Українська музика – перлина світової естради - Блог про Львів

Українська музика – перлина світової естради

Володимир Івасюк

Продовжуємо тему якісної музики. Сьогодні для відвідувачів Воробусу приготувала добірку із досить різноманітної української музики. Комусь вона буде до вподоби, а хтось просто відкриє для себе щось нове. Моя стаття має на меті показати скільки барв та краси є саме в українській музиці, як класичній, автентичній, так і в сучасній естрадній.

Спершу мова йтиметься про пісню, яку знає кожен українець. Я більш ніж впевнена, що саме ця композиція є однією із найулюбленіших як серед старшого покоління, так і серед молоді.

Повернімося в 1971 рік: саме тоді в Карпатах був знятий перший український музичний фільм “Червона рута”, в якому брали участь Софія Ротару, Василь Зінкевич, Назарій Яремчук, Раїса Кольца, ансамблі “Смерічка” і “Росинка”. Звісно, ви вже здогадалися, що звучатиме “Червона рута” у виконанні відомого співака та композитора Володимира Івасюка. Ця творча людина увійшла в історію української естрадної музики, як зачинатель та натхненник української естради. Автор 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів. Навчаючись у Львівській національній музичній академії, він паралельно вступає у медичний інститут, який успішно закінчує. Мало хто знає чув академічні твори композитора: “Сюїту-варіації на теми української народної пісні “Суха верба”, “Сюїту-варіації для камерного оркестру” (1977 р); три п’єси для фортепіано; “Осіння картинка” — для віолончелі; три п’єси для скрипки і музика до вистави “Прапороносці” (1975 р.), а також “Мезозойська історія” (1976 р.) Івасюк із його неймовірно трагічною долею направду закарбувався у серцях українців.

Наступну композицію, яку варто би було прослухати, виконує культовий рок-гурт, який здобував популярність на ниві української музики ще з далеких дев’яностих, причому творчий шлях музикантів починався у Львові. При згадці про цю команду серця багатьох дівчат б’ються частіше, пульс пришвидшується, зіниці розширюються і всі чекають на диво, Ви вже мабуть здогадалися, про який гурт йтиметься, а саме – Океан Ельзи, лідером якого є Святослав Вакарчук. Крім Славка у групі грають Денис Глінін, Денис Дудко та Мілош Єліч. Як відомо, склад ОЕ починаючи із 1994, в різні роки змінював склад, музиканти записали силу-силенну альбомів, синглів, окремих проектів. Серед власне альбомів – “Там, де нас нема” (1998), “Янанебібув” (2000), “Модель” (2001), “Суперсиметрія” (2003), “Gloria” (2003-2005), Міра (2007), Dolce Vita(2010). Серед проектів Святослава Вакарчука – “Вночі” (2008) та “Брюссель” (2011).

Також читайте:   Альбом Sting`а "The Last Ship": плинність часу та простота

Останній альбом носить назву “Земля”, на полицях музичних магазинів його можна побачити ще з травня цього року. 12 пісень з цієї платівки вже за короткий час встигли здобути шалену популярність. Сьогодні ОЕ призначає нам французьке “побачення”, і одну із композицій – солодкаво-ніжну “Rendez-Vous” ви матимете змогу прослухати.

Послухаємо трішки рідної галичанам, музики, а саме, лемківської пісні у виконанні гурту Mansound та Оксани Білозір. Її особливістю є те, що в її основі покладений лемківський діалект, або ще як його називають – літературна говірка південно-західного наріччя української мови. Цікавим є те, що лемківська мова належить до західнокарпатського говору – одного із архаїчних говорів карпатської групи. Слухаємо та насолоджуємось.

Композиція, яку ви наступною зможете почути змушує ностальгічно посміхатися, захоплює своєю щирістю. Її виконує народний артист України, музичний продюсер – Олександр Пономарьов. Ця творча людина закарбувалась у пам’яті завдяки виконанню державного гімну України, та багаторазового володаря титулу “Кращий співак року”. Проте багато хто асоціює з його ім’ям такі пісні, як: “Варто чи ні”, “Ніколи”, “Серце”. Власне, до творчого доробку Олександра Пономарьова відносимо такі альбоми, як “З ранку до ночі” (1996), “Перша і остання любов” (1997),”Вона” (2000),”Він” (2001),”Я люблю тільки тебе” (2006), “Ніченькою” (2007), а також сингли: “Hasta la Vista” (2003) та “100 kisses” – разом з Ані Лорак (2006).

(Продовження у наступній статті)

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. Stakeholder 14.11.2013 пише:

    Вночі і Брюссель – це не проекти ОЕ, а проекти Вакарчука, тому вони і є окремими проектами, що вони – не ОЕ.

  2. Anna Folk 14.11.2013 пише:

    Власне, я ж і виділила, проекти! Але дякую за ремарку)Скоро напишу про цей гурт окремо 😉

  3. Stakeholder 14.11.2013 пише:

    Anna Folk,та нема за що, просто там було написано “проекти ОЕ”, добре що виправили 😮

  4. Anna Folk 14.11.2013 пише:

    🙂 гарного вечора! :music:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*