Пам’ятник Роману Шухевичу в Білогорщі - Блог про Львів

Пам’ятник Роману Шухевичу в Білогорщі

Пам'ятник Шухевичу в Білогорщі

Щось ніяк Воробус не міг зібратися й написати публікацію про те, як ще минулого місяця мені вдалося відвідати колишнє село, яке потім було включене до залізничного району Львова й має назву – Білогорща.

Точніше саму статтю про нього написав, а от про одне з найцікавіших місць таки забув. А таким у Білогорщі є музей та пам’ятник Роману Шухевичу – українському політичному діячу, члену галицького крайового проводу Організації українських націоналістів, командиру українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941–1942).

Також він був генералом-хорунжієм, головнокомандувачем Української повстанської армії, головою Секретаріату Української головної визвольної ради.

На жаль, перший відвідати так і не вдалося, бо був тут рано й він був ще зачинений, а от до пам’ятника сходив.

Відкритий він був у не так далекому 2009 році, а його творцями є: скульптор – Ярослав Скакун та архітектор – Володимир Сачко.

Місту пам’ятник загалом обійшовся у 450 тисяч гривень. 350-ть було виділено у 2008 році, решту вже безпосередньо перед самим відкриттям.

Без рагулів також не обходиться. У 2013 році була спроба вандалів демонтувати скульптуру, але, на щастя, все обійшлося.

Що ж, спробую зайти на територію де стоїть пам’ятник Шухевичу. Спершу думав, що тут нікого не впускають і все зачинено, але коли поглядів уважніше, то побачив на огорожі гачок.

Також читайте:   Про довіру, як найтоншу форму Любови

Відкрив маленькі ворота й пішов далі.

Пам'ятник Шухевичу

Сама скульптура стоїть в самому кінці. Навіть не можу сказати точної висоти, адже спершу йде постамент, а потім бюст Романа.

Не дивно, що підпис до пам’ятника також є. Збоку також розташований прапор України, який майорить над меморіалом.

Як на мене, бракує тут лавочок. А чому б і ні? Є старші люди, що полюбляють приходити сюди, а сісти то нема де. Приходиться шукати такі місця десь поруч, скажімо серед лісу.

А ще Воробус звернув увагу на дуби, які тут насаджені. Біля ниє навіть підпис – «цей дуб посаджено біля пам’ятника Р. Шухевича з жолудя, привезеного в 1991 році з Великої Хортиці – свідка козацької слави, ровесника України.

Нехай він буде символом єдності та незалежності України».

Дошка

Дуб

Ось такий от він пам’ятник Роману Шухевичу в Білогорщі. Якщо випаде нагода з’їздити сюди ще один раз, то обов’язково навідаюся сюди знову та відвідаю музей.

Можливо вже буде відчинений.

А поки що, пропоную переглянути ще кілька світлин із цього місця:

Вивіска

Музей Шухевича

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*