Що подивитися туристу у Житомирі? - Блог про Львів

Що подивитися туристу у Житомирі?

Житомир

Житомир є досить старим містом, поки що не облюбоване туристами. І дарма. У цьому місті побудовано безліч пам’ятників, відкриті музеї, зведені чудові церкви, храми.

Для тих, хто збирається відвідати Житомир з туристичною метою, раджу ознайомитися із довідковим сайтом міста 1552.com.ua (там є спеціальний розділ «Свято, Відпочинок, Туризм»). В принципі, на сайті можна знайти все що завгодно, що стосується сфери обслуговування, торгівлі і побуту у місті.

Що ж це за місто?

Є дві основні версії походження назви Житомир. «Військова» розповідає про воїна Житомира, давньоруського дружинника київських князів Аскольда і Діра. Коли ці правителі були вбиті Олегом, Житомир відмовився служити новому князеві, втік з Києва і оселився на скелі біля злиття Кам’янки і Тетерева. «Мирна» версія говорить про Житичі, слов’янське плем’я хліборобів, назва яких походить від слова «жито» (жито).

Центр Житомира – площа Перемоги і сусідня з нею Соборна. Опинившись тут, турист подумає: «Що я тут забув», адже площа хаотично забудована радянськими коробками.

Житомир

Але не поспішайте з висновками – так, це не Львів, але як мінімум три шматочки львівської романтики на площі є.

  • По-перше, це філія львівської «Майстерні шоколаду» (пл. Перемоги, 7), де можна почати ранок з чашечки гарячих ласощів.
  • По-друге, «плоский будинок» (пл. Перемоги, 8), який при певному ракурсі виглядає як одна стіна – в точності як львівська будівля на Пекарській, 34.
  • По-третє, Житомир, як і Львів, може похвалитися вузькою трамвайної колією – кінцева трамвая знаходиться якраз навпроти «плоского будинку».

До речі, це єдине місто України, в якому на трамваях не вказують номерів маршрутів, адже маршрут тут один-єдиний. Колись їх було п’ять, але зараз залишився лише колишній маршрут №5 з площі Перемоги до льонокомбінату.

То що ж подивитися?

В першу чергу пам’яткою Житомира є «Преображенський собор». Собор був заснований 1866-1874 років. Храм побудований з цегли, прикрашений дорогоцінним камінням. В даний момент є цінністю міста і охороняється державою.

Преображенський собор

Багато туристів мріють подивитися «Михайлівський кафедральний собор». І це не дивно. Адже це вважається найстарішою будівлею, виконаною їз каменю. Він був побудований в 1856 році. На сьогоднішній день цей храм діючий. У ньому проходять заняття в недільній школі.

Ще однією визначною пам’яткою є Єзуїтський монастир. Але на жаль, зараз на його місці знаходяться лише руїни, та найближчим часом його збираються реставрувати.

«Замкова гора». Колись на цьому місці височів гарний замок. Це місце захоплює своєю незвіданістю, таємницями. До сих пір не відомо, хто був творцем такого шедевра. Цей замок був оточений ровами. Зараз, на цьому місці є пам’ятник, оточений сквером.

Замкова гора

Багато туристів не упускають шанс відвідати музей космонавтики. Відкритий він був в 1987 році. У музеї представлені експонати ракет, устаткування, скафандри і багато іншого. Знаходиться він в будинку Королева. Найголовніший експонат – капсула з місячним грунтом.

Допитливі туристи і просто люди, люблять відпочити влітку біля «Голови Чацького». Таку назву дали через незвичайної форми каменів на вершині гори.

І нарешті «Плоский будинок». Незвичайна будівля будинку, ось що приваблює багатьох туристів. Якщо подивитися з певного ракурсу, буде здаватися, що у будинку відсутні стіни і він є плоским. Таку ілюзію створює проект, в якому потрібно було максимально використовувати всю площу.

Плоский будинок

Роблячи висновок, можна зазначити, що про всі визначні пам’ятки, які має це чудове місто просто не розповісти. Туристам, які хочуть відпочити і відвідати незвичайні місця, потрібно їхати саме сюди.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*