Які фільми подивитися під час карантину. Частина перша - Блог про Львів

Які фільми подивитися під час карантину. Частина перша

Карантин

Всім привіт!!!

Поки всі переживають епоху карантину (дай Боже, щоб не “епоху зміїних змін”, про яку співав у одній своїй пісні Михайло Бойко), багато хто ділиться фільмами, які можна подивитись у вільний час.

Що ж, я теж підтримую флешмоб #фільми_під_час_карантину та спробую порекомендувати ті фільми, які можна подивитись у вільний час.

1. “Тіні забутих предків” – культовий фільм Сергія Параджанова за мотивами не менш культового роману Михайла Коцюбинського. Багато в чому ця картина особлива, оскільки навколо неї було багато містичних подій. Окрім того, не будемо забувати, що саме під час презентації фільму “Тіні забутих предків” було оголошено про арешти української інтилігенції, після чого Василь Стус встав зі свого глядацького крісла та сказав: “Хто проти тиранії, встаньте!”. Ну, і мені, як шанувальнику Рок-гурт “СонЦе”, мабуть, не треба зайвий раз нагадувати, під враженням якого фільму написала одну зі своїх знаменитих пісень (приспів з якої часто можна побачити у моїх постах) Наталия Богута. 🙂

2. “Заборонений” – власне кажучи, фільм про життя та смерть самого Василя Стуса, де, до речі, згадується і той епізод, про який я писав вище. Про цей фільм я свого часу писав окремий пост – після перегляду його у кінотеатрі. Якщо хочете згадати, як українці жили в радянський час – там усе це показується. І, до речі, на правах піару, скажу, що мій хороший друг Ігор Двигало (Ihor Dvyhalo) поклав на музику легендарний вірш Стуса “Як добре те, що смерті не боюсь я”. Цей вірш лунає наприкінці фільму (вважайте це за спойлер).

3. “ТойХтоПройшовКрізьВогонь” – теж культова стрічка з Дмитро Лінартович у головній ролі. Усі ми зараз чекаємо на “Толоку” (і я впевнений, що після закінчення карантину на переглядах “Толоки” буде аншлаг!). Але поки чекаємо – гріх не подивитись цю картину, сюжет якої заснований на реальних фактах. Дмитро дуже органічно вписався у головну роль – Івана Додоки. І коли люди згадують про Дмитра Лінартовича, то одразу згадують цю стрічку.

Також читайте:   Санта-Барбара по-воробусівськи

4. “Гетьман” – фільм, який особисто я люблю передивлятись дуже часто, оскільки кожного разу я відкриваю для себе з нового боку як головного героя, Богдана Хмельницького, так і актора, який його зіграв – Костянтин Лінартович. Тут я згодний зі своєю мамою, яка каже, що таких харизматичних акторів у нас наразі дуже мало. Якщо Вам хочеться згадати часи, коли “І не було в нас чужаків, чавила булава тих жуків, і був звитяжний гонор, побитий чорний ворон”, то цей фільм – саме для Вас.

5. “Нескорений” – фільм про життя та смерть Героя України Романа Шухевича. Коли я подивився вперше, то дуже сильно здивувався двом фактам. По-перше – ця стрічка з’явилась на початку 2000-х років, коли було дуже мало українського патріотичного кіно. По-друге – неперевершена гра Ірми Вітовської. Зізнаюсь чесно: для мене Ірма Вітовська довгий час асоціювалася з роллю у відомому ситкомі “Леся + Рома”. Але після перегляду “Нескореного” я подивився на цю акторку інакше, і не можу нічого сказати, окрім як “Браво!”. До того ж, цей фільм (я в цьому впевнений) багатьом розкрив очі на те, як жив Роман Шухевич і як він боронив Україну.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*