Чемпіонат України серед ВНЗ. ХНУ ім. Каразіна вперше став чемпіоном України

Чемпіони

У фінальному поєдинку харків’яни розгромили СумДУ.

Фінал чемпіонату України серед ВНЗ одночасно був і слобожанським дербі. До того ж, обидва фіналісти – і ХНУ. І СумДУ – досконально знають один одного, тому що зустрічались між собою в рамках відбіркового етапу. Тому, всі ці обставини мали налаштувати глядачів на безкомпромісний фінал.

Вже на початку зустрічі мав забивати Абакшин, однак найкращий бомбардир «каразінців» не зміг збільшити свій гольовий доробок. Сумчани тут же відповіли своїм моментом, але спроба Катериніна була не досить складною для Панішева. А вже на 3-й хвилині ХНУ повів у рахунку після того, як Сорін подав кутовий, а Малишко пробив з дальньої відстані. Сумські «політехівці» спробували тут же відігратись, але замість цього отримали контратаку на свої ворота, яку точним ударом завершив Панасенко. На цьому біди сумчан не завершились. Через кілька миттєвостей Васильєв ледь не зробив рахунок 3:0 на свою користь. Але цього разу сумській команді пощастило. Тим не менш, можна було сміливо казати про те, що стартовий відрізок фіналу був цілком та повністю за підопічними Віталія Чернишова.

Ближче до екватору першого тайму вже СумДУ спробував перехопити ініціативу, однак харків’яни грамотно грали у захисті та не дозволяли своїм опонентам створити бодай би щось небезпечне біла воріт Панішева. Тому, підопічним Сергія Песоцького якщо і вдавалося бити по воротах, то ці удари були неточними. І тільки на 9-й хвилині їм вдався акцентований удар, коли Прощенко з вигідної позиції пробив у поперечину. А ще через кілька миттєвостей вже Зеленкевич виходив на ударну позицію, однак його спробу було заблоковано. На це харків’яни відповіли голом Моспана. І хоча до кінця гри було ще багато часу, та «каразінці» вже робили сміливу заявку на перемогу. А от сумчанам після цього довелося змінювати воротаря – Сітнер поступився своїм місцем Петухову. Однак, незважаючи на все, СумДУ все-таки йшов вперед з надією як мінімум відновити інтригу. Але разом з тим вони почали розкриватись, завдяки чому у харків’ян були можливості організувати випади на ворота Петухова, у якого з’являлась робота. Варто відзначити, що дії Петухова у «рамці» додали впевненості сумчанам, які почали сміливіше йти вперед. Зеленкевич розганяв атаки СумДУ, та й сам він іноді виходив на ударну позицію. Але разом з тим підопічні Сергія Песоцького намагались знайти на вістрі атаки Мисловського. А поки «політехівці» шукали свою «десятку», харківська «десятка», тобто, Моспан, організував стрімкий прохід до володінь Петухова, який завершився передачею на Малишка, а той оформив дубль – 4:0.

Теоретично у сумчан, незважаючи на дуже велике відставання, ще була надія на порятунок. Але для цього їм треба було вже з перших хвилин другого тайму зробити акцент на атаку.. Підопічні Сергія Песоцького спробували це зробити, однак ставка на швидкий гол не спрацювала. Перш за все, це було пов’язано з тим, що в атаках сумчан не завжди були присутні завершальні удари. А якщо вони і були, то або в Панішева, або повз ворота. І це, звичайно, зменшувало шанси «політехівців» на відновлення інтриги. До того ж, їх харківські візаві мали кілька небезпечних випадів, котрі якимось чином не закінчились взяттям воріт Петухова. Врешті решт, на 27-й хвилині Ігумнов вийшов п’ятим. Це означало, що Песоцький починав ризикувати. Однак, навіть розіграш зайвого не допомагав сумчанам відквитати бодай би один гол. І на 30-й хвилині Ігумнов таки скоротив відставання своєї команди. Однак, звісно, одного голу було замало. Тому, «політехівці» продовжували розігрувати штучну більшість. Але гол Абакшина знову відновив перевагу ХНУ в чотири м’ячі та ще більше наблизив харків’ян до омріяних золотих медалей. А ще один гол «вісімки» харківської команди, вочевидь, вже остаточно зняв усі питання щодо чемпіона.

Також читайте:   Гранд-ліга Львівщини. На другому етапі стартуємо з перемоги над «Avenga»

Однак, до офіційного підтвердження залишалось трохи менше шести хвилин. І в цей час сумчани продовжували розігрувати п’ятого. З одного боку – вже не зовсім було важливо – голом більше чи голом менше. Але з іншого – підопічні Сергія Песоцького все-таки намагались зробити своє відставання менш пристойним. Але господарі майданчику дисципліновано грали в обороні, не дозволяючи своїм візаві бодай би змусити Панішева вступити у гру. Сумчани так і продовжили атакувати до останніх секунд, але з цього нічого не вийшло. Отже, команда ХНУ ім. В. Каразіна вперше у своїй історії стала чемпіоном України серед ВНЗ. Заодно харків’яни взяли переконливий реванш за поразку у фіналі 2016 року, який проходив у Сумах.

ХНУ ім. В. Каразіна (Харків) – СумДУ (Суми) – 6:1
Голи: Малишко (3, 19), Панасенко (5), Моспан (11), Абакшин (33, 34) – Ігумнов (30)
ХНУ ім. В. Каразіна: Панішев (Лікєєв, 39) – Моспан, Терентьєв, Абакшин, Панасенко – Масленніков, Малишко, Сорін, Васильєв – Семенов, Айвазян, Імам амал
СумДУ: Сітнер (Петухов, 11) – Ігумнов, Зеленкевич, Прощенко, Бабинін – Мисловський, Зеленський, Катеринін, Колесник
Попередження: Сорін (17) – Зеленський (9), Ігумнов (32)

За підсумками чемпіонату України серед ВНЗ були визначені найкращі гравці. Найкращим воротарем був визнаний голкіпер «Львівської політехніки» Ярослав Морикишка. Найкращим бомбардиром став Данило Абакшин, який протягом усього чемпіонату забив шістнадцять м’ячів. А найкращим гравцем було визнано лідера команди ХНУ ім. В. Каразіна Максим Панасенко.

Джерело: 5 x 5.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*