Підприємства Львова - Блог про Львів

Підприємства Львова: історія та сучасність

підприємства Львова

Протягом віків Львів був вагомим пунктом на шляху торгівлі між сходом і заходом, що мало вплив як на культуру міста, так і на його красу. Під час періоду Відродження місто могло дозволити собі найкрасивішу архітектуру Італії, оскільки кожен купець зобов’язаний був залишитись в місті, як мінімум, два тижні, щоб продати свій товар. Це було на той час дуже мудре рішення зібрати ресурс, який в результаті був використаний на розбудову міста.

Архітектура витримала століття і по сьогоднішній день приваблює гостей міста та їх жителів, проте історія благополуччя міста не була настільки однозначною. Особливо важким в відношенні розвитку міста був 50-річний режим радянської влади. Оскільки політично місто протистояло тодішньому режиму, воно було приречене на занепад. Проте, найгіршою ситуація стала після розпаду Союзу, коли занепала та незначна індустрія міста, на якій трималась вся економіка радянського Львова.

Тільки зовсім недавно економічний розвиток міста набрав нових обертів. В 2010 році на 40% виріс рівень туризму, якщо порівнювати з середнім трьох попередніх років. В 2012, в зв’язку з Євро-2012, цей показник став ще вищим. Окрім туризму, за останні десять років в місті інтенсивно розвивається IT-індустрія. По суті, місто стало одним з центрів світової IT-індустрії. Співпрацюючи з відомими компаніями, такими як Мікрософт, львівські компанії створюють достойну конкуренцію індійським та китайським розробникам. Пов’язано це з тим, що при відносно дешевій вартості роботи львівські IT-компанії гарантують дуже високу якість.

Також читайте:   Що таке криптовалюта і як вона працює?

Правда, слід згадати, що за останні 10 років був період, коли індустрія міста мала більше інвестицій і поштовхів для розвитку. Мається на увазі період з 2004 року після Помаранчевої революції. На заваді стала криза 2008 року, що привела до відтоку інвестицій. Тим не менше, поштовх який дали місту ці інвестиції мали більш психологічне значення, аніж економічне. Успіх деяких підприємств з 2004 по 2008 рік показав львів’янам та інвесторам, що місто має всі можливості розвиватися в найрізноманітніших галузях. Порівнявши кількість зареєстрованих фірм до кризи з базою даних, наприклад, найвідомішого львівського каталога підприємств Dlab.com.ua, важко сказати, що бізнес у Львові занепав.

Попит породжує пропозицію. Завдяки цьому у Львові мають шанс підприємства різних напрямків діяльності, не тільки IT-сфери чи туризму. Кордон з Євросоюзом, що зовсім недалеко, відкриває можливості імпорту та дистрибуції товарів європейських виробників по території України. Економічно вигідним є також відкриття виробничих комплексів з подальшим експортом продукції на територію Європи. Такий бізнес на даний момент є основним пунктом інвестицій з-за кордону у економіку Львова, особливо, в сфері легкої промисловості та деревообробки.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 01.08.2013 пише:

    Дуже багато розповідей про розвиток ІТ у Львові, але нажаль він є непомітним для пересічного громадянина або туриста, оскільки замовником цього продукту є в більшості закордонні корпорації, або деякі приватні фірми, але аж ніяк не місто, держава чи державні компанії.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*