Українська музика – перлина світової естради (продовження) - Блог про Львів

Українська музика – перлина світової естради (продовження)

Тоня Матвієнко

Стрімким та впевненим кроком в українську естраду увірвалась Тоня Матвієнко – талановита співачка, солістка камерного оркестру “Київські камерати”, та просто дуже світла і талановита особистість. Чомусь часто Тоню сприймають в першу чергу як дочку відомої української співачки Ніни Матвієнко. Проте у Тоні сформувався новий стиль, який своїми гранями ставить її поряд із Ніною Матвієнко, проте виходить за репертуарні рамки лише української народної пісні.

А чи знаєте ви, що молода співачка брала участь у “Голосі країни”, де була зарахована до команди Руслани Лижичко. Саме тут у фіналі прямих ефірів співачка здобула друге місце. Серед найвідоміших пісень “Як я люблю тебе”, “Дивна квітка”, “Злива та полум’я”, “Ой, летіли дикі гуси”, “Чарівна скрипка” та “Хто я для тебе” . Одна з найбільш теплих та щирих пісень – “А може ти” сьогодні представлена до вашої уваги. Послухайте цю проникливу, наповнену палкими почуттями,композицію і уявіть собі, можливо, кожен своє: нещасливе кохання чи біль втрати. Нехай кришталевий голос буде розрадою для кожного із вас.

Захмарний голос наступної виконавиці і речитативна туга її колег по виконанню перенесе нас в далечінь чистого, незаплямованого хмарами, львівського неба, що височіє над містом-легендою. Катя Chilly та гурт Тартак із композицією – “Понад хмарами” летить-вирує на тлі осіннього дня.

Також читайте:   Музика, яка Вам може сподобатися

А чи чули ви хоч раз українську народну пісню “Цвіте терен”? Я маю надію, що вона належить до кола вашого зацікавлення, адже народна музика, а саме, пісня має в собі певний генетичних код того народу, який існував далеко декілька століть тому. Уважно вслухайтесь власне у текст самої пісні:

Цвіте терен, цвіте терен,
Листя опадає.
Хто в любові не знається,
Той горя не знає.

Український народ заховав у самій рослині – терені, шматочок своєї душі; цей символ, що починає пісню згодом переростає у історії молодої дівчини,яка “горя не знала”, аж доки “нічки не доспала”. А все через кохання, любі мої. Отака сила рідної пісні, яка надихає та живить внутрішні криниці наших сердець. Цей український шедевр чуємо із уст Ілларії – української співачки, композиторки та поетеси; солістки власного музичного проекту ILLARIA, володарки гран-прі конкурсу молодих композиторів ім. Івана Карабиця, власниці звання “Відкриття року” фестивалю “Мазепа-Фест”. До її творчої лабораторії відносимо два альбоми: “Рано”(промо-диск) та “Вільна”(2010). Відома у вузькому колі, талановита етно-співачка забарвлює своїм неймовірним голосом простір.

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*