“Зелене око” – озеро, за яке ми забули

Зелене око

Сидіти вдома, особливо після роботи, не хочеться, то ж після роботи стараюся або ж гуляти пішки, або ж їздити на велосипеді. Звісно, знаходжу нові місця.

Не цікаво ж ходити в одні й ті ж.

Чесно признаюся, коли побачив це місце, дуже здивувався. Справа в тому, що на стадіон «Україна» ходив і гуляв у цих місцях, мабуть, сотню разів, але ніколи не міг й близько збагнути, що у цих районах є озеро.

І ось буквально кілька днів тому назад прогулювався парком якраз біля стадіону, повертатися назад – на вулицю Зелену я не хотів, а вирішив спуститися до низу. Яким же було моє здивування, коли я побачив озеро.

Як виявилося згодом, у народі його називають «Зелене око». Отакої…

Прийшовши додому, вирішив поритися в історії й, як виявилося, «Зелене око» колись було дуже популярним серед місцевого населення.

Від початку ХІХ ст. Снопківський пагорб з невеликим плато був відомим, як місце відпочинку. Тут збудував резиденцію губернатор Галичини Фердинанд д’ Есте. Саме із Снопківського плато розпочинає свій плин однойменний потік, який, зливаючись з іншими, творить потік Сорока, який в свою чергу зливаючись із Вулецьким потоком, започатковує русло Полтви. Колись джерела і потічки давали воду численним снопківським ставочкам, з яких залишився лише один – «Зелене око».

Також читайте:   Як вибрати телескопічну витяжку для кухні?

Колись на місці цього озера була купальня, пляж, величезні будиночки. Деякі з них навіть збереглися до наших днів.

У 50-60 роках 20 століття у Львові почали облаштовувати Снопківський парк, проте за купальні всі чомусь забули. А дарма, уявіть собі зараз якби це все гарно вигядало.

На даний момент озеро у більш-менш нормально стані. Де-не-де, на берегах можна зустріти рибаків. Чи є тут риба? Є, але дуже маленька. Ця риболовля швидше для кайфу. Як кажуть, головне не перемога, а участь. Так само й тут, головне процес.

Читав багато, що свого часу це озеро й взагалі було болотом, але завдяки активістам вдалося його почистити.

Щодо території, то неподалік озеро такі особняки ніби тут живуть не прості люди, а королі. Повітря тут теж класне, адже є багато соснових дерев.

А тепер уявіть собі це місце гарно облаштувати, зробити нормальну купальню. Ми – львів’яни мали би де класно провести вільний час.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*