Андрій Содомора “Лініями долі” - Блог про Львів

Андрій Содомора “Лініями долі”

Содомора

Дуже цікава книжка Андрія Содомори «Лініями долі» для тих, хто бажає дізнатися, як тепло описав автор своїх улюблених викладачів Львівського національного (державного) університету, студентські роки.

Ось приклад. Один з найулюбленіших викладачів Андрія Содомори – Соломон Лур’є. Його Содомора поставив на перше місце. Лур’є студенти називали «наш Професор», бо викладачі-латиністи мінялися, а грецист Соломон Лур’є від першого й до п’ятого курсу був один і той же. Оцінок, принаймні цифрами, Професор не ставив. Була у нього своя, трибальна, система оцінювання – початковими літерами: альфа, бета, гамма. Але найбільше заохочувала студентів до науки не та «альфа», а приємність, яку мав від гарної відповіді студентів Соломон Лур’є. Варто було тоді подивитись на його обличчя; воно справді ясніло від задоволення.

Соломон Лур’є вчив студентів читати мікенські написи і складати «любовні записки» кріто-мікенським письмом. Ці «записки» були гарною заохотою до навчання.
Соломон Якович вмів «варити» книгу смачною, вчити смачно.

Але, коли один з студентів під час лекції Лур’є все ж потрапив «в обійми Морфея» (почав засинати) все могло обійтися. Та видав храп. Тут Соломон Якович, незмінно стриманий і делікатний, втратив контроль над собою і почервонілий від обурення сказав: «Это гнусно! Это по-обезьяньи».

Також читайте:   Воробуса знову впізнали на вулиці

Андрій Содомора, колишній студент Професора Лур’є, ще й тепер, тільки-но проходить вулицею Личаківською вниз чи вгору, щоразу, минаючи вулицю Д. Донцова (колишню Котовського), ловить себе на думці: «От зараз іще раз загляну під четвертий номер». Та все ніколи. Якось таки завернув. Але увійти до будинку вже не зміг: двері з вулиці зачинені – потрібно знати код на щитку. І тут уже вкотре відчув «прив’язаність людини до речей – тієї канви, на якій тримаються наші враження, почуття, взагалі наша пам’ять». В своїй книжці Содомора написав: «Чого б тільки я не віддав тепер за змогу бодай краєчком ока зазирнути у Професорів робочий кабінет, яким він був у ті часи!.. Принаймні на робочий стіл – життєвий простір, на якому вміщалося стільки світу, стільки часу, у якому той світ розгортається перед людським зором».

Книга Андрія Содомори «Лініями долі» (– Львів, 2003. – 376 с.) – надзвичайно зворушлива. Читайте!

Приходьте до Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки! Ми Вас раді бачити!

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*