Як Воробус прогулювався старовинною колією у парку “Знесіння” - Блог про Львів

Як Воробус прогулювався старовинною колією у парку “Знесіння”

Старовинна колія

У вихідний день неділі Воробус вирішив не лежати в хаті, а здійснити цікаву екскурсію Шевченківським гаєм, адже саме в цих краях проходить старовинна залізнична колія, яка ще за часів Австро-Угорщини (збудована в 1912 році) служила чудовим транспортним сполученням таких районів міста як Підзамче та Винники

Колись мені про неї багато розповідали. Але, одна справа багато чути, а інша – один раз побачити.

Шукав старовинні карти в інтернеті, читав розповіді інших людей й саме завдяки цим джерелам вирішив розпочати свою подорож колією неподалік церкви Покрови на вулиці Личаківській. Саме за нею й проходить колія, яка тягнеться від заводу «Ензим».

Початок маршруту

До Винник колії вже нема, залишилися одні руїни. Шкода, адже можна було би зараз зробити якийсь екскурсійний маршрут.

Та й взагалі думаю, що якби не завод «Ензим» куди кілька разів на тиждень возять цистерни, то й цей кусок колії би також був занедбаний або ж просто би розібрали на деталі.

Потяг Воробус потім ще зустріне, як це не дивно здається, а поки йду собі колією у напрямку Шевченківського гаю.

Станція Личаків

Колія в досить таки хорошому стані, по боках покошена трава, житлові будинки, а там де колись я так зрозумів сиділа бабуся, яка перемикає стрілку колії стоїть будинок. Ось так от.

Будинок

Пробую перемкнути стрілку….

Перемикання стрілки

А далі переді мною видніється міст на якому, як це часто трапляється, є надписи. «Ірка, вітаю тебе!!». Стає ще цікавіше…

Також читайте:   Роздуми про Львів

Ліворуч відходить стежина саме з неї можна вийти як на міст, так і піти нормальною дорогою до Шевченківського гаю.

Міст

Саме тут мене зустрічає дизель, який везе, увага, сірчану кислоту. Машиніст сигналить зганяючи мене з колії. Весело, що потяг таки здибати вдалося. Дизель… Електричні тут не передбачені.

Дизель-потяг

Піднявся на кілька хвилин на міст. Він тупиковий й не веде нікуди. Можна хіба просто постояти й зробити кілька панорамних фото. Львів звідси також видно непогано.

Вид з моста

А далі я прямую колією, де стає все цікавіше та цікавіше. Десь тут і людям наодинці не радив би ходити. Біля колії зустрічаю дерево, а на ньому шприци. Наркомани тут також бувають. Хоча, так відверто, вони багато де бувають.

Колія заростає

Йду далі й вже ліворуч починає виднітися територія Шевченківського гаю, а колія тягнеться в сторону села Кривчиці, потрохи починає заростати. Тут за нею не так доглядають як на Личакові.

Завершується все неподалік станції Підзамче.

Ще у 2014 році було багато розмов про те, що цю старовинну колію будуть використовувати для рейкового велосипеду, який має швидше доставити людину на вулицю Личаківську. Для цього вже зараз будують велосипеду доріжку.

Але, це вже тема іншої статті на блозі.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. vrubli 22.08.2016 пише:

    Ігоре, дуже цікаво, я й не знала про таку особливість цих місць!
    Чекатиму на статтю про рейковий велосипед (надіємось він таки буде).

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*