Як вибрати ігровий ноутбук? - Блог про Львів

Як вибрати ігровий ноутбук?

ігровий ноутбук

Як правило, ігровий ноутбук обирають ті користувачі, які хочуть отримати максимальне задоволення від проходження найсучасніших хітів, занурюючись у віртуальний світ комп’ютерних ігор. Але часто буває і так, що цей пристрій не використовується точно за призначенням. Адже іноді може знадобитися виконувати на ньому й інші завдання, які вимагають високої продуктивності або ж великого обсягу пам’яті для зберігання даних. У будь-якому випадку, перед вибором ігрового ноутбука непогано б вивчити його характеристики і підібрати саме той пристрій, що підійде вам за всіма параметрами.

А для того, щоб простіше було визначитися з їх необхідним набором, пропоную ознайомитися з найважливішими моментами, на які слід звертати увагу при виборі ігрового ноутбука.

  • По-перше, ноутбук – безальтернативний варіант, якщо ви часто переїжджаєте з місця на місце. В іншому випадку геймеру краще звернути увагу на десктоп.
  • По-друге, ігрові ноутбуки – це не просто назва та підсвічування клавіатури. У багатьох неігрових ноутбуків встановлено досить потужне «залізо», тому сучасні ігри вони теж запустять. Але основна заковика криється в температурах. Звичайний ноутбук, як правило, не призначений для тривалих ігрових сесій. Система охолодження просто не впорається з таким навантаженням, в результаті чого впаде продуктивність. Тому розкрити потенціал потужного заліза не вийде і воно буде просто простоювати. Втім, для невимогливих ігор на зразок Dota 2 можна брати практично будь-який ноут і не переплачувати, наприклад, якийсь ноутбук ASUS.
  • По-третє, щоб ігровий ноутбук працював на повну потужність, йому потрібно живлення від мережі. Якщо ви плануєте грати переважно від батареї, то це не надто хороша ідея.

Основним критерієм при виборі геймерського лептопа є потужність пристрою, яка залежить від головних його комплектуючих: відеокарти, процесора, оперативної пам’яті і інших.

Відеокарта (GPU) – це один з найважливіших пристроїв для геймерського ноутбука, адже саме вона відповідає за якість і деталізацію картинки, яка буде відображатися на моніторі. При виборі хорошого графічного чіпсета для ігрового ноутбука необхідно відштовхуватися від таких показників як тактова частота і пам’ять відеокарти. Адже чим вище частота функціонування GPU, показник якої в сучасних відеоадаптерах становить від п’ятисот до двох тисяч мегагерц, тим вище швидкість обробки графічної інформації. Обсяг пам’яті відеокарти в геймерських пристроях повинен становити від двох до восьми гігабайт.

Сучасні геймерські ноутбуки оснащуються відеокартами переважно компанії NVIDIA, що є лідером на світовому ринку. Наприклад, ігровий ноутбук Dell Alienware 15 R4 обладнаний однією із найкращих на сьогодні відеокарт NVIDIA Geforce GTX 1080, але і ціна у нього понад 100 тисяч гривень.

Dell Alienware 15 R4

При виборі геймерського ноутбука потрібно виходити з швидкодії установленої в нього відеокарти у зв’язці з потужністю центрального процесора (CPU). Потужний процесор – це ще одна невід’ємна частина, без якої неможливо уявити собі ігровий ноутбук, оскільки саме від нього залежить загальна продуктивність пристрою.

CPU для геймерських лептопів повинні мати в собі чотири і більше ядер. Кількість ядер у центральному процесорі безпосередньо впливає на обсяг оброблюваної інформації, а тактова частота – на швидкість обробки даних. Виходить, чим більше ядер і чим вище частота процесора, тим продуктивніше він буде працювати. Найпотужніші – Intel Core i9, за ним слідують процесори лінійки Intel Core i7, ще менш потужні Intel Core i5. В AMD це відповідно флагман Ryzen 9, далі йдуть Ryzen 7, Ryzen 5.

