У Дрогобичі відновили давню синагогу - Блог про Львів

У Дрогобичі відновили давню синагогу

Дрогобицька хоральна синагога

На заході України у передгір’ї Карпат, недалеко від Львова розташувалося затишне місто Дрогобич. Свою історію це місто почало більш як 900 років тому. В місті багато архітектурних та історичних пам’яток. В цій невеликій статті хочу розповісти про відновлення однієї такої пам’ятки. Мова йдеться про хоральну синагогу єврейської громади міста.

Історія побудови синагоги довга та складна. Споруду синагоги не оминули перебудови та пожежі. А з часом у єврейському передмісті Дрогобича, яке носило назву Лан, повстала синагога, яку ми бачимо сьогодні. Будівництво цієї споруди велося упродовж 23 років, з 1842 по 1865 роки. За зразок було взято синагогу з німецького міста Кассель. На момент закінчення будівельних та оздоблювальних робіт це була найбільша синагога на території Західної України та всієї Європи.

Також читайте:   Ярослав Осьмомисл - князь Галицького князівства

Під час Другої світової війни приміщення синагоги використовувалося німецькими окупантами як конюшні. Після закінчення війни радянський режим використовував її склад, а потім як меблевий магазин.

Руйнівний плин часу не оминув синагогу і вона з часом прийшла у жахливий стан. Спорудою ніхто не опікувався і вона занепадала.

синагога до відновлення

Після усунення від влади комуністичного режиму та здобуття Україною незалежності споруду синагоги було передано єврейській общині міста. За допомогою меценатів та єврейської громади було проведено зовнішній ремонт споруди хоральної синагоги.

Дрогобицька хоральна синагога

На сьогоднішній день споруда синагоги має привабливий зовнішній вигляд, зовнішні оздоблювальні роботи практично закінчені але залишилось ще багато оздоблювальних внутрішніх робіт, щоб повернути цій сакральній споруді свій первозданний вигляд.

Дрогобицька хоральна синагога

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*