгипет у владі демонів, що розриває себе на частини звільненою ненавистю та пристрастями. А для генералів, принаймні, це країна, яку від падіння в пекло рятують всевидющі чоловіки-захисники у формах.

Переклад з англійської статті Jon Lee Anderson. The Demons in Egypt

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 07.07.2013 пише:

    Про поведінку чурбанів складно сказати, адже ми для них завжди були “г’яурами”. А що буде насправді побачимо. Думаю, що здоровий глузд бізнесу переможе, але це тільки моя думка. 🙂

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*