Як змінювався курс долара з 1996 по 2016 рік в Україні

Курс долара

Спілкувався вчора з одним хорошим приятелем на тему фінансових вкладень в українські банки.

Зійшлися на думці, що з теперішньою нестабільною ситуацією в країні нема сенсу зберігати свої капіталовкладення саме в нас.

Зокрема, колега розповідав про те, як свого часу поклав кілька тисяч доларів на депозитний рахунок. З часом їх інфляція з’їла й він не те що зумів заробити, а й втратив кілька тисяч.

Ось так і живемо… Тому, у тій же розмові він сказав, що гроші якщо й буде зберігати, то або в панчохах, або ж в іноземних банках.

Блог Воробуса вирішив проаналізувати курс долара у порівнянні з нашою гривнею починаючи із 1996 року й аж до наших днів.

Як змінився його курс і скільки втратили у порівнянні з минулими роками.

Отже, якщо не зраджує статистика, то протягом 1996-1997 років мінімальна заробітня платня трималася на рівні 15 гривень в місяць, курс долара був 1,8 гривні. Виходить що середньостатистичний українець мав тоді зарплату розміром в 8,30 «зелених».

Із 1998 й по 2000 рік зарплата в Україні зросла із 15 гривень в місяць й аж до позначки 74 гривні. При цьому курс долара підвищився до рівня 5-ть гривень за один американський «зелений».

Вдумайтеся в цифри, чи могли ми тоді знати, що до 216 долар подорожчає приблизно в 5 разів.

Але, йдемо далі.

Також читайте:   Звідки береться секонд-хенд

У період із 2001 і до 2008 року рівень мінімальної зарплати українців почав стрімко рости. Із 74 гривень оплата парці виросла за всім років до рекордних тоді 515 гривень.

При цьому курс долара тримався фактично на рівні. Бували роки, що він навіть знижувався. Але, в середньому він був 5 гривень за один «зелений».

У 2008 році мінімальна зарплата українця становила майже 102 долари.

2009 – 2014 рік у плані мінімальної зарплати пройшов також з позначкою – «підвищення». Звісно, це були смішні суми, бо зарплата зросла до 1218 гривень, а це майже 700 гривень, увага, за 6 років.

Проте, принаймні долар тоді тримався на рівні – 8 гривень з копійками. У 2009 році відбувається різке підняття долара на три гривні, а потім стабільність.

Виходить що людина мала мінімальну зарплату на рівні 150 доларів.

Ну, а найбільш катастрофічним були для долара та українців кінець 2014 і весь 2015 рік. Долар із 8 гривень різко стрибнув до позначки 14 гривень за штуку, а потім й взагалі перестрибнув позначку в 20 гривень.

Чесно, тоді думав що наша економіка й люди не витримають таких змін. Хтось на цьому всьому добряче заробив.

Що ми маємо зараз? Мінімальна зарплата складає 1378 гривень, а це майже 58 доларів.

Хіба можна з такою зарплатою поїхати на відпочинок в ту ж Європу?

Далі буде????

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. arhivarius 28.01.2016 пише:

    Відносно тупості Гонтарєвої сумніваюсь. Вона наші з Вами гроші гребе лопатою, та годує яйценюха, нашого шановного президента,”капустою”, яка їм дуже до вподоби. А от простому люду доводиться перебиватися на огірках та квасолі. 😀

  2. Лінда 17.03.2016 пише:

    Друзі, досить вже слідкувати за курсом валют і сподіватися, що гривня таки дасть собі раду. Долар рості і буде рости. Це замкнуте коло інфляції. Подумайте самі. Більша частина Землі живе в кредит, то звідки взятися нормальному обігу грошей. Це просто масова і незворотня інфляція. А що найжахливіше, Україна страждає через це вкрай сейрлзно. Тому, чесно скажу, шукайте шляхи у Європу. Я вже кілька років працюю в Польщі. Є свої нюанси, але…

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*