АФЛУ. Ретроспектива. Частина 1 – сезон 2013/2014 - Блог про Львів

АФЛУ. Ретроспектива. Частина 1 – сезон 2013/2014

ХІТ - чемпіон

До старту нового, вже третього за ліком, сезону Аматорської футзальної ліги України залишається близько двох місяців. Ми вирішили вийти трохи раніше з «канікул» і згадати, як все проходило у двох минулих сезонах …

Сезон 2013-2014 років став дебютним для Аматорської футзальної ліги України.

Вперше аматорські змагання в країні проводилися за схемою, що складається з двох етапів. Перший етап складався з традиційних регіональних турнірів, які змагалися за загальним регламентом, включає в себе кілька важливих пунктів – надання заявок, висвітлення в ЗМІ, постійна інформація про хід змагань.

Завдяки такій системі в чемпіонаті 2014-2015 років в рамках АФЛУ взяло участь 998 команд, що грали в 27 чемпіонатах.

Другим етапом був фінал, який повинен був пройти протягом декількох днів в одному з міст країни і в якому повинні були взяти участь переможці регіональних чемпіонатів. З ініціативи футзальної асоціації Кривого Рогу була озвучена ідея проведення ще одного фіналу, в якому б взяли участь призери чемпіонатів, а також володарі і фіналісти місцевих кубків.

Так утворилися дві фінальні частини: Всеукраїнський фінал, в якому брали участь переможці чемпіонатів своїх міст і областей, і Елітний фінал, в якому брали участь призери чемпіонатів та переможці кубків.

Було багато побоювань – чи зуміють організатори регіональних відбіркових етапів виконати вимоги регламенту, чи поїдуть команди на Всеукраїнський фінал чемпіонів, чи викличе інтерес Елітний фінал? Але побоювання виявилися марними. Кращі аматорські команди країни так сильно хотіли вибратися за рамки місцевих змагань і визначити кращого, що не змогли цьому перешкодити ні політичні потрясіння, що відбувалися в країні, ні фінансові труднощі, внаслідок цього виникли у багатьох учасників.

Постало питання – де грати перший фінал?

Варіантів було кілька – Київ, Запоріжжя, Южноукраїнськ … Вибір припав на Одесу – південну столицю країни, відому своєю гостинністю і багатими футзальними традиціями.

В Одесу приїхали п’ятнадцять команд-переможниць регіональних відбіркових етапів. Волинь і Львів, Івано-Франківськ і Вінниця, Київ та Житомир, Одеса та Кривий Ріг, Жовті Води та Іллічівськ, Ізмаїл та Миколаїв, Хмельницький, Кіровоград і Нікополь.

Цікаво, що у складах деяких колективів ролі перших скрипок відводилися футзалістам, які ще недавно грали у вищому ешелоні українського футзалу. «Зоряні» склади були у таких команд, як: київський «ХІТ», львівський «Княжий Ринок», волинська «Надія».

Також читайте:   Яким був сезон 2017/2018 років в екстра-лізі

Дуже гарне враження залишив івано-франківський «Епіцентр К10». Прекрасно себе проявив кіровоградський УВС «Олімп». А справжнім відкриттям турніру став вінницький «Енергетик», поряд з «Олімпом» дійшов до півфіналу.

І все ж досвід на цей раз виявився сильнішим молодості – фіналістами стали львівський «Княжий ринок» і київський «ХІТ». Саме ці колективи спочатку вважалися головними претендентами на перемогу в турнірі. В очному поєдинку вони й розіграли звання переможця першого в історії чемпіонату Аматорської футзальної ліги України.

Долі було завгодно, щоб «золото» Всеукраїнського фіналу АФЛУ дісталося «хіту», гравці якого в цьому матчі виявилися трохи швидше, трохи точніше, трохи більш вдалим. І хто скаже, що перемога «хіта» була незаслуженої?

Елітний фінал пройшов також в Одеській області, а точніше – в Іллічівську. Пам’ятаєте, як колись це місто в чемпіонаті України представляла команда «Море»? А ще протягом багатьох років дитячі команди з Іллічівська брали участь у турнірах під егідою УДЮФЛ. Слід визнати, що іллічівські вболівальники за своїм темпераментом набагато перевершили одеських, а драматизму матчів Елітного фіналу вистачило б на кілька років вперед.

Чого коштував півфінал житомирського «Променя» з іллічівським «судноремонтником», в якому житомиряни зрівняли рахунок за 0,2 (нуль цілих дві десятих !!!) секунди до фінальної сирени, і вирвали путівку у фінал у серії пенальті.

Забігаючи наперед, відзначимо, що тема драматизму і житомирсько-іллічівського протистояння була домінуючою в перших двох розіграшах Елітного кубка.

Однак у фіналі «Промінь» чекало «Чорне море» – одна з найавторитетніших ветеранських команд країни впродовж останніх десяти років. «Чорноморці», у складі яких виділялися пограли у вищій лізі вітчизняного футзалу Віталій Ятло і Олександр Гирка, екс-воротар овідіопольського «Дністра» Костянтин Стародубовський і відразу став «королем іллічівського повітря» Роман Кушнір, зуміли обіграти більш молодих конкурентів.

Це тільки маленька частина історії про те, яким був перший сезон Аматорської футзальної ліги України.

Щось вийшло, а щось – ні. Тим не менше, початок було покладено, і керівництво АФЛУ будувало плани на майбутнє і посилено готувалося до наступного сезону …

Далі буде …

За матеріалами сайту: Аматорський футзал України.

Автор статті: Прес-служба АФЛУ.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*