Пам’ятник кавоману Кульчицькому у Львові

Пам'ятник кавоману Кульчицькому

Пише і не показує Воробус.

Бачив як цей пам’ятник встановлювали ще кілька днів тому, але не міг збагнути кому ж ця скульптура присвячена. З вікна авто бачив лише, що вона ще не відкрита, тому очікував на офіційне відкриття, щоб дізнатися про новий пам’ятник у нашому улюбленому місті Лева.

Їду сьогодні з роботи додому і бачу, що відкриття таки відбулося, спеціально зупинився щоб зробити фото і прочитати біля кого ж то пари тепер будуть зустрічатися.

Чому так кажу? Згадайте той же пам’ятник Данилу Галицькому, фонтан закоханих. Із їх відкриттям саме біля цих місць зустрічаються друзі, знайомі та, звісно що, закохані.

Ці місця стали дуже популярними у нашому місті.

Черговим цікавим місцем, яке варто відвідати у Львові від 22 жовтня став пам’ятник Юрію-Францу Кульчицькому – знаному як людина, яка навчила Європу пити каву.

Юрій-Франц Кульчицький сам виходець із наших країв, а саме із Самбірщини. Саме він у 1683 році врятував столицю Австрії – Відень від загарбників і відкрив у цьому місті першу кав’ярню.

Люди потрохи почали туди заходити, і так Європа навчилася пити улюблений напій мільйонів людей.

Що можна побачити на пам’ятнику?

«Кавовий» пам’ятник – це статуя Кульчицькому, який постав перед громадськістю з кульчиком у вусі (напевно тому що прізвище у нього таке було цікаве), мішок кави, зерна з якого сипляться, кавник, горнятко, козацький щит, меч.

Також читайте:   У Львові запрацювали фонтани

Щит

Одним словом, треба дивитися….

Чому «кавовий пам’ятник» розташований саме на площі Данила Галицького? Для мене це також було загадкою.

Кавник

Ніби Кульчицький не був актором, бо поруч розташований театр ляльок, то чому ж?

Читав багато інформації в інтернеті, спілкувався з людьми і дійшов висновку що саме за допомогою цього пам’ятника хочуть популяризувати площу, яка буквально таки відійшла в останні роки на другий план. Тут часто вечорами збираються підлітки, неформали, тому зараз ця ситуація має покращитися.

Між людьми одразу ж почалися жваві дискусії, а чи буде пам’ятник охоронятися нарядом міліції? Для мене це дуже цікаве питання. А для чого його охороняти? Мешканці та гості міста повинні вже давно підсвідомо розуміти, що все робиться на благо міста та людей і нищити його явно не треба. Хоча, час покаже.

Рагулізм ніхто не відміняв, тому у будь-яку хвилину можна зустріти неадекватних людей.

Якби там не було Львів поповнив свою скарбничку черговим пам’ятником. Далі буде?

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Історія кави у Львові

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*