Футзальний 2019 рік: підсумки - Блог про Львів

Футзальний 2019 рік: підсумки

Футзальний рік позаду

2020 рік вже вступив у свої права. Однак, це не заважає нам підбити деякі підсумки року, який минув, та поділитись очікуваннями від року, який прийшов. Отже, поїхали…

2019 рік, що минув, видався багатим на футзальні події. Зокрема, у 2019 році вперше були проведені фінальні частини чемпіонату Європи серед юніорів до 19 років та чемпіонату Європи серед жінок. Приємно, що у фінальних етапах обох цих турнірів, які проводились вперше, були і збірні України (юніорська та жіноча). На жаль, ці два континентальні форуми не принесли нам медалей, але ми віримо в те, що успіхи команд Віталія Одегова та Олега Шайтанова ще попереду. До того ж, той факт, що ці турніри вперше проходили під офіційною егідою УЄФА, дає надію на те, що на футзал у нашій країні будуть звертати більше уваги. Відповідно, це буде стимул для тренерів працювати ще краще, аби наш футзал поповнювали дійсно талановиті гравці, які змогли би повернути йому колишню славу.

Безумовно, найпозитивніша подія 2019 року – це вдалий виступ українських студентських команд на чемпіонаті Європи серед закладів вищої освіти, де представники України здобули комплекти нагород. Зокрема, чоловіча команда ХНУ ім. В. Каразіна стала віце-чемпіоном Європи, а жіноча команда НПУ ім. М. Драгоманова стала бронзовим призером «УніверЄвро». До речі, Україна вперше була представлена у жіночому турнірі чемпіонату Європи серед ЗВО. І одразу – такий успіх!

На жаль, були і негативні моменти в цьому році. Перш за все, це стосується того факту, що Україна, на жаль, знову не буде представлена своїм чемпіоном у «Фіналі чотирьох» Ліги чемпіонів, оскільки херсонський «Продексім» завершив свої виступи на стадії Елітного раунду. Тому, всі сподівання на «Фінал чотирьох» ми тепер залишаємо на осінь 2020 року, яка і без того буде багатою на події.

Новий рік для вітчизняного футзалу буде роком великих випробувань, адже у ньому нашим збірним доведеться вирішити багато завдань. Зокрема, вже у лютому чоловіча національна збірна України гратиме в Елітному раунді відбіркового етапу чемпіонату світу, який восени цього року відбудеться у Литві. І всі ми маємо надію на те, що серед учасників цього футзального «мундіалю» буде і команда Олександра Косенка. І якщо наша збірна потрапить до «мундіаль», то, безумовно, це буде головною новиною футзального 2020 року в Україні. Тому, побажаємо успіху підопічним Олександра Косенка.

Але не тільки на чоловічу національну збірну України ми будемо звертати увагу. Протягом цього року ми будемо приділяти увагу також і юнацькій та жіночій збірним України, які будуть готуватись до відбіркових матчів Євро (U-19) та жіночого чемпіонату Європи фінальні стадії яких відбудуться вже у 2021 році. Однак, спочатку нашим збірним треба підготуватись до цих відбірковий матчів, щоб потім вдало подолати відбір. Якщо казати про жіночу збірну, то тут можна бути спокійним – у Олега Шайтанова є сформований кістяк команди, де грають вже перевірені футзалістки. Що стосується юніорської збірної, то про неї ми вже писали – є всі підстави вважати що ця збірна, складена з юнаків 2002 року народження, має дуже великі перспективи, і вона цілком реально може виступити краще, ніж збірна юнаків 2000 р. н. Залишилось лише підтвердити це на практиці.

Також читайте:   Перемога "Енергії" та поразка "Галицьких Левів"

Взагалі 2020 рік, як ми вже казали, буде дуже цікавим у плані футзальних подій. І мова йде не тільки про чемпіонат світу у Литві. На нас чекають цікаві події, пов’язані з Лігою чемпіонів. По-перше – це стосується «Фіналу чотирьох», адже вперше він відбудеться у країні, яка не має свого представника у фінальному етапі. Нагадаємо, що вирішальна стадія Ліги чемпіонів пройде наприкінці квітня у столиці Білорусі, Мінську. Тобто, УЄФА робить ще один крок до популяризації не тільки футзалу, а і Ліги чемпіонів. І це – дуже перспективний варіант подальшого розвитку цієї динамічної та цікавої гри, яка проходить у форматі 5х5. Також ми з нетерпінням будемо чекати на наступний сезон Ліги чемпіонів. Річ у тім, що все йде до того, що Ліга чемпіонів у перспективі буде проходити у новому форматі, і більшість матчів проходитиме за системою «дім-виїзд». І це, звичайно, має додати вболівальниць кого інтересу до матчів футзальної Ліги чемпіонів. Окрім того, за системою «дім-виїзд» проходитимуть і матчі відбіркового етапу чемпіонату Європи, адже нагадаємо, що відтепер відбір футзального Євро проходитиме у 4-річний цикл. І вже після чемпіонату світу ми зможемо спостерігати за перипетіями відбору на Євро-2022, який відбудеться у Нідерландах. А це означає, що українські вболівальники зможуть частіше бачити нашу збірну та підтримувати її. Тому, всі ці зміни у футзальних змаганнях наводять лише на одну думку: футзалу у 2020 році буде багато. І це не може не радувати.

Окрім того, у 2020 році відзначатиметься серйозна дата: 90-річчя народження такого виду спорту як футзал. Так, саме у 1930 році футзал почав зароджуватись в Уругваї, а потім підкорив увесь світ. Тому, футзальний портал «5х5» оголошує 2020 рік роком футзалу. І давайте проведемо його саме у ритмі цієї популярної гри у форматі 5х5.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*