Трембіта – символ Гуцульщини - Блог про Львів

Трембіта – символ Гуцульщини

Трембіта

Львівський Євромайдан сьогодні вдень зустрів людей теплою молитвою та приємною музикою.

Власне, серед дивини-цікавинок помітила один із найавтентичніших музичних інструментів – трембіту.

Цей неодмінний атрибут Гуцульщини – голосний та містичний. Не кожен у змозі на ньому заграти.

Ви вже мабуть здогадалися, що сьогодні детальна мова йтиметься про трембіту. Отже, трембіта, це – народний духовий музичний інструмент, рід дерев’яної труби без вентилів і клапанів. У більшості випадків її обгортають березовою корою.

Думаю, для вас не буде секретом, що довжина трембіти – до трьох метрів, а діаметр – 30 мм. А це, хочу вас запевнити, дуже багато! Адже втримати такий гуцульський інструмент ой як не просто! (сама пробувала).

Щоб видобути звуки, та ще й якісь путні – взагалі мовчу! Цьому треба вчитися із дитинства або просто бути гуцулом 😉

Цікавим є те, що трембіта збільшується у розтрубі, у її вузький кінець вставляється дерев’яний, роговий або металевий мундштук, який носить назву пищик. Награш найчастіше виконується у верхньому регістрі.

На Гуцульщині існує декілька найпоширеніших приурочень гри. Трембіта була єдиним зв’язковим засобом пастуха з селом: саме завдячуючи звукам, що видобувалися, гуцули знали, де знаходиться отара та чабан. Часто звуки трембіти попереджали про небезпеку.

Також читайте:   Виступ симфонічного оркестру K&K Philharmoniker та K&K Opernchor у Львові

Ще один момент, без якого не можливо уявити наше буття – похорон. Якщо помирала якась людина, трембітарі одразу про це сповіщали. Не перелазити ж із гори на гору, їй Богу! (а мобільних тоді й в помині не було) і питати, хто саме відбув у вічність. Спеціальні мелодичні інтонації відповідали за ту чи іншу людину, проте ці тонкі нюанси знали лише самі жителі гуцульських сіл.

Інший аспект – це коляда, народне гуляння, коли задіяні усі. Трембітають разом із колєдниками та березою (людиною, яка заспівує у гурті). Цікаве таке дійство – Різдво на Гуцульщині, скажу я вам! От прийде час, і окремо напишу про святкування такого виду календарної обрядовості.

Цей витвір мистецтва занесений у Книгу рекордів Гіннеса, як найдовший духовий інструмент. Бо ж найбільші сягають довжиною до 8 метрів.

Трембіта – сакральний інструмент наших предків. Її потрібно берегти як символ комунікативності та автентичний зразок багатогранності українського народу.

Автор статті: Anna Folk.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*