НБА: роздуми перед фінальною серією - Блог про Львів

НБА: роздуми перед фінальною серією

НБА

Поки більшість українців буде спати, в ніч з 30 вересня на 1 жовтня відбудеться перший матч фінальної серії плей-оф НБА. І якщо мало хто сумнівався у тому, що від Західної Конференції гратиме «Лос-Анджелес Лейкерс», то вихід до фінал «Майамі Хіт» можна вважати несподіванкою.

Хоча нинішній плей-оф у найсильнішій баскетбольній лізі світу вже привчив нас до неочікуваних результатів. Тут, перш за все, згадується «Денвер», який спочатку програвав «Юті» 1:3 у серії, але потім узяв три матчі поспіль, змусивши Мітчелла та компанію залишити свої мрії про заповітну «гайку» до кращих часів. Те ж саме «Денвер» утнув і в протистоянні з «Кліпперс», що призвело до відставки Дока Ріверса з посади головного тренера каліфорнійців.

Але третьої несподіванки не сталося – «Самородки» нехай і з боями, та все-таки поступився «Лейкерс» у фіналі Західної Конференції. Що стосується «Майамі», то на вихід цієї команди до фіналу мало хто ставив. Але підопічним Еріка Споельстри вдалося спочатку зняти «скальп» з «Мілуокі», який вважався чи не головним фаворитом Східної Конференції (що само по собі вже було вагоме досягнення), а потім розвіяли мрії «Бостона» на свій дев’ятнадцятий титул в історії.

І хоча результат протистояння «Хіт» та «Селтікс» ніби виглядає логічним (якщо пригадати, як складалася серія), та все-таки класичне протистояння «Лейкерс» і «Бостона» було би більш цікавим, адже тоді за титул боролися б дві найбільш титуловані команди НБА. Однак, є передчуття, що і двобої між «Лейкерс» та «Майамі» будуть не менш цікавими.

Є кілька обставин, які вже зараз роблять цей фінал інтригуючим та цікавим. По-перше – це мотивація «Озерних» здобути свій сімнадцятий титул та скоротити відставання від «Бостона» на відстань одного чемпіонства. По-друге – буде цікаво подивитись на протистояння Леброна Джеймса та Андре Ігуодаои, який є одним з небагатьох гравців, котрий реально може «закрити» Леброна та чинити йому гідний спротив. І по-третє – давня «образа» на Леброна від керівництва «Хіт» за те, що він залишив Флориду після двох чемпіонських сезонів та повернувся у «Клівленд» (як ми знаємо, Джеймс і з «Кавальєрс» встиг здобути чемпіонський титул). І образа ця йшла безпосередньо від Пета Райлі. Так, від того самого Пета Райлі, який свого часу ставав чемпіоном НБА спочатку як гравець «Лейкерс», а потім – як тренер. Тому, це додає фінальному протистоянню зайвої інтриги.

Якщо говорити про ігрові моменти, то тут теж дуже цікаві моменти. Три зі своїх чотирьох переможних матчів «Майамі» виграв завдяки вдало проведеній останній чверті (щоправда, тут одразу скажемо, що цьому посприяв і «Бостон», який провалювався у клатчі). «Лейкерс» – це команда, яка може стабільно та рівно провести всі 48 хвилин та контролювати гру, особливо якщо рахунок на користь «Озерних». Тому, тут може бути перевага у каліфорнійців. Так само може бути перевага у підопічних Френка Фогеля під кошиком. Це наочно продемонстрували серія проти «Денвера», коли тренерський штаб «Лейкерс» виставляв проти Ніколи Йокіча і Ентоні Девіса, і Джавала МакГі (якого, щоправда, вже по ходу серії замінив у стартовій п’ятірці Дуацт Ховард).

І у Йокіча виникали проблеми (особливо в останній грі). І це реально може бути проблемою для «Хіт», адже у ростері цієї команди наразі немає саме типового центрового, бажано – семифутера. Тому, цю позицію закриває Бем Адебайо, який, в принципі, скоріше є важким форвардом, ніж центровим. Тим не менш, свою роботу під щитами Бем виконує. Але якщо «Лейкерс» буде грати високою передньою лінією, то один Адебайо може не впоратися. Тому, наставник флоридців Ерік Споельстра має знайти якусь альтернативу. Ще одна перевага у «Лейкерс» – це досвід гравців. Майже всі гравці «основної» обойми «Лейкерс» – досвідчені баскетболісти. Про що каже бодай би, наприклад, той факт, що для Леброна Джеймса це буде дев’ятий фінал за останні десять років. Інші гравці теж досвідчені, хоча чемпіонські персні є далеко не у всіх. Тим не менш, досвід тих же Джеймса, Девіса, Ховарда, Рондо, Колдуелл-Поупа може датися взнаки. У «Майамі» в цьому плані перевагою може бути хіба що те, що більшість гравців – молоді та голодні до перемог, а отже – серйозно мотивовані.

Також читайте:   Баскетбол: Політехніка-Галичина 67: 82 Будівельник

Однак, є деякі фактори, де «Майамі» як мінімум не поступається «Лейкерс». По-перше – це «далекобійна» артилерія. Вона навряд чи є гіршою за каліфорнійську. І якщо у гравців «Хіт» піде 3-очковий кидок, то спинити їх буде важко. Тим більше, є, кому кидати – Батлер, Драгіч, Хірро, Робінсон, і навіть Ігоудала може кинути «трюльник». «Бостон» вже відчув це на собі. До того ж, у «Майамі» дуже багато драйву йде від запасних гравців. І вони подекуди дуже непогано «вистрілюють». Взяти того ж Хірро, який в одному з поєдинків проти «Бостона» набрав 37 очок, вийшовши з лавки запасних. У плей-оф НБА такого не було давно. Однак, у плані лавки запасних і «Лейкерс» має, чим відповісти. По-перше – у «Озерних» не тільки довга лавка запасних, а і фактично дві рівноцінні п’ятірки. І навіть гравці ротації подекуди «стріляють» у той момент, коли від них цього мало хто чекає (згадайте, як Маркіф Морріс в одному з недавніх матчів «пульнув» п’ять точних 3-очкових лише за першу чверть. Тому, можна сказати, що «далекобійники» в обох командах будуть у головних ролях. Інша справа – кому пощастить більше?

Як завершиться фінальна серія? Проаналізувавши всі плюси та мінуси обох команд, приходимо до висновку, що наразі скоріше «Лейкерс» може завоювати свій сімнадцятий чемпіонський титул, ніж «Майамі» – четвертий. Однак, це плей-оф, і тут може статися будь-що. Так, у «Майамі», можливо, не такий зірковий склад, як у чемпіонські роки, коли в різні роки чемпіонами у складі «Хіт» ставали такі зірки, як Шакіл О’Ніл, Дуейн Уейд, Леброн Джеймс, Кріс Бош, Алонзо Моурнінг, Гері Пейтон, Рей Аллен тощо. Однак, у «Майамі» молода та перспективна команда. І це – її сила. Тому, ніхто не критикуватиме підопічних Еріка Споельстри, якщо вони не здобудуть титул. А от якщо «Лейкерс» тим зірковим складом, який наразі є у Френка Фогеля, не здобуде титул, то це буде як мінімум непорозуміння. Отже, наш прогноз на фінальну серію плей-оф НБА – 4:2 на користь «Лейкерс».

Артем ТЕРЕНТЬЄВ
Фото: НБА

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*