АФЛУ. Ретроспектива. Частина 2 – сезон 2014/2015 - Блог про Львів

АФЛУ. Ретроспектива. Частина 2 – сезон 2014/2015

АФЛУ. Ретроспектива

Другий сезон в історії АФЛУ очікувався з не тільки з великим інтересом, але і з серйозними побоюваннями. Як на проект вплине ситуація в країні? Чи не відсунуть економічні та політичні проблеми футзал на другий план? На щастя, побоювання не підтвердилися – у футзал грала вся країна.

Незважаючи на всі проблеми, ліга провела повноцінний сезон, який завершився відмінними фіналами.

Багато регіонів порадували прямими трансляціями центральних матчів своїх чемпіонатів. Якісними і регулярними звітами протягом усього сезону виділялися кияни та хмельничани, запорожці й одесити, волиняни і вінничани, чудово відпрацювали журналісти із Черкас. Варто відзначити, що кінцівка сезону в багатьох чемпіонатах виявилася дуже наполегливою і заплутаною – боротьба за перемогу в своєму чемпіонаті і путівку у Всеукраїнський фінал велася буквально до останньої секунди. Головною втратою сезону стала відсутність з відомих причин кримчан. Сподіваємося, що тимчасове.

Варіантів проведення фіналу чемпіонів цього разу було два – Хмельницький і Запоріжжя. Після довгого обговорення вибір був зроблений на користь запорожців. І вони не підвели – фінал пройшов на дуже високому організаційному рівні. Крім слів подяки на адресу Запорізької обласної федерації міні-футболу, очолюваної Віталієм Ніколаєнко, окремо варто відзначити Миколи Сергієнка, віце-президента Федерації футзалу Києва, який багато зробив для успішного проведення обох фіналів АФЛУ.

Цього разу у Всеукраїнському фіналі взяли участь двадцять команд, які були розбиті на чотири групи. Всі ігри фіналу транслювалися в режимі он-лайн і викликали великий інтерес любителів футзалу всієї країни. Мінусом стала відсутність двох команд, які цілком реально могли б поборотися за медалі Всеукраїнського фіналу, а то й зовсім за звання чемпіона. Це – київський СОК «Штурм» та львівський «Княжий Ринок». Нагадаємо, що львів’яни були віце-чемпіонами в дебютному сезоні АФЛУ, поступившись у вирішальному поєдинку столичному «хіту». Що ж стосується «штурмовиків», то питання про їх участь залишалося відкритим до останнього моменту.

Але, не склалося.

Однак замість торішніх фаворитів з’явилися нові, не менш амбітні як за складом, так і по грі. Запорізький «Сиал Джет» і дніпропетровський Ювіком, полтавський ПЗМС і драбовский «Альтаїр» – всі ці команди-дебютанти були налаштовані поборотися за найвищі нагороди. Істотно посилилися волинська «Надія» і криворізький «Конкорд», традиційно потужно виглядали івано-франківський «Епіцентр К10» та хмельницький «Спортлідер» -3, практично повністю зберіг склад торішній порушник спокою вінницький «Енергетик», а колориту і шарму додало участь Енергодарської « Баварії ». Та й інші учасники явно не збиралися здаватися без бою. Формула турніру залишалася колишньою – після ігор в групах команди ділилися на дві ліги – вищу і першу (по вісім команд) і грали плей-офф, а чотири невдахи відправлялися додому.

Переможцем Першої ліги став херсонський «Стелс», у фіналі обіграв житомирський «Атлет». «Помаранчеві» їхали в Запоріжжі «темною конячкою», самі не знаючи, на що здатні. Трохи не вистачило херсонцям, щоб потрапити до першої вісімки, а от у Першій лізі команда виявилася сильнішою всіх.

Також читайте:   Йовічевич залишається у Шахтарі, "мутний" Металіст, хто на вихід з УПЛ (відео)

Були в рамках запорізького турніру і сенсації. Найгучніша з них – це невихід в плей-офф Вищої ліги черкаського «Альтаїра», який посилився такими гравцями, як Сергій Якунін, В’ячеслав Чуднов та Валерій Замятін. Але й ця трійця не допомогла «Альтаиру». Відверто не пощастило криворізькому «Конкорду», який у божевільному матчі, програючи по ходу зустрічі 2: 5, обіграв якраз зоряний «Альтаїр» – 8: 6, але у Вищу лігу не пробився.

Відкриттям турніру цього разу став полтавський ПЗМС, виборов у групі три перемоги, а в четверьтфінале тільки по пенальті поступився «Спортлідера» -3. Дуже приємне враження залишила Енергодарська «Баварія», також у четверьтфінале поступилася землякам з «Сиал Джета». Півфінали вийшли географічно вивіреними – в одному зійшлися запорожці й дніпропетровці, в іншому – волиняни і хмельничани. Удача виявилася на стороні Ювіком і «Надії», які подарували нам прекрасний фінал – з відмінною інтригою і драматичний розв’язкою на останніх хвилинах. Тут сильнішими виявилися дніпропетровці.

У порівнянні з минулим роком, зріс рівень і Елітного фіналу, який пройшов в Одесі. Багато в чому це стало можливим завдяки тому, що там грали деякі команди, що мали досвід ігор в першому сезоні. Ці колективи значно підвищили свій рівень гри, що дало привід вважати фаворитами змагань такі команди, як «судноремонтник», КРИПТО, «Шустов», «Промінь» та «PARTIZAN».

Участь в Елітному фіналі цього разу прийняло 24 команди, і після першого етапу довелося розділити команди відразу на три ліги – Вищу, Першу і Другу. Переможцем Другої ліги став Жовтоводський «КРИПТО», для якого цей успіх напевно стане новою сходинкою до наступних вершин аматорського футзалу. Те ж саме можна сказати і про чемпіона Першої ліги, столичну «IPC-Skidka», яка хоч якось змогла підтримати марку київського футзалу. Що ж стосується переможця Елітного фіналу, то житомирський «Промінь» може вважати одеський регіон фартовим для себе – якщо в минулому сезоні команда врятувала півфінал за 0,2 секунди до кінця, то на цей раз житомиряни проявили характер у фіналі, зрівнявши рахунок за 0, 99 (!) секунди до сирени, і перемігши Іллічівський КіМ в серії пенальті.

Таким нам запам’ятався другий сезон АФЛУ. Чого чекати від нового сезону Аматорської футзальної ліги України? Дуже хочеться зафарбувати «білі плями» на карті АФЛУ, іншими словами, поповнити список учасників чемпіонатами з Рівненської, Сумської, Харківської, Чернігівської, Закарпатської, по можливості Луганської та Донецької областей. Не будемо забігати вперед, але щиро сподіваємося, що в третьому сезоні географія АФЛУ істотно розшириться, а кількість команд-учасниць зросте.

Віримо в краще …

За матеріалами сайту: Аматорський футзал України.

Автор статті: Прес-служба АФЛУ.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*