Оперативна пам’ять (ОЗУ) – це ще одна важлива характеристика при виборі ігрового ноутбука, адже її обсяг також багато у чому впливає на продуктивність системи в цілому. Простіше кажучи, чим більше додатків запускається користувачем, тим більший обсяг оперативної пам’яті потрібний. Сучасні хіти ігрової індустрії дуже вимогливі і в більшості випадків восьми гігабайт ОЗУ вже може не вистачити для запуску деяких ігор, тому варто брати 16.

Ще одним важливим параметром при виборі геймерського ноута є система охолодження. Від ефективності цієї характеристики безпосередньо залежить частота роботи CPU і відеокарти. При покупці ігрового пристрою необхідно звертати увагу на те, щоб система охолодження не розташовуючись з правого боку, бо тоді вона може нагрівати мишку і руку користувача, створюючи додатковий дискомфорт.

Уявити собі ігровий ноутбук без твердотільного SSD накопичувача практично неможливо. Такі накопичувачі працюють на високих швидкостях, які на порядок вище, ніж в звичайних жорстких дисках. А значить процеси завантаження з SSD диска будуть відбуватися значно швидше, тому як мінімум на них потрібно ставити операційну систему і різні програми. Але покупка SSD великих обсягів зазвичай влітає в «копієчку», і не кожен може дозволити собі ноутбук з таким накопичувачем великої ємності. Часто виходом з такої ситуації є придбання ноутбука з SSD об’ємом 128 або 256 Гб і додатковим HDD накопичувачем, куди будуть встановлюватися гри. Однак слід розуміти, що сучасні комп’ютерні іграшки займають дуже багато місця, тому обсяг жорсткого диска в ігрових ноутбуках повинен становити не менше одного терабайта.

Одним із дуже важливих параметрів при виборі геймерського ноутбука є екран, адже саме на нього буде спрямований ваш погляд тривалий період часу. Тому розмір діагоналі ігрових ноутбуків варіюється від 15 і до двадцяти одного дюйма. Дуже поширені в ігрових серіях лептопів дисплеї з роздільною здатністю Full HD – 1920х1080 пікселів, рідше застосовуються більш нові і потужні технології, що підтримують дозвіл QHD – 2560х1440 пікс. і 4К – 3840х2160 пікс.

У екранах сучасних ноутбуків використовуються матриці двох видів: IPS і TN. Теоретично у ноутах найкраще використовувати матрицю IPS, так як у неї кращі кути огляду і передача кольорів. Але в ігрових пристроях найчастіше використовують саме TN матрицю, тому що цю технологію відрізняє вища швидкість відклику, яка необхідна у динамічних сценах.

Геймерська клавіатура в першу чергу повинна бути досить зручною та ергономічною, з огляду на те, що користувач буде проводити за нею досить тривалий час. Для того, щоб максимально спростити геймерам життя для таких пристроїв введення розробляються оригінальні і комфортні дизайни, застосовуються високотехнологічні матеріали, додаються деякі додаткові клавіші, які найчастіше використовуються в іграх. Клавіатура геймерських ноутбуків у більшості випадків оснащена підсвічуванням, що полегшує процес гри у нічний час.

ігровий ноутбук

Купуючи будь-який ноутбук, в тому числі і для ігор, кожному хочеться мати більш легкий, компактний і тонкий пристрій. Однак сучасні геймерські ноути далекі від таких ідеалів у вазі. Зазвичай, їх вага варіюється у межах 3-5 кг., та й габарити у них будуть більшими, ніж у звичайних ноутбуків. Хоча зараз продаються новомодні ультратонкі геймерські ноутбуки в дизайні Max-Q. Однак слід звертати увагу на те, що відеокарти в таких пристроях працюють на порядок повільніше своїх аналогів в комплектації «товстих» ноутів. Та й ціни на такі ноутбуки «кусаються».

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